И печелившите са …

Едни и същи физически и юридически лица са участвали по няколко пъти в различни сделки с държавни терени по Северното Черноморие, за които преди седмица съобщи варненският областен управител Данчо Симеонов, показа разследване на „Дневник“.

Сред тях има и участници в евтините заменки на предишното правителство. Както вече стана известно, през периода 2005–2008 г. държавата е продала общо 873 215 кв.м гори с променен статут, като част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м.

Задружни усилия

Най-много горски терени във Варненско държавата е продала в землището на с. Самотино, община Бяла, сочи справка на областната администрация. Там дружеството „Атлас пропъртис“ е придобило терени по 1.94 лв. за кв.м. Съдружници в компанията са Рени Илиева и Руни Шаранков. Двамата са съсобственици и в „Султояни“ ООД. То е купило други два терена край Самотино през 2005 г. и 2006 г., съответно за 2.03 лв. и 3.95 лв. на кв.м.

Илиева и Шаранков са съдружници и в трета компания – „Златен бряг“, където делят собственост с още четири физически лица. Сред тях е и адвокатът Атанас Илиев, който през 2006 г. плаща по 3.93 лв. на кв.м за близо 10 декара отново в землището на Самотино.

Проверка във фирмените регистри показва Руни Шаранков и като съсобственик в „Баня голф енд СПА ризорт „, чийто проект за строеж на голф комплекс край с. Баня беше спрян от съда след обжалване. Акционер в дружеството, свързвано с ДПС, е и Николай Крумов Петков, който участва в няколко компании на Христо Ковачки.

През 1999 г. заедно с Благой Тошев Шаранков учредява фирата „Бесепара турс“ ООД, не е ясно дали още е активна. На същия адрес четири години по-рано двамата са регистрирали фирма „Мидас“ ООД за производство на алкохол.

Сред бенефициентите на евтината разпродажба на държавна земя край селото е и друго физическо лице – Иван Байчев. През 2005 г. той плаща по 1.94 лв. за терен от 28 дка. Година по-късно брат му Веселин Байчев купува в същото землище, но цената вече е 3.94 лв. на декар.

Сред участниците в списъка на областната администрация има и дружество с държавен дял към момента на сделката. Става дума за регистрираната в Мездра компания „Сънитекс“ АД. През 2007 г. тя е купила от земеделското министерство 9 декара в местността Баба Алино край курорта Златни пясъци на цена 48.72 лв. за кв.м.

По това време друго министерство – на икономиката и енергетиката, е притежавало 7% от акциите на „Сънитекс“. Миноритарният държавен дял в компанията е обявен за приватизация с непарични платежни средства в края на юли м.г.

Две в едно

През 2005 г. компанията „Ню Болкан хаус“ е купила два горски терена с променен статут край устието на река Камчия. За единия е платила по 2.45 лв., а за другия – по 2.39 лв. за кв.м. Според информационната система ДАКСИ на следващата година „Ню Болкан хаус“ придобива 25% от друго инвестиционно дружество – „Камчия ризорт“.

Чрез замяна на гори във вътрешността на страната през 2008 г. то се сдобива с три парцела в землището на Ново Оряхово и Шкорпиловци край Варна. Кабинетът на Сергей Станишев ги вади от защитена територия, която трябвало да бъде включена в екологичната мрежа „Натура“, а статутът им е променен, за да се превърнат в строителни площадки.

50% в „Камчия ризорт“ притежава компанията „Сано България“, която през 2005 г. също си е купила над 43 декара крайморска гора по 2.33 лв. на кв.м. Собственици на „Сано“ са братята Момчил и Боян Караджови. Първият притежава 90% от „Мадара Бяла норд“, придобила чрез заменки 700 дка гори в местността Кара дере край гр. Бяла, които след това е препродала за целите на ваканционното селище „Блек сий гардънс“, по-известно като проекта на Норман Фостър с консултант Георгий Станишев, брат на бившия премиер.

В друга компания със сходно име – „Блек сий асет мениджмънт“ АД, се „срещат“ „Сано България“ и Руни Шаранков. До октомври 2007 г. Шаранков е  съуправляващ на „Блек сий“, а „Сано“ е собственик на 50% от капитала на компанията. Останалите 50% се държат от „Ню Болкан инвестмънт“, чиито собственици Румен Трайков Русинов и Янчо Димитров Димитров са съдружници и в „Ню Болкан хаус“.

След тази дата собственик на „Блек сий асет мениджмънт“ става самият Руни Шаранков чрез фирмата си „Рунител“, регистрирана през май 2007 г. за търговия с имоти. Фирмата е съдружник с австриеца Кристиян Новотни в още две – строителна и за търговия с имоти.

В подобни сделки е участвало и варненското дружество „Хоризонт Ангелов“, платило по 1.95 лв. за кв.м гора с променен статут и подробен устройствен план в землището на с. Самотино. Съдружници в компанията са Чавдар Ангелов, Олег Белоус и едноличното акционерно дружество „Силвър тръст“, собственост на офшорката „АБ къмпани лимитед“.

Чавдар Ангелов е едноличен собственик и в компанията „Ол сийз България“. Името на дружеството също нашумя покрай замените на гори по Черноморието. През 2007 г. то получава два парцела на морския бряг в местността Тузлата край Балчик на цени от 10–15 лв. на кв.м. Според Калинка Тодорова, директор на горското стопанство в Балчик, представените в процеса на замяната проекти сочат, че там трябва да бъде изграден жилищен комплекс, а по думите й терените са част от „Натура 2000“ най-малко по два показателя.

Чавдар Ангелов е съдружник с известния във Варна бизнесмен Рубин Коцев в шипинговата компания „Ахилеос маритайм ентърпрайз“. Тя оперира главно с въглевози. Според медии двамата имат основен дял в доставките на въглища у нас. През април 2004 г. Коцев беше отвлечен и освободен при странни обстоятелства след девет дни.

Стари познати

В управителните органи на три различни компании, купили евтина държавна земя по Черноморието, е участвала и Станка Шопова, председател на ЦК на ДКМС от 1981 до 1989 г. Шопова е член на съвета на директорите на „СОК Камчия“ ЕАД, едноличен собственик на капитала на компанията е Департаментът по имуществото на град Москва. В справката на варненската областна администрация „СОК Камчия“ фигурира със сделка за близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, купена през 2008 г. по 9.72 лв. на кв.м. Теренът се намира в непосредствена близост до устието на р. Камчия.

Шопова участва и в управителния орган на акционерното дружество „Орел – Агро холдинг“, свързано с депутата от БСП Добромир Гущеров. На цена 10.20 лв. за кв.м пак през 2008 г. то е купило 40 дка гора, отново в землището на с. Близнаци. Като управител и мажоритарен собственик на компанията „Агенция Русия днес“ пак през същата година Шопова купува терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка. Цената е малко под 14 лв. на кв.м.

Задоволяване на нуждите

Любопитен детайл в технологията за усвояване на Черноморието през последните години е и едно решение на общинския съвет в гр. Бяла. То е взето на 5 юли 2007 г. по предложение на тогавашния кмет на общината Илиян Цонев. В края на мандата на кабинета „Станишев“ той бе назначен за търговски аташе в българското посолство в Москва.

Според протоколите от въпросното заседание 5 от компаниите, купили евтини държавни терени край с. Самотино, е трябвало да регистрират заедно с общината сдружение с нестопанска цел, носещо името на селото. Предложението на Цонев е мотивирано с необходимостта от финансиране на „идейни, технически и работни проекти за изграждане на водопровод, канализация и пречиствателна станция“ в зоната за отдих край Самотино.

Сдружението е трябвало да осигури и канализация, питейна вода и пречиствателна станция „за задоволяване нуждите на населението“. Подробност, която според протоколите не е коментирана по време на въпросната общинска сесия, е, че по същото време с. Самотино е имало само един жител – 88-годишният Коста Лефтеров.

Целта? Терените, разпродадени от държавата в землището на Самотино, имат съгласувани подробни устройствени планове. Това задължава администрацията на община Бяла да изгради в тях съответната инфраструктура. Като източник на средства се набелязват европейските фондове, защото „един от големите проблеми пред малките общини е липсата на средства както за писане, така и за съфинансиране на проекти за инфраструктурата“, обяснява през юли 2007 г. Илиян Цонев.

Затова по думите му заедно с инвеститорите общината стигнала до идеята за учредяване на неправителствени структури, които имат право да кандидатстват за еврофинансиране. Междувременно самотният Коста Лефтеров починал. Вероятно без изобщо да е чул за сдружението „Самотино“, което в крайна сметка така и не е регистрирано, и мащабните му идеи.

Линк към публикацията на статията във в. „Дневник“.