Случаят „Данов и сие“, или за възхода на едно падение

„Кълна ти се, че съм невинен. Пиша ти от килията, мъчат се да ми затворят устата, но се надявам да оцелея. Искам да даря за каузата 10 000 лева. Дори и да ме свършат, ВИП Брадър ще получи парите, които дарявам. Ти ме познаваш и знаеш, че съм мъж и държа на думата си!“. – Тези сълзливи редове, са адресирани до телевизионния водещ Ники Кънчев. Те са част от писмото, което участникът във втория сезон на ВИП Брадър, Веселин Данов му изпрати на 24 април т.г. от следствения арест. 
Данов и синът му Христо, които формално все още са общински съветници от Варна, бяха арестувани на 12 септември м.г. Подозренията – участие в организирана престъпна дейност за склоняване към проституция, свързана и с трафик на хора. В сряда, 10. юни т.г. Данов – старши призна вината си за 4 престъпления – образуване и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици в периода септември 2004 до ноември 2006, за ръководене на въоръжена престъпна група през септември 2008, за пране на пари, получаване на суми, придобити от проституция и за изнудване. За две тежки престъпления се призна за виновен и синът му Христо. Така, след като двамата сключиха споразумение с прокуратурата, Веселин Данов ще лежи в затвора три години, а синът му Христо – една. Деветмесечният им престой в ареста ще бъде приспаднат от срока на присъдите.

Легендата

„Веселин Данов е уникално интересен човек. (…) Той е едно неповторимо съчетание от всичко онова, което носи класата и аристократизма на потеклото му, и абсолютната естественост и пъстрота на улицата. Влизайки в ролята на изповедник на „един грешник“, както нарича себе си, се убеждавам, че е взел от всичко по – малко – блестящата риторика на баща си, бохемството на чичо си, нюха да прави пари от въздуха от единия си прадядо, и от всичките накуп – коравия нрав на хаиза, който мрази предателите и за едната чест умира“. Това дълго и объркано изречение е цитат от биографията на Данов, публикувана във финансиран от самия него сайт в интернет. Общинският съветник обича контролираната публичност, в която сам да моделира легендата на по-скоро мрачната си слава. През 70-те години синът на вече покойния председател на Конституционния съд Христо Данов започва бизнес с нелегално копирани музикални касети. През 1986 г. е арестуван за търговия с валута и осъден. Както сам обича да разказва, през осемнадесетте месеца, които прекарва във варненския затвор, Веселин Данов се запознал с емблемите на криминалния свят по онова време. Твърди също, че заедно с него са излежавали присъдите си лидерите на ДПС Касим Дал и Ахмед Доган.

Лечителят от Батовата

Бизнесът на Данов тръгва от закритите по онова време казина в курортните комплекси край Варна. „Бях посветен в триковете за измама на игралната маса и дори съветвах експертите на Стопанска милиция“, разказва самият той. Твърди, че се е познавал лично с покойния Георги Илиев, че е приятел с Маджо и Златко Баретата. Мистичен момент в биографията му е амплоато на „лечителя от Батовата“. „Карал съм курс при Джуна, при Борис Золотов и се учих при сибирски лечители, хвали се той. Така станах, без да искам, най-известният екстрасенс по онова време. На ден чакаха по 100 – 200 души, виеха се страхотни опашки“.
В последните години преди да бъде арестуван Данов разви веригата си от заложни къщи „VIP“. Осребрявайки работата си като общински съветник бързо напредна и в разполагането на т.нар. „временни търговски обекти“ в различни райони на Варна. Документи на районните кметства във Варна сочат, че Данов и синът му Христо са сред най-успелите в този бизнес в града. С наредба на общинския съвет цената за поставянето на барака в централната част на Варна е 7.50 лв. на кв.м. След нерегламентирано преотдаване, наемът достига 10 пъти по-високи нива. Този успех на Данов е стратегически планиран с участието му в местните избори през 2003 и 2007г. За първите той регистрира „Партия на справедливостта“. За вторите – „Обединение на недоволните“. Впрочем, след като през 2007 г. Данов и синът му влязоха в местния парламент, те впоследствие формираха група с хората на Веселин Марешки и ДПС. През 2007г. Веселин Данов бе издигнат и като кандидат за кмет от Народняшката земеделска партия „Никола Петков“. Още в началото на кампанията му обаче „недоволните“ бяха объркани. Вместо да води собствена кампания, фаворитът им на практика подкрепи кандидатурата на сегашния варненски кмет Кирил Йорданов. „За разлика от други колеги няма да правя изказвания, че съм бъдещият кмет, каза тогава Данов. Не виждам друг конкурент освен Кирил Йорданов, който вероятно ще бъде новият стар кмет.“

Припадъкът

При влизането си в съдебната зала на 16 септември м.г. Данов театрално вдигна окованите си с белезници ръце и извика „Невинен съм!“ и „Накиснаха ме!“! Малко по-късно припадна в съдебната зала. Същият ден Даниела Величкова, бивша управителна на салон за масажи, оборудван в някогашния ресторант „Българска сватба“ в курорта „Св. Константин“, даде няколко телевизионни интервюта. В тях тя подробно разказа за професионалните си контакти с Данов. „Навремето започнах като масажистка при Веселин Данов, казва Величкова. Това стана в р-т „Българска сватба“, който бе негов. Парите ги давах на управителя на ресторанта, не на Данов. Него го срещах на двора при кучетата му. Виждала съм и съм чувала как спорят с бившето ченге Веско Жеков за проценти. Сега Данов може да каже, че съм била кучкарка при него. Ако е така, значи съм била най-скъпоплатената кучкарка – с две стаи, луксозен санитарен възел и с постоянен транспорт под ръка“. В друго интервю Даниела Величкова разказа: „Бяхме някъде около 30-ина офиса, разделени по десет на човек – Жеков, Славков, Данов. Отделно е имало по-дребнички, които са се опитвали да работят самостоятелно, в крайна сметка винаги са се насочвали към някой от тримата… Той (Данов) не участва никога лично, винаги има подставени хора“. „Пълни глупости!“, коментира Данов. Собствените му онлайн изповеди обаче сочат друго: „Докато аз бях в „Аполо“, при мен дойдоха Веско Жеков и Иван Славков, пише там. Иван Славков поиска да бъде, както се казва, заместник-шеф, а Веско Жеков си се хвана още оттогава с проституцията. По-късно се разделихме, защото бяха некоректни ….“

Кои са Жеков и Славков?

Преди дни първият получи присъда от 2 години и 4 месеца лишаване от свобода при облекчен режим. Жеков бе сред разследваните и ключов свидетел по делото срещу Веселин и Христо Данови. При сключването на споразумението той потвърди в съда, че е участвал във въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване към проституция и пране на пари, ръководена в различни периоди от време от общинските съветници Веселин Данов и Иван Славков.
В момента общинският съветник от ДПС във Варна Иван Славков също преговаря за споразумение с прокуратурата. Той беше арестуван на 17 ноември м.г. пак по подозрения за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици във Варна. Славков е съсобственик и участва в управлението на 10 различни компании, работещи в сферата на строителство, търговията с горива, автомобили, храни, напитки, цигари и дрехи. В компаниите „Варна1“, търгуваща с хранителни стоки и „Гея трейдинг“ за горива и смазочни материали съдружник на Славков е самият Веселин Жеков. В други две компании „Хил билд“ и „Бозбей инженеринг“ Славков дели собственост с Янко Колев, известен във Варна като Янко Аспаруховския или Каратиста. С трети герой от подземния свят във Варна Живко Великов, Иван Славков е съдружник в дружеството „Барет“. Великов бе един от личните бодигардове на Йордан Марков, взривен във варненски асансьор през пролетта на 1996 г.
В случая обаче най-важният факт в бизнесделата на общинския съветник Славков е съдружието му с община Варна в акционерното дружество „Спортен комплекс „Спартак“. В него Славков участва с 66% чрез компанията си „Барет ауто“, а администрацията на варненския кмет Кирил Йорданов с 34%. В рамките на съдружието си, Йорданов не веднъж попадаше в обективите на фото и телевизионните оператори, като гост на различни събития, организирани от Славков в собствената му спортна база „Спартак“ във Варна. Срещите бяха прекратени, а Славков започна да се движи с охрана, след като на 28 януари м.г. на паркинга на спортния комплекс бе обезвредена бомба с близо 400 грама тротил.

Подкрепата

Споразумението на баща и син Данови с прокуратурата дойде изненадващо. В края на май никому неизвестната до момента партия „Обединение на българските патриоти“ (ОБП) обяви, че издига двамата за кандидат-депутати в предстоящите парламентарни избори. „Съмнявам се в работата на полицията и съда, защото съм в течение на манипулациите, които се случиха с Веселин Данов“, заяви при обявяването на кандидатурите акад. Юлий Абаджиев, председател на партията. Сигурни сме, че Данов ще докаже невинността си и затова го номинирахме.“

За регистрацията си в Централната избирателна комисия ОБП представи 27 700 подписа. Числото вероятно не е изненада. Изненада е обаче, че в работата на полицията се усъмни именно Юлий Абаджиев, от години председател на Съюза на командосите, в който членуват действащи висши представители на МВР и на други служби (виж карето). И нито един от тях не реагира.

Остатъкът от присъдите си Веселин Данов и синът му Христо, както и „конкурентът“ им Веселин Жеков, ще изтърпят при т.нар. облекчен режим – „в затворено общежитие от открит тип“. Подобно споразумение в близките дни вероятно ще сключи и Иван Славков. Само за сравнение – според действащото в момента законодателство за „придобиване или държане на наркотични вещества или техни аналози с цел разпространение“ всеки наркозависим уличен дилър подлежи на затвор от две до осем години и глоба от 5000 до 20 000 лв. Кой учреди ОБП

ОБП е учредена през юли м.г. от инициативен комитет, в който влизат членове на Съюза на българските командоси (СБК). Негов председател е акад. Юлий Абаджиев. Сред членовете на съюза са още главен комисар Живко Живков, зам.-директор на Национална служба „Полиция“ и директор на Главна дирекция „Жандармерия“, ген.-майор Кирчо Киров, директор на Националната разузнавателна служба, Стефка Костадинова, председател на БОК, главен комисар Красимир Петров, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, ген.-майор Валери Лазаров, съветник на министъра на отбраната. Членове на УС на СБК са още комисар Георги Узунов, командир на специализирания отряд за борба с тероризма, който преди дни подаде молба за пенсиониране. В списъка е и началникът на протокола на Министерството на отбраната полк. Стефан Трашлиев. Нито един от тях, разбира се, не членува и не участва в ръководството на партията ОБП. Единствената „новина“ в рубриката „Избори 2009“ на сайта й е защитната декларация по казуса „Веселин Данов“, изпратена от предизборния й щаб до председателя на Народното събрание и председателя на комисията по правни въпроси към НС.

Линк към публикацията във вестник „Дневник“

http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/06/11/734615_sluchaiat_danov_i_sie_ili_za_vuzhoda_na_edno_padenie/