Държавна земя на цената на две дъвки

Броени седмици след като скандалите със замените на държавни гори отново излязоха на дневен ред заради намесата на Европейската комисия, на ход са сделките с гори. Държавни терени край морето са продавани десетки и дори стотици пъти по-евтино от пазарните им цени, съобщи варненският областен управител Данчо Симеонов. Това са първите резултати от проверките на сделки с държавни гори през последните години. Същата ревизия, по поръчка на земеделското министерство, правят и останалите областни управители в страната.

Досега проверката на варненската областна администрация, която продължава, е показала, че в периода 2004 – 2008 г. са сключени 27 сделки, при които държавната земя е продадена изключително евтино. Терени по Северното Черноморие, част от държавния горски фонд, са купувани буквално на цената на две пакетчета дъвки –  по 1.92 лв. или 2.03 лв. за квадратния метър.

Те се намират основно в районите на с. Самотино край град Бяла, устието на р. Камчия и селата Виница и Близнаци, до Варна, съобщи областният управител. Предназначението на всички терени според Симеонов вероятно отдавна е сменено. „Със сигурност в много от имотите вече има реализирани строителни проекти, което прави ревизирането на сделките с тях изключително трудно“, прогнозира той.

Общата площ на продадените земи е 873 215 кв.м. Срещу тях държавата е получила 4.528 млн. лв.

Хитът „Самотино“

Най-евтино са продавани терените в землището на село Самотино, гр. Бяла. Сделките там са най-много – 7 са сключени през 2005, други 9 – през 2006 г. При първите сделки цените се движат между 1.92 до 2.06 лв. на квадратен метър. Година по-късно цената „скача“ с цели два лева и вече е в диапазона 3.73 – 3.95 лв. Според варненски брокер на недвижими имоти, пожелал анонимност, пазарните цени на терените в този регион тогава са се движели между 40 и 50 евро, или разликата е от 25 до 40 пъти. Периодът 2004 – 2008 е бил най-активният за продажба на терени край морето и тогава цените са се движили устремно нагоре.

Именно в землището на с. Самотино, в местността Кара дере, е планирано да се изгради екоселището „Блек сий гардънс“, което беше рекламирано през 2007 г. от брата на бившия премиер Сергей Станишев, Георгий, като проект на известния британски архитект сър Норман Фостър. Инвеститор е регистрираният на лондонската борса фонд Madara Bulgarian Property. Проектът е бил представен на най-голямото изложение на имоти в Кувейт през април 2008 г. от собствениците на „Титан – АС“ Иво Иванов и Димитър Борисов, разказа пред в. „Капитал“ през 2009 г. търговският представител на България в Кувейт Аспарух Карастоянов.

720 дка от терена, определен за селището, са бивши държавни гори, придобити чрез замяна. Те са в списъка от терени, за които Брюксел поиска проверка има ли държавна помощ. В съобщение до медиите преди дни мениджърите Димитър Борисов и Момчил Караджов заявяват, че тези декари няма да се включват в регулация и върху тях няма да се строи, тъй като са предназначени за „естествен зелен пояс около екологичните селища от проекта на сър Норман Фостър“.

В писмото се казва, че инвеститорът е готов да върне гората, стига „държавата да гарантира, че тази гора ще си остане гора“.
В непосредствена близост до имота, в който предстои да бъде реализиран този проект, за 46.299 дка дружеството „Варна комерс 96“ е платило по 1,.92 лв. на кв.м. Компанията „Изоламат“ е купила 37.031 дка по 1.93 лв. По 1.94 лв. са оценени терените, купени от „Атлас пропъртис“ ООД  (16.873 дка) и Иван Димитров Байчев (28.203 дка). Компанията „Хоризонт Ангелов“ е платила за имота си от 46.511 дка по 1.95 лв.

Стари познати

При устието на р. Камчия, в землището на община Аврен, където вече има реализирани сериозни инвестиции в сферата на туризма, а други са в проектна готовност, дружеството „Ню Болкан хаус“ е купило два терена – 2098 кв.м и 1987 кв.м, на цени съответно 2.45 и 2.39 лв. за квадратния метър. По 2.33 лв. е платила за имот от 43.449 дка на същото място компания „Сано България“. Според брокерската информация по тези места терените са вървели между 90 и 200 евро, или от 70 до 140 пъти по-скъпо в сравнение с цените, които е получила държавата.

„Ню Болкан хаус“ и „Сано България“ станаха известни покрай скандала, при който статутът на защитена територия не спаси от инвестиционни намерения местността Камчийски пясъци край Старо Оряхово, която се намира между устието на реката и плажа. За да се изгради „комплекс със смесено жилищно обитаване“, през 2008 г. правителството на тройната коалиция извади тези терени от държавния горски фонд и ги замени срещу земи в Ново Оряхово и Шкорпиловци край Варна. Бенефициент на замяната беше дружеството „Камчия ризорт“, учредено през 2006 г. от три свързани помежду си варненски фирми – „Ню Болкан инвестмънт“, „Ню Болкан хаус“ и „Сано България“.

Най-скъпите имоти сред обявените в четвъртък 27 сделки са в местността Баба Алино. Там през 2005 г. ЕТ „Бранко комерс – д-р Бранков“ купува 2578 кв.м по 18.36 лв., а през 2007 г. „Сънитекс“ АД, Мездра – 9000 кв.м по 48.72 лв. Цените в местността, която има прекрасен изглед към морето и е с отлична инфраструктура, според брокери са се движили между 60 и 100 евро.

В рамките на закона

Според областния управител на Варненска област за оценката на продаваните имоти са ползвани специализирани нормативни документи, които са регламентирали ниските продажни цени на имотите край морския бряг. Така напълно „законно“ терените по Черноморието са били заменяни и продавани на многократно по-ниски цени от пазарните.

„Сами разбирате, че при това положение вече не може да бъде направено почти нищо за защита на обществения интерес, дори със стара дата“, каза Данчо Симеонов. „Аз обаче няма да включа нито един от оценителите по цитираните сделки в екипи на областна администрация, тъй като каквито и нормативи да са съществували, не може да дадеш оценка от 2 лв. за кв.м земя край морето, при положение че по същото време пазарните цени на подобни имоти са били не по-ниски от няколкостотин евро.“

Отговорност за сключените сделки едва ли ще бъде търсена и от Христо Контров, предшественика на варненския областен управител, назначен от квотата на ДПС при предишното правителство. „В конкретните случаи областният управител само е полагал формален подпис под документите за покупко-продажбите“, обясни Симеонов. Същинската дейност по сключването им е извършвана от земеделското министерство и Агенцията по горите. В следващите месеци предстои да бъде направена и пълна ревизия на сделките с държавна земеделска земя, извършени на територията на Варненска област.

Връзка към статията във в. Дневник.