Списъкът – кой още плаща 86 лв. наем за общинско жилище във Варна

Спас Спасов, 10 май, 2017 г. (от  „Дневник„)

Общо 41 апартамента от т. нар. фонд „ведомствен“ на община Варна са отдадени под наем на необяснимо ниски цени. Това показва справка, с която „Дневник“ разполага. От нея става ясно, че жилищата са с площ от 45 до 127 кв.м., а наемателите им плащат от 32 до 131 лв. на месец. Това прави средна месечна цена от около 85 лв. В същото време пазарните наеми за двустайно жилище в добър квартал на Варна се движат между 400 и 700 лв. Цени около и под 100 лв. агенциите за недвижими имоти предлагат единствено за тавански стаи и сутеренни помещения без санитарни възли и течаща вода.

След публикация в блога на журналиста Борис Касиков вчера в утринния блок на „Нова телевизия“ беше излъчен репортаж, от който стана ясно, че от 2015 г. един от петимата зам.-кметове на Варна Пейчо Пейчев живее в построено преди десетина години общинско жилище от 110 кв.м. За него той плаща

наем от 87 лв. на месец

Пейчев обясни, че сумата е „легитимна“, тъй като е регламентирана със специална наредба и пое ангажимента до края на деня вчера информацията за всички наематели на ведомствени общински жилища да бъде публикувана на сайта на местната администрация. Това обещание не беше спазено, а днес секретарят на община Варна Нора Момчева заяви пак в интервю за „Нова телевизия“, че това предстои да стане днес.

Пейчо Пейчев (Скрийншот от „Нова телевизия“)

Справка с методиката за формиране на общинските жилищни наеми във Варна показва, че те се определят спрямо зоната, в която се намира имотът, етажа, конструкцията на сградата, изложението и качеството на околната среда. Така основната наемна цена за 1 кв.м. е 0.60 лв. на кв.м. За площ над нормата за „жилищно задоволяване“ определената цена е съответно 0.95 лв. на кв.м. Към тези цени се добавя „корекционен коефициент“, който зависи от района на града. Той е най-висок в центъра на Варна – 1.35 и най-нисък за селата Тополи, Каменар, Звездица и Казашко – съответно 0.25.

Блокът, в който сега живее Пейчев, е построен в широкия градски център през 2008 г. С апартаментите в него е трябвало да бъдат компенсирани собствениците на отчуждени къщи, които са попаднали в трасето на нов пътен възел във Варна. Но вместо тях сега в жилищата с квадратура и наеми, идентични с вече споменатите, живеят 16 души, повечето от които

служители в различни общински структури

Сред тях са например Гинка Пенчева, инспектор „Контролно-ревизионни дейности“ в община Варна (102кв.м., 88 лв.), Камелия Василева, главен инспектор „Контрол и санкции“ (69 кв.мл, 62 лв.), Джемиле Джелилова, главен експерт „Постоянни и временни комисии“ в канцеларията на Общинския ксъвет (104 кв.м., 82 лв.), Стелияна Маринова, началник отдел „Вътрешен контрол“ (110 кв.м., 90 лв.), Антония Димитрова, старши експерт „Контрол енергийни разходи“ в отдел „Общинска инфраструктура“ (110 кв.м., 90 лв.), Невена Клюнкова, началник отдел „Човешки ресурси и вътрешен административен контрол“ (104 кв.м., 92 лв.), Георги Стоянов, главен специалист в отдел „Опазване на обществения ред“ (127 кв.м., 79 лв.) и др. Впечатление в този списък прави фактът, че почти всички наематели в блока заемат контролни длъжности в местната администрация. За да получат права на общински наематели, всички те би трябвало да са декларирали, че не разполагат с друг имот във Варна.

Блокът, в който срещу необяснимо ниски наеми живеят 16 служители на община Варна (Google maps)

Данни на общината показват, че в друга жилищна сграда на ул. „Български орел“,

срещу 31 лв. месечно за 50 кв.м.

живее Любомира Комитска. Тя е директор „Социални дейности“ в общинската администрация. По тази причина в задълженията й влизат организацията и контрола по настаняването на крайно нуждаещите се от жилище. Публичната информация към момента сочи, че подадените, но неудовлетворени молби с такова искане са близо 2100.

Информацията на „Дневник“ показва също, че в общински жилища са настанени не само служители на местната администрация. Така например на ул. „Гладстон“ в апартамент от 91 кв. наемател срещу 67 лв. е прокурорът от Варненската окръжна прокуратура Милен Ставрев.

В друг блок в местността „Св. Никола“ апартамент от 90 кв.м. срещу 65 лв. на месец е наел Кирил Димов. По неофициална информация става дума за бившия командир на Специализирания отряд за борба с тероризма, а по-късно и шеф на местната структура на ДАНС във Варна.

(Пълният списък на настанените в общински ведомствени жилища – в прикачения файл)

Според данни на местната администрация към началото на февруари т.г. 22

наематели са подали молби да купят жилищата си

Апартаментите се намират основно в кварталите „Владислав Варненчик“, „Младост“ и „Възраждане“. Тяхната площ е от 42 до 91 кв.м. с едно изключение от 103 кв.м. От всички желаещи да станат собственици на наетите апартаменти само един е общински служител. Това е директорът „Финансово стопански дейности“ в администрацията на централния район „Одесос“ Павлина Николова. За разлика от останалите апартаменти в списъка този, който тя иска да купи, се намира на ул. „Нкола Кънев“ в идеалния център на Варна.

Според действащите в момента правила, след като молбите на наемателите бъдат удовлетворени, те ще имат възможност да купят жилищата на цени „не по-ниски“ от данъчните им оценки. А това означава от четири до пет пъти под пазарните. Според общински съветници от Варна тази „легитимна“ разлика отдавна е създала устойчиви корупционни схеми. В тях солидни проценти от разликата между пазарната и данъчна оценка на имотите от години се разпределя между вземащите решения за продажба на общински жилища във Варна.

Същата статия в „Дневник“ – тук.