Цигуларят, Каскетът, Джонката… Кой управлява в Царево – града на крокодилите

Кошмарният силует на „Коста дел кроко“ („Брегът на крокодилите“, от исп.) изниква внезапно и чупи линията на хоризонта от километри. За „Царево“ изоставеният бетонен квартал на самия морски бряг е непоправимото наследство, което през 2011 г. им оставиха експулсираните от страната руски мафиоти Константин Циганов и Андрей Панпурин. Но и най-грозният спомен от управлението на бившия кмет на града Петко Арнаудов. Скелетът на „Коста дел кроко“ е и символичен знак за това, че в Царево властта се упражнява с всички средства и на всяка цена.

Сигурно затова в разговорите, които ми предстояха, щях да чуя думата „страх“ десетки пъти. Тези, които го всяват, щяха да останат мълчаливи и невидими, а събралите кураж да признаят, че се страхуват, щяха да поискат да са анонимни. Изключение щяха да направят само политическите опоненти на сегашния кмет на града Георги Лапчев (ГЕРБ).

Изоставеният бетонен комплекс „Коста дел кроко“ над Попския плаж в Царево
Снимка: Спас Спасов

Кметът е кандидат и за трети мандат

Рибарското корабче на Коста и Димитър е привързано към кея на пристанището, а мрежите им са сухи, защото тази година рибата закъснява. Щурат се по тясната палуба. „Донеси и един малък хляб, да изядеме тук една консерва телешко. Да, един малък хляб“, нарежда по телефона си единият. После започва препирня с другия за втората консерва, която е изчезнала. Над тихата вода в пристанището се чува всяка дума.

За да стигнем до разговора за изборите, трябва да се направи широк обход – от морето, което тази есен „не дава“, през времето, конкуренцията, несбъднатия проект за ново рибарско пристанище… Когато питам защо не е станало, Коста вдига ръка с досада: „К’во го e_e кметът рибарското пристанище. Те си имат там техни работи, политически. Не ме занимавай!“

Христо е от известните лекари в Царево. Съгласява се да говорим за предстоящите избори с категоричната уговорка, че ще остане анонимен. За това тук неговото име е условно. „Изобщо няма да крия, че

не харесвам ГЕРБ заради „главата“ им,

казва той. Но ще гласувам за Лапчев, защото само това е начинът, докато Борисов е на власт, в града да се случва нещо. Нали виждате – изглежда добре – парковете, улиците, алеите край брега, хората имат дребен бизнес през лятото, който върви, а тук ден година храни… Затова ще гласувам за Лапчев, казвам го честно.“

Пристанището на Царево
Снимка: Спас Спасов

Това, което Христо е премълчал, става ясно по-късно. Мотивите да го направи – също.

„В Царево нямаш никакъв шанс да работиш нормално, ако не си с ГЕРБ и хората на Лапчев, казва Живко Жеков, кандидат на БСП за кмет на града.

Вие не сте оттук и няма как да знаете, но

Лапчев е само публичната фигура, други управляват града

Кметът в сянка е Ангел Цигуларов–Цигуларя (общински съветник от ГЕРБ – бел. ред.). Той пък е човек на Джони Каскета – връзката на тукашните с хората в София. Има и още един – Джонката. Той също е много близък до кмета. Има хотел и ресторант на Арапя, но и друг голям бизнес с матраци в София. Изобщо… Царево се управлява оттам, тук са само изпълнителите“, казва Жеков.

Той е съдружник в компанията „Пасат България“. Някога тя произвеждала катамарани и лодки. Сега прави шейни по дългосрочен договор с норвежко дружество. Жеков вдига телефона си само няколко пъти през деня, защото през останалото време е в цеха – сам боядисва и залага калъпите. Заради кризата от 2010 г. двата нови цеха на компанията, построени с европейско финансиране, стоят празни и недовършени. Казва, че не е леко, но това, че работи с чуждестранен партньор, е единственото спасение за бизнеса му. Няма вземане–даване с общината.

„Страхът, страхът е най-големият проблем на Царево,

деленето на „наши“ и „ваши, казва Жеков. Тези, които не са близки до ГЕРБ, трудно напредват в бизнеса. Градът е малък – всички се познават, всички са зависими. Без проблеми работят само тези, които нямат нищо общо с местната власт.“

Живко Жеков, кандидат за кмет на Царево, издигнат от БСП
Снимка: Спас Спасов

Според него Лапчев умее да насочва пари там, където ефектът от тях ще е най-бърз и най-видим – градския площад със светещите пейки, равно подстриганите чимове край тях, парка, започналия точно преди изборите ремонт на централната улица „Преображение“… „Градът наистина изглежда поддържан, казва Жеков, хората го забелязват, но изобщо не си задават въпроса какво трябва да бъде скрито зад този декор.“

Само допреди няколко години вдясно от входния път към центъра на Царево се намираше циганското гето – едно от най-големите в района. Сега е изчезнало, а на негово място е построен новият супермаркет на една от известните вериги в страната. „Скриха ги, изнесоха ги извън града, обяснява Жеков. Сега ги плашат, че всеки друг кмет освен Лапчев, ще ги изгони – вятър и мъгла. Никой няма да го направи, защото в Царево има недостиг на работна ръка“, казва той.

При последните избори за депутати в Европейския парламент на входа на гетото по пътя за Малко Търново бил поставен фургон. В него имало временна секция. „Сега няма да я има и заслугата за това е моя, казва друг кандидат за кмет на Царево – Емил Пейчев. Той е издигнат от местната структура на „Гергьовден“. На предните избори подадохме сигнал, че по този начин

вотът в гетото е 100% контролиран

Схемата с циганските гласове действа безотказно в града“, твърди още той.

В момента жителите на Царево са около 9000 – 9300. От тях гласоподавателите са 6-6 хил., но гласуват не повече от 3 хил. души. Това означава, че за избора на кмет са достатъчни около 2 хил. гласа. Тежестта на един общински съветник е още по-малка – не повече от 300 гласа.

„Така 1500 цигански гласа, чието осигуряване не е никакъв проблем за обкръжението на Георги Лапчев, решават изхода от изборите в Царево, казва Станислав Добрев. Той е общински съветник от „Гергьовден“. А това обезсмисля всяко усилие да се противопоставяш.“

Емил Пейчев, кандидат на „Гергьовден“ за кмет на Царево (вляво на снимката), и общинският съветник от партията Станислав Добрев
Снимка: Спас Спасов

Според него друг проблем е, че общината е и най-големият работодател в района. „Голямата част от жителите на града работят в общински или държавни структури, казва той – местната администрация наброява около 500 души, а те имат семейства. Сложете в това число полицията, училищата, детските градини, общинските дружества. Градът няма болница, но общината притежава сградата й и отдава кабинетите в нея за по-малко от 100 лв. на месец. А лекарите са хора с контакти и влияние“, казва той.

Така се сещам за разговора си с Христо. Разбирам какво е премълчал

В края на 2018 г. местната администрация в Царево е изтеглила заем 7 млн. лв., за да обезпечи капиталовата си програма. Според опозицията в местния общински съвет той е заробващ, защото е почти равен на собствените приходи, които общината осигурява в бюджета си. За 2018 г. той е около 18 млн. лв.

„Можете ли да си представите, че по време на общественото осъждането преди поемането на дълга аз бях единственият представител на гражданите, пита Станислав Добрев. Останалите бяха хора от общинската администрация и приближени на кмета Лапчев. Страхът е парализирал всяка гражданска съпротива в този град.“

Обновеният централен площад в Царево
Снимка: Спас Спасов

До 2018 г. събирането и извозването на сметта в Царево са били дейности, извършвани от местната администрация. Бюджетът за тази дейност, формиран от такса смет, е около 2 млн. лв. Преходният остатък от тях всяка година бил в размер на около 500 хил. лв. „С тези пари редовно обновявахме автопарка на общинското дружество, казва Станислав Добрев. Но вече втора година по неизвестни причини извозването на сметта е отдадено на концесия и излишъкът от бюджета изчезна. Преходен остатък вече няма.“

След изборите през 2011 г. той влиза в екипа на Георги Лапчев като зам.-кмет на Царево. „За четирите години на първия му мандат обаче т.нар. екипен стил на работа в общинската администрация стана едноличен, а след това бе сведен единствено до издаването на заповеди“, разказва той. Това лишило от смисъл присъствието му в кметския екип. Но веднага след това започнали проблемите му.

„По професия съм геодезист и работата ми е неизбежно свързана с контакти в местната администрация, обяснява Добрев. Но през последните години колегите от общината са принуждавани да не изпълняват задълженията си към мен като гражданин.

Това се случва с всеки, който оказва съпротива“

Твърди го и Емил Пейчев, кандидатът за кмет на града, издигнат от „Гергьовден“. След третото позвъняване телефонът му прехвърля разговора към номер на дружество за търговия с климатици. Пейчев е негов собственик.

„В Царево хотелите са повече от къщите, казва той. Всички имат климатици. Но още при първия си контакт с общината от местната администрация деликатно предупреждават инвеститорите, че не е желателно да ги купуват от мен, ако искат проектите им да напредват без проблеми. Така се случва с всеки, който не подкрепя Лапчев. Дори собствениците на сергии се страхуват, че те ще им бъдат отнети, ако по някакъв начин покажат симпатии към опозицията. Страхът, страхът е проблемът на Царево. И той не е от администрацията, а от „двигателя“ й, от „вътрешния кръг“ около Лапчев“, твърди Пейчев.

Община Царево
Снимка: Спас Спасов

Четири от светещите букви над входа на „Община Царево“ са паднали, но на това сега никой не обръща внимание. Портиерът зад ниското гише бавно мие ръцете си в дъното на малка стаичка. След това изважда от чантата си пъстра брошура и застила с нея бюрото си, за да нареди върху него няколко филии хляб и кутия майонеза.

„Вие!?, обръща ми най-сетне внимание той. Мен ли чакате? В обедна почивка съм.“

Кимам и казвам, че търся кмета, а портиерът с досада отвръща, че г-н Лапчев „е в отпуска. За изборите“. После се заема с обяда си.

В продължение на два поредни дни

опитите за връзка с Георги Лапчев останаха без резултат

Не отговори нито на телефонните позвънявания, нито на съобщенията. Председателят на местната организация на ГЕРБ в Царево Даниел Николов записа телефонния ми номер и обеща да го предаде на кандидат–кмета, „когато го види“. Очаквано от тази отзивчивост не последва нищо.

Упорито не отговори на телефона се и „кметът в сянка“ Ангел Цигуларов. Затова единственият източник на проверима информация за него остана Търговският регистър. Според отразеното там той участва пряко – еднолично или в съдружие в девет компании, управлява шест и е прехвърлил дяловете си от други три. Техният предмет на дейност покрива целия спектър от възможни бизнес активности. Но те са съсредоточени основно в дърводобива, строителството и търговията с недвижими имоти.

Ангел Цигуларов (вдясно) и Георги Атанасов
Снимка: Иван Колев – „Флагман“

В момента името на Цигуларов е записано под номер 12 с листата с кандидатите за общински съветници на ГЕРБ в Царево, но това няма да е пречка той да бъде част от състава на следващия съвет. Според хората в града за това ще са достатъчни дори само преференциите, отбелязани от служителите в една от компаниите му.

Останалите двама от „вътрешният кръг“ на Лапчев, за които говорят в града, са

митични фигури в Царево

Връзка с тях нямат дори общинските съветници и политиците с дълъг опит в града. Но имената им са познати на всички.

Георги Атанасов–Джонката е млад мъж с бизнес размах. Той е едва 36-годишен, но вече със солиден бизнес, който избухва по време на първия мандат на Лапчев между 2011 г. и 2015 г. Интересите му са отново в строителството на ваканционни и затворени жилищни комплекси по Южното Черноморие, в търговията с недвижими имоти.

Третият в групата е Александър Тошев. В Царево го знаят като Джони Каскета. Негово участие може да бъде проследено в проектите на няколко от най-големите хотелски комплекси в района на Царево. „Това е кметът ни в София, казва за него общинският съветник Станислав Добрев. Той разпределя задачите. Останалите са изпълнители.“

Привечер трафикът от Царево към Бургас става натоварен. Посоката е изненадваща, би трябвало да е обратното. Новите черни лимузини секат осовата линия дори там, където това изглежда невъзможно. Бързат. Преди избори работата е много, дори в малкия град край „Брега на крокодилите“. Там правилата за изпреварване са други.


Публикация на същия текст в „Дневник“тук.