Журналисти от Варна поставиха празен стол и пред сградата на областната администрация в града

Снимката е публикувана в групата "Варненски журналисти" във Фейсбук

С празен стол пред сградата на областната администрация днес петнадесет журналисти от Варна подкрепиха протеста в защита на свободата на медиите, организиран от Асоциацията на европейските журналисти – България, с призива „Медийното мълчание обслужва задкулисието“ .

Събитието във Варна се състоя успоредно с това пред сградата на Министерския съвет в София.
В днешния протест във Варна участваха единствено журналисти, работещи за национални и чуждестранни медии.

Снимката е публикувана в групата "Варненски журналисти" във Фейсбук
Снимката е публикувана в групата „Варненски журналисти“ във Фейсбук

До недоволството им се стигна, след като вече бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов отправиха в ефир заплахи към журналиста от „Нова телевизия“ Виктор Николаев. „Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката Ви – и тя беше тръгнала малко в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й“, бяха думите на Тодоров, отправени към водещия на сутрешния блок на „Нова телевизия“ Виктор Николаев. Заради тези думи, докато траеше протестът, Народното събрание гласува оставката му.

Скандалът ескалира и след като със съобщение, разпространено от Пресцентъра на Министерския съвет, Симеонов поиска от bTV, „Нова телевизия“, БНТ и БНР извинение за начина, по който е било отразено поведението му. Съпредседателят на Патриотичния фронт дори постави ултиматум, според който извинението на националните медии трябваше да бъде обявено в срок от 24 часа.