Войната на Путин за „втората Европа“

Български ултра-националисти, участници в т-нар. "Луков марш" в София Снимка: Георги Кожухаров

(От  „Дневник“)

„Толерастията е разлагаща отрова, която неопитните умствено и нравствено не виждат и не чувстват. Тя е една от разновидностите на психологическото оръжие срещу народите. Толерастът не само отказва защита на социалния организъм, но пречи и на други да го направят като провокира нападение и дава на врага морално право да нападне“.

Това е едно от тълкуванията на термините „толераст“ и „толерастия“, които могат да бъдат открити в интернет. При задаването на двете думи като ключови в руското копие на Google – „Яндекс“ резултатите нарастват само за няколко дни от 696 хиляди до… 2 млн.

„Толераст“ и „толерастия“ са част от речника на антидемократичната и проруска пропаганда. Заедно с други думи като „либераст“ и „соросоид“ те бяха успешно инфилтрирани в лексиката на проруската и антидемократична реторика и в България.

В началото на седмицата Фондацията за хуманитарни и социални изследвания оповести данните от анализ, наречен
„Антидемократичната пропаганда в България“

Проучването обхваща съдържанието на 3080 онлайн медии и блогове, публикувано в периода 2013-2016 г., както и 3305 статии в осем популярни медии, които систематично дават гласност на пропагандни послания.

Според авторите на изследването то е имало за цел да идентифицира и анализира специфичния език на антидемократичните послания в български медии, зараждането и динамиката във времето, основните опорни точки.
В анализа на фондацията те са сведени до четири. Първата от тях е
„Залезът на Европа“
Според тази теза Европейският съюз е „болен“ от вируса на „либерализма“. Той е изкуствена конструкция, измислена от САЩ, но е обречена да се разпадне, за да възвърнат народите суверенитета си.
Втората теза е

„Въздигането на Русия“

Тя изгрява отново като световен политически, военен и морален лидер, като „цивилизационна алтернатива“ на „прогнилия Запад“. Русия е невинна жертва на санкциите, наложени след анексията на Крим, а на всичко отгоре те са вредни най-вече за Европа.

„САЩ и НАТО са глобален хегемон – кукловод“

е третата теза на руската пропаганда. Според нея зад идеологическия параван на „човешките права“ Съединените щати и доминирания от тях военен алианс заразяват народите с либерализъм, за да им отнемат суверенитета, насъскват ислямизма и мигрантите срещу Европа и обграждат Русия.

„Продажните елити на България“

е последната от четирите тези на проруската пропаганда у нас. Според нея всички български пролиберални и проевропейски граждански и неправителствени организации, застъпниците за съдебна реформа и правовия ред са платени от Сорос, Фондация „Америка за България“ или директно от Вашингтон.

Сред важните изводи от изследването на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания е и този, че пиковете и интензивността на пропагандните послания, разпространявани през медиите, ясно следват „руския политически календар“. А стартът на „атаката“ и по трите линии е даден с украинският Евромайдан и анексията на Крим през 2013 г. – 2014 г. Преди това сякаш не е съществувал нито Европейски съюз, нито опасност за суверинитета на народите му.

Какви са рисковете за България от

тази нова война на „тихия фронт“

Според заключенията на екипа, работил върху анализа, в глобален план големите рискове от антидемократичната пропаганда са няколко:
– създаването на среда на обществен цинизъм от типа „Всички са маскари!“;
– суспендиране на правовия ред и замяна на силата на правото с правото на силата; – деинституционализация на демократичните механизми за разделение и взаимен контрол на властите;
– заглушаване и дискредитиране на гражданското общество и в крайна сметка пълзящ

авторитаризъм от популистки или“референдумен“ тип

Като „острие“ на антидемократичната пропаганда у нас и в Европа, същите цели, оказва се, преследва и руската.

В началото на март т.г. европейският телевизионен канал „Арте“ (Arte) излъчи документалния филм „Фенове на Путин – крайната десница в Европа и очарованието на Кремъл“. Целта на екипа, работил върху него, е да установи кое е свързващото звено между Русия и вълната от десен екстремизъм, надигаща се в страни като Германия, Чехия, Словакия, Полша и България?

„Либералните идеи са диаметрално противоположни на националния традиционализъм, казва в интервю за екипа на филма Фаркаш Гергели, член на партията на унгарските крайни националисти „Йобик“.

Според друг негов съпартиец – Коси Макси „Демонстрациите на гейпарадите не съществуват в страната на Путин.

Там цари ред

в добрия смисъл на думата“.

Най-далече в проруското и антидемократично говорене стига Марек Обртел, един от лидерите на словашката „Народна милиция“.

„НАТО е криминална организация, на чиято съвест тежат милиони животи, а сега иска и тези на нашите синове и дъщери, за да ги прати да умрат на фронта с Русия в името на перверзните интереси на 13 сатанински династии“, обяснява той.

Според Д-р Щефан Майстер от Германския институт за външнополитически анализи (DGAP) изразяването на подобни позиции от крайното крило на европейските националисти е

„защитна стратегия“, разработена в самата Русия

„Ясно е, че в икономически, технологичен и военен план Русия изостава, казва Майстер. При това положение единственият начин, по който Путин би могъл да превъзмогне собствената си уязвимост, е да отслаби другите системи. През 90-те години на миналия век западът прецизно използва лостовете, с които си осигури влияние в постсъветските страни, но и установи там свободни и демократични общества. Сега същите тези лостове са превърнати от Путин в инструменти за компрометиране и отслабване на тези общества“, обяснява Щефан Мастер.

Член на "Български войнски съюз", представящ се като Георги, крие лицето си
Член на „Български войнски съюз“, представящ се като Георги, крие лицето си Скрийн шот от ARTE

Доказателство за думите му е

перфектната демагогия

на Бьорн Хьоке – лидер на партията „Алтернатива за Германия“ в източната немска провинция Тюрингия. Във филма на „Арте“ е заснето негово участие в обществен дебат за свалянето на санкциите срещу Русия.

Хьоке започва кратката си реч така: „Искам да благодаря на руския народ за 1989г. Държа да благодаря лично на Михаил Горбачов. Без него обединението на Германия сега нямаше да е факт. Благодарности за Русия!“.

Словото си завършва така: „Казвам го с убеденост – санкциите срещу Русия не са в интерес на Германия, скъпи мои приятели“.

Отговор на въпроса каква в крайна сметка е целта на необяснимия съюз между Русия и крайния национализъм в Европа дава „стратегът на новото политическо мислене в Русия“ Александър Дугин. Той е философ, полиглот и журналист, известен с близостта си до Кремъл.

За него съюзът между Русия на Путин и централноевропейския екстремизъм е „алтернатива“ на съществуващото статукво,

„Втората Европа“

– тази на народите и традиционните им ценности.

Александър Дугин Скрийншот от ARTE
Александър Дугин               Скрийншот от ARTE

„Тактическият съюз“, за който говори Алексаднър Дугин, вече даде своите плодове. Членове на крайно десни европейски партии като „Йобик“ и „Алтернатива за Германия“ изиграха ролята на наблюдатели по време на т.нар. референдум за присъединяването на Крим към Русия. Така легитимираха резултатите от него като „демократични“, независимо, че той по никакъв начин не отговаряше на международно приетите правила.

По същия сценарий националистическата организация „Народна милиция“ (Narodny Domobrana) открива първото „дипломатическо“ представителство на т. нар. „Донецка република“ в Словакия, страна членка на Европейския съюз . „Посланик“, разбира се, е председателката на милицията Нела Лижкова.

Откровен до цинизъм Александър Дугин обяснява, че това сътрудничество е дори начин да се влияе „отвътре“ върху решенията, които се вземат в Европейския парламент, чрез парламентарните групи на националистите.

„Русия не може повече да бъде само наблюдател“, казва стратегът.

Каква Европа ни чака тогава?

„Трябва да вървим към общо бъдеще“, твърди още Дугин. Това вероятно трябва да е крайният ефект от руската пропаганда, разпространявана през медии в страните от бившия Съветски блок и очевидната взаимност на симпатиите между Путин и десния екстремизъм на „Йобик“, „Алтернатива за Германия“, словашката „Народна милиция“ или българския „Войнски съюз“.

Основният въпрос обаче е какво бъдеще иска Европа? Демократично, либерално и плуралистично, или консервативно, догматично и ксенофобско, подчинено на национализма и силната ръка? Бъдеще на толерантността или това, в което тя е „разлагаща отрова“?

Същата статия в „Дневник“ – тук.