18+: Как медийната машина на Пеевски се саморазправя и с хората на Доган

Залповият огън по онези, които не се подчиниха на Пеевски, освети и най-мрачните ъгли на медийното подземие (несправедливо е да наричаме повечето използвани платформи – медии, но за целите на масовото разбиране ще запазим това определение). Активиран без забавяне беше и целият репресивен потенциал на антикорупционната комисия и прокуратурата.

Как Делян Пеевски стовари медийната си машина върху „врага с партиен билет“ в ДПС? Контракоментар с Асен Генов

Залповият огън по онези, които не се подчиниха на Пеевски, освети и най-мрачните ъгли на медийното подземие (несправедливо е да наричаме повечето използвани платформи – медии, но за целите на масовото разбиране ще запазим това определение). Активиран без забавяне беше и целият репресивен потенциал на антикорупционната комисия и прокуратурата.

„Значителни повреди“: какво пише в доклад от обследването на Северната тангента в София

о цялата дължина на Северната скоростна тангента в участъка от с. Калотина до София липсват средно около 3 см. от асфалтовото покритие, предвидено по проект и около 7 см от циментовата стабилизация под него. Това е записано в доклада „Насоки за проектиране и ремонт на пътища“ на хърватската компания CONteh. Освен да изследва състоянието на пътя, тя трябваше да даде и предложения за начините, по които да бъде ремонтирана. Повод за проверката стана очевидно ниското качество на строителните работи по нея.

„Постигане на целите с насилие“: паравоенни организации са разследвани девет години

Цели девет години е отнело на Варненската Районна прокуратура разследването на паравоенните организации „Български войнски съюз Васил Левски“ и „Българско национално движение Шипка“. Тяхното заличаване и разпускане бе поискано от прокуратурата с две молби до Варненския Окръжен съд в края на май тази година.

Златното момче и плоскоземците – търговията с политически акции на партия „Величие“ вече е открита

Това е вашият късмет. Пазете го!“ – посланието, изписано в полукръг, увенчава портрета на млад мъж, изсечен върху позлатена монета. От лицето струят лъчи, а името под него е на Ивелин Михайлов. Лидерът на родената преди година партия „Величие“ раздава монетите като визитни картички в кампанията за изборите, които предстоят на 9 юни. В това има особена символика, но за нея ще стане дума по-късно. Михайлов създаде партията си зад бутафорните зидове на атракциона „Исторически парк“ край варненското с. Неофит Рилски и за сега по всичко изглежда, че ще се бори за част от избирателите на идеологическия си близнак „Възраждане“, също тръгнал от Варна.

Пет самоотвода: делото за сексуално посегателство срещу 14 деца в Сливен тръгва отново

След забавяне от близо две години делото срещу британския гражданин Даниел Хъл за сексуално посегателство срещу 14 деца от Сливен най-сетне е насрочено от за 14 май. Това показва справка в портала за електронно правосъдие. Делото бе отлагано заради отвод на всички наказателни съдии от Сливенския Районен съд, на които то е било разпределено. Така се стигна до последния възможен вариант – делото за хомосексуално посегателство над малолетни да бъде разпределено на граждански съдия.

„Мило съветско другарче“: Кремъл отново въвлича българско училище в пропагандна акция

Според информация на руското посолство в София, публикувана на 4 март в страницата му във Фейсбук, ученици от т.нар. Руска гимназия в Бургас са участвали в телевизионен мост със свои връстници от лагера „Артек“ в незаконно анексирания от Русия Крим. Според съобщението децата разговаряли „за необходимостта да се противопоставят на влошаването на отношенията между нашите народи“. Като инициатори на този диалог са посочени няколко организации, които открито и пламенно винят „агресивния Запад“ за войната, която Владимир Путин започна в Украйна през 2022 г.

Елизабет Алън, зам.-държавен секретар на САЩ: Противодействието на руската дезинформация е въпрос на национална сигурност

С Елизабет Алън разговаряме за руската пропаганда и дезинформация като заплаха за националната сигурност, опитите на Кремъл да установи хегемония в Черно море и Стратегическият диалог България – САЩ.

Цигуларят, Каскетът, Джонката… Кой управлява в Царево – града на крокодилите

Кошмарният силует на „Коста дел кроко“ („Брегът на крокодилите“, от исп.) изниква внезапно и чупи линията на хоризонта от километри. За „Царево“ изоставеният бетонен квартал на самия морски бряг е…