Киното на един трол

Точно преди седмица бях в Плиска и повече от два часа разговарях с „шефа на троловете“ Стефан Пройнов. Видях и „фабриката“ му – три малки, стари и издухани тръбни монитора в някогашната каса на градското лятно кино.
За хората и всичко останало, което видях в стаята, няма да разкажа защото не е етично!
Пройнов категорично върши неща, които са нередни – заблуждава и трови медийната среда! Доколко сам го осъзнава е отделна тема.

Категорично твърдя обаче, че „осветяването“ на Стефан Пройнов, по начина, по който това се случи до момента, е все едно да разкостиш циганина, на чието име се води фирма за ДДС измами.

Пройнов е жертва – на анонимните, които го държат в шах, за да го използват. И на самия себе си, разбира се!

Стефан Пройнов – „шефът на троловете“ от Преслав, както го нарекоха медиите, живее в странен филм. Разказва ми за него повече от два часа и половина, а накрая разбрах, че: Господ не ни гледа отгоре, а отвътре. Че ако ми удари шамар, а аз му отвърна, това няма да ме направи по-добър човек. Че е изрязвал лица върху полускъпоценни камъни и истинската му страст са бижутата, а не Фейсбук.

От втората сюжетна линия във филма му става ясно, че

от немай къде, за да оцелее

е научил всичко за генерирането на огромен обем съдържание в интернет, за мултиплицирането му през групи и лични профили във Фейсбук, за технологиите на оцеляването в мрежата. Има и трети сюжет.

Пройнов мечтае за „национална“ верига от сайтове във всеки областен град, за кореспонденти в чужбина.

Заедно

с жена си и сина им работят в тясна, задушна стаичка

– прожекционната кабинка на някогашното лятно кино в Преслав. Освен трите компютъра с малки тръбни монитори там е и всичко, с което живеят. Четирите квадратни метра взели под наем от бившия кмет на града Христо Илиев (БСП). Сега той е председател на читалищното настоятелство. Пройнов твърди, че има къща в Преслав, но при обема на текстовете, които произвежда, копира и споделя в социалните мрежи, няма как да стигне до нея. Вероятно защото филмът, в който участва, се върти другаде. Къде?

Да сатана клеветник и доносник като другите ли? Няма смисъл!, казва Пройнов. Семейството ми е вече на показ.

Казано е – този е лошият!

Добре!“.

Той е гневен на враговете си – откровено. Гневен е на „умните и щастливите“ (вероятно има предвид инициативата „Чист интрнет“, бел. ред.), които непрекъснато докладвали сайтовете му. На тези, които го наричат трол, защото не е зелен и няма брадавици.

Девет години се е занимавал с бижутерия. „Но в един момент…“. След него вероятно идва присъдата за притежание на наркотици и оръжие. Сега твърди, че наркотиците са измислица, а оръжието подхвърлено, но така или иначе, прекараната една година в ареста е обърнала живота му на 180 градуса. И влязъл във Фейсбук.

Започнал с един стар лаптоп

„Аптеката“ в ляво е стаичката, в която работят Пройнов и семействотому. Някога това е била касата на лятното кино в Плиска.

който купил за 90 лв. защото бил напикан от котка, с един сайт и един профил. Ползвал безплатно безжичната мрежа на заведение в Преслав и молел децата да харесат публикаците му, за да достигнат 50 лайка. „И както казва Кольо Фичето – животът е пред теб, цитира Пройнов. Учиш се от него, не е ли така!?“. Искал да направи сайт за вицове и да се забавлява докато работи, но станало иначе.

Сега казва, че има 80 готови домейна, които купил за всеки случай. „Да, имам и хубави. България.eu на кирилица го купих аз, казва Стефан Пройнов. Можех да купя домейните с имената на всички политически партии и днес щяхме да четем ДОСТ какво е казал, ДПС, БСП… Не, за да ги продавам, само за да ги дразня“.

Пройнов твърди, че

ГЕРБ имат над 400 профила

във Фейсбук, засечени в неговите групи. От разказа му излиза, че с тях води съвсем реална виртуална война – със „спам бомби“, „копи пейст“ и „отвори – изтрий“. Налагало му се да трие по двеста коментара под публикациите си.

Добавена реалност – къща на площада пред читалището в Плиска. Рисунката е от края на 50 години на миналия век.

От началото на годината 169 негови профила били докладвани многократно, за да бъдат изтрити. Рекордът му бил 465 доклада, изпратени до Фейсбук. „Тези доклади, кой ги прави?, пита Пройнов. Нали отсреща няма тролове?“.

Според разследване на инициативата „Чист интернет“, която първа освети Пройнов като трол, сайтовете, групите и профилите във Фйсбук, които той съпругата му и синът му поддържат, са публикували най-голям брой положителни текстове за водача на листата на БСП в Сливен Таско Ерменков, Владимир Путин и лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

В този случай Стфан Пройнов отговаря, че не познава лично нито един от тримата, но е свободен да им симпатизира . Твърди, че нямаме представа „на колко още десетки политици и партии е входирал нещата“ през годините. Защото му било кеф, политиката им му допадала и

имал гражданска позиция

Детайл от патриотичната градска среда в Преслав.

Шефът на троловете“ твърди, че единствените при, които получава, са от системата Google AdWords, публикуваща автоматично реклама в интернет сайтове на базата на генерирания от тях трафик. Понякога бил „вътре“ с бюджета, но нямало как да спре, защото работел за хората. При това има вид на човек, който откровено вярва, че го прави. Не се изживява като будител, това му била работата и с нея се издържал. За да го разбера по-добре, предлага да ми даде 60 сайта, да им обиколя статистиките и така да разбера колко бързо свършва един ден, в който нямаш време дори да се изкъпеш.

Мога много да ти говоря, минал съм през 20 бизнеса, казва Пройнов. От всякъде съм си извадил поуките,

отвсякъде съм ял шамарите

Но общо взето съм от хората, дето като захапят – дерзаят. Правя го на инат, нямам печалба“.

Затова си чакал времето. Имал цел и посока – национален сайт, към който да водят връзки и банери в други 80. Според сметките на Пройнов един ден тази система трябвало да генерира не по-малко от 200 хил. уникални влизания на ден. Има стратегия за това. Както и за времето, когато ще бъде свободен, ще направи своя онлайн медия и ще произвежда качество, а не количество! Тогава щял да си купи кемпер.