„Най-прекрасният на Земята! Ура!“

Специално за откриването на руския лагер "Радуга" в курорта "Камчия" са ристигналии деца от Музикантския корпус на Московското кадетско училище.

Спас Спасов, spas@dnevnik.bg

„Честит празник!… Честит празник!“ – всички се поздравяват и се ръкуват, а датата е 9 септември. Всеки момент в курорта Камчия край Варна трябва да пристигне кметът на Москва Юрий Лужков и придружаващата го делегация, за да открият комплекса „Радуга“, собственост на дружеството „Санаторно-оздравителен комплекс (СОК) Камчия“. То е регистрирано у нас, но има собственик със сложно име: град Москва, чрез правителството на Москва, действащо чрез своя орган, Департамент по имуществото на гр. Москва.

Изпълнителен директор на „СОК Камчия“ е Станка Шопова, бивш първи секретар на бившия Димитровски комунистически младежки съюз преди 1989 г. Проектът на стойност 120 млн. евро трябва да бъде окончателно завършен в рамките на следващите две години като модерен вариант на „Артек“ – известният съветски пионерски лагер от времето на „развития социализъм“.

Приготовленията

Докато чакат пристигането на московския кмет, децата и тийнейджърите, настанени в комплекса, се забавляват по групи. За всяка от тях се грижеха поне двама аниматори, които тук дори българите наричат „вожаты“. Всички младежи са в униформи – тениски и шапки в различните цветове на отделните групи – бели, сини и оранжеви, с надписи „Москва – Камчия“.

В строен ред на част от пейките след финалната си репетиция си почиват и децата от Музикантския корпус на Московското кадетско училище – всички с военни униформи, пагони и кепета, макар на видима възраст да нямат повече от 10 – 14 години.

Подготовка тече и в току-що заредения магазин за сувенири в комплекса. Навсякъде мирише на българска роза, а по импровизираните щандове е подредено всичко, което може да излъчва аромата – мускали, бродирани кърпички, сапуни…

Лужков пристигна с близо час закъснение от предварително обявения, придружен от делегация, включваща заместниците му и членове на правителството на Москва. Първият танц за „Добро пожаловать“ бе от деца в руски национални носии. Последва втора група руски деца в български носии, с хляб и сол и по червена роза за всеки от гостите.

Инвестицията

До момента в детския оздравителен лагер „Радуга“ са инвестирани около 40 милиона евро, а базата му има капацитет да посрещне наведнъж 600 деца. Още около 400 отсядат в ултрамодерния хотел „Лонгоз“, който също е част от комплекса. „Радуга“ ще работи целогодишно, през летните месеци базата му ще се ползва основно от деца, а след септември в нея ще бъдат настанявани ветерани от Втората световна война, обясни по време на пресконференцията преди официалното откриване Юрий Лужков.

След окончателното си завършване базата на „СОК Камчия“ ще струва 120 милиона евро.
Лагерът е върху площ от 62 декара, като само 16% от тях ще бъдат застроени. В момента „Радуга“ е приютила 1000 деца, които от 1 септември са започнали тук и учебни занятия. Те учат на две смени в 15 класа – от IV до X. Заниманията обхващат основните предмети: руски език, обществознание, математика, история, физика, биология, химия и чужди езици.

Само четирима от преподавателите са българи. Останалите са командировани от московските училища. Първите три дни от престоя на всяка смяна ще са отделени за запознаване, адаптация и организационно разпределение, тъй като пристигащите деца ще са от различни райони на Москва, обясни Елена Никитина, директор на училището.

Последните три ще са за пътуване по Черноморието и из страната. В часовете след основните занятия децата, настанени в „Радуга“, работят творчески с ръководителите си по отряди, а във всички смени се планира провеждането на  фестивал „Звездите на Камчия“, обясни още Никитина.

По думите й лагерниците ще бъдат изпращани в Камчия по специална социална програма, разходите им ще бъдат изцяло за сметка на бюджета на московското правителство, а родителите  ще покриват само 10% от тях. През 2011 г. в комплекса „Радуга“ край Варна ще почиват 11 000 руски деца и около 3500 ветерани, каза вчера Юрий Лужков.

Преди да стигне до залата за пресконференции, в която за всеки журналист беше приготвена червена папка с прес кит и брошура „Руски пълководци, сражавали се за свободата на България“, московският кмет направи пълен преглед на базата. Навсякъде организаторите се бяха погрижили да кипи духът на любознателността, ученолюбието и творчеството.

Занятията в перфектно оборудваните учебни кабинети с панорамен изглед към устието на р. Камчия се провеждаха при открити врати, а вътре пред погледите на преминаващите официални гости деца се надпреварваха да вдигат ръце. По терасите младежи се забавляваха с организирани от ръководителите си групови игри. В танцовата зала Юрий Лужков бе посрещнат с екзерсис от  балерини в розови пачки, а в тази за музика – от тийнеджърски бенд, изпълняващ на английски популярно американско джаз парче.

Неочаквана новина

С „Дорогие друзя“ церемонията бе открита от Станка Шопова. „Инвестиционната програма на правителството на Москва е пример за това как едно общество може да се грижи за човека, за своите деца и ветерани“, каза изпълнителният директор на „СОК Камчия“ и думите й потънаха в детските овации.

Същите посрещнаха на микрофона и кмета. „Мы две державы, два народа, но сердце на двои одно!“*, каза той и продължи речта си, посветена на възможностите за сближаване на Русия и България, които руският проект в Камчия открива. „През 2011 г. ние ще завършим този комплекс и тогава той ще бъде най-прекрасният на Земята! Съгласни ли сте, деца? Ура!“, извика Лужков.

В своята реч премиерът Бойко Борисов най-напред припомни благодарностите, които е получил от руския си колега Владимир Путин за работата на българските пожарникари в Подмосковието през летните месеци на тази година, а след това потвърди казаното от Лужков, че центърът създава повече от 400 работни места за хората от околните села и градове, а снабдяването му с хранителни продукти ще се извършва само от местни производители.

В края на изявлението си Борисов почти произведе и политическа новина: „Като кмет на София ходих на гости на г-н Лужков и тогава той ми каза: „Трябва да станете премиер.“ Вечерта го бих на футбол на стадион „Лужники“, а след това станах и премиер“, разкри Борисов и многозначително допълни: „Догодина у нас има президентски избори. Явно пак ще трябва да отида на гости на г-н Лужков, а той да падне на футбол.“

След прерязването на лентата към небето над Камчия полетяха няколко хиляди разноцветни балона! „Честит празник! Честит празник!“, продължиха да се ръкуват присъстващите, позирайки за снимки с първата група руски военни ветерани, донесли за специалното събитие по време на почивката си в България всичките си медали и военни отличия.

Договорът за изграждането на комплекса, изграждан от „СОК Камчия“, бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев на 17 юни м.г. За да улесни реализирането на руските инвестиции, Министерският съвет отпусна 7.7 млн. лв. за изграждането на 10 450 м магистрален водопровод.

Проектът на открития вчера детски лагер бе реализиран на терен, включен в списъка на потенциалните зони от екомрежата „Натура 2000“, но през 2007 г. Националното управление по горите поиска обхватът на защитения район да бъде намален и така реализацията на отдавна заявените руски интереси към устието на Камчия получи зелена светлина.

В справката на варненската областна администрация „СОК Камчия“ фигурира със сделка за близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, до устието на р. Камчия, купена през 2008 г. по 9.72 лв. на кв.м. Като управител и мажоритарен собственик на компанията „Агенция Русия днес“ пак през същата година Станка Шопова купува терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка. Цената е малко под 14 лв. на кв.м.
–––––––––––––––––––––––––
*Ние сме две държави, два народа, но сърцето ни е едно

Публикациятя ня този текст във в. Дневник можете да откриете тук.

Фотогалерия от откриването на лагера „Радуга“ – тук.