А какво търси тук тигърът?

(От „Дневник„)

„Той трябва да е и политик, и експерт, и с характер, да го познават хората, да има рефлекс в ситуацията“.

Така изглеждаше кандидат – президентът на ГЕРБ в щрихите, нахвърляни от лидера на партията на 30 юли. Тогава командващият Военновъздушните сили ген. Румен Радев все още не беше подал оставка. А и БСП не го беше номинирала за свой фаворит в предстоящата битка.

Обявената два месеца по-късно кандидатура на Цецка Цачева очевидно не покрива дори посредствените нива от „норматива“, спуснат в края на юли. Но е добър фигурант, който ще трябва да осигури на Борисов широк „излаз към властта“ в президентството. Затова на манежа за предизборния си спектакъл излезе не Цачева, а самият Борисов.

Сценарият му се оказа твърде напрегнат – с участие на три рода войски, с ултиматуми, сеанс с „врачки“ и дори с едър хищник на финала.

Първо действие:

„Президентските избори са лидерски, казва в края на юли Бойко Борисов, а единственият, който има основание да се колебае дали да се яви – съм аз“.

Сигурно затова още на 2 август, ден след обявената оставка на генерал Румен Радев, се озовава в авиобазата в Граф Игнатиево, придружен от военния министър Николай Ненчев. Там прави преглед на строения личен състав, приема тържествен марш, ръкува се с началниците и разглежда отблизо хеликоптерите. От това посещение само за няколко часа във Фейсбук профила на Борисов остават повече от 20 статуса и над 40 снимки.

zx450y250_2856843
Посещение в авиобаза Граф Игнатиево, началото на август 2016 [Фейсбук на Бойко Борисов]
Същия ден, този път в компанията на друг генерал – началника на отбраната Константин Попов, премиерът наблюдава демонстрация на силите за специални операции в Специализирания учебен център „Црънча“.

А на 6 август Борисов вече е във Висшето военноморско училище във Варна. Там също го посрещат с почетна рота и тържествен марш, а събитието пак оставя куп спомени във „Фейсбук“ – повече от 70 снимки.

За месец Борисов успява да огледа границите на държавата по въздух, суша и вода, да ги покаже дори на унгарския си колега Виктор Орбан (когото председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер уж на шега посреща със „Здравей, диктаторе!“), да инспектира войската, подготвена за борба с тероризма и да обещае, че ще й построи нови казарми за 3 млн. лв. Така стресът от оставката на Румен Радев би трябвало да е овладян.

Въздишка на облекчение – „бащата“ на нацията е останал на мястото си!

Второ действие:

На 2 октомври в светлината на прожектора се появява Цецка Цачева, представена не според критерийте на юлския кастинг, а като „майката на нацията“. Борисов използва неловкото мълчание, което е предизвикал, и хвърля ултиматум: Ако на 6 ноември, в първия изборен тур, кандидатът на ГЕРБ не постигне най-висок резултат, той ще подаде оставка. Този трик е стар, при него публиката крие очите си с длан, за да не види страшната гледка – как илюзионистът сваля главата си. Но изпуска най-важното в номера – че тя изобщо не е свалена.

Седмица след това, пред участниците в Годишната среща на кметовете от страната, премиерът повтаря тактиката, но вече в разгърнат вариант. С лице, будещо по-скоро тревога, той призовава за „смирение“, „единство“ и „толерантност“, защото:

„Цели държави ги заличиха от картата, казва Борисов. Представяте ли си ако утре разберете, че я няма детската градина, няма го училището, в което трябва да заведете детето си, няма нищо, няма я дори къщата ви. Тогава и вие ще положите огромни усилия да намерите място на света, където ако не вие, то поне децата ви да имат път“.

Така сюжетната линия е втвърдена – оставка на правителството означава хаос в държавата и срив на националната сигурност. А отвън, зад телените мрежи по границата, чакат… знае се кои! Падне ли кабинетът – ще атакуват. Страх!

Трето действие:

Клета майка България! Не стигат сякаш външните й врагове, а ето, че и коалиционни партньори на ГЕРБ са залегнали в коварна засада. Премиерът е забелязал – „потят се тук – между носа и устата, личи им, че са напрегнати“.

Не, не става дума за Сидеров. „Сидеров е джентълмен“, хвали го Борисов. Какво от това, че само за седмица през март бе осъден три пъти – на две години пробация за историята с „клекшопа“, на девет месеца – за изтъпленията в НАТФИЗ и на осем за хулиганство в Батак?

За „напрегнатите“ реформатори в парламента говори Борисов. Те му пречат, защото не може да им е началник. За това вика в кабинета си министрите им и ги прави на…

 Посещение във ВМА, 2 ноември [Фейсбук на Бойко Борисов]
Посещение във ВМА, 2 ноември
[Фейсбук на Бойко Борисов]
Два дни след номинацията на Цачева за кандидат – президент, на тайна среща между премиера, министъра на финансите и синдикатите, става ясно, че от 2017г. заплатите на всички учители ще бъдат увеличени средно с… цели 8%. А на младите дори с 10%. Нищо, че няколко месеца по-рано от Дивотинския манастир Борисов е скастрил заместника си и министър на образованието Меглена Кунева, че сама е договорила увеличението с колегата си във финансовото министерство Владислав Горанов. Ако иска пари, „да ги потърси в резервите на собственото си министерство“, съветва тогава Борисов.

Той умее да отглежда български овчарски кучета. И да ги дресира – това е ръката, която те храни, а това другата – която те удря!

 Откриване на първата санирана жилищна сграда в гр. Луковит, края на октомври [Фейсбук на Бойко Борисов]
Откриване на първата санирана жилищна сграда в гр. Луковит, края на октомври
[Фейсбук на Бойко Борисов]
Шум зад кулисите

В края на предходното действие един разговор, започнал шепнешком някъде в джобовете на сцената, заплашва да заглуши всички останали. Саботаж!

Звучат записи от разговори на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова – бивш съдия и адвокатът Момчил Мондешки.

Тримата говорят месеци наред – за това, че „Делян е горе“, че „Бойко и Делян винаги са играли партия“, че, „службите са на Делян“, че от ДАНС тече информация, че Борисов нарежда на главния прокурор Сотир Цацаров кого да „опраска“ и какво ли още не!

Разгневен, премиерът взема думата по телевизията:

„Коментирал съм поне 100 пъти, казва той. Нямам общо с Ченалова и Янева, не съм разпореждал нищо на главния прокурор, не се мешам в съдебната система“. После обяснява: „Те имат едно студио, което е сега, както днеска, снимаме днешния разговор, пускат го, след една седмица снимат следващия разговор, пускат… И си вкарват една или друга случка“.

След въпроса, дали все пак казаното в записите не трябва да бъде проверено, Борисов се сопва: „Това са врачки и махленски клюки, какво да се проверява?“.

Не щеш ли, само седмица след премиера, Мондешки също дава внезапно интервю. Записите започнали „да му се отразяват“, казва. За това се решил да обвини Румяна Ченалова, че сама ги е правила, но и потвърждава премиерската теория, че съдържанието им било измислено.

Борисов напуска сцената с думите: „Омерзен съм!“.

Край – влиза тигърът

Извън официалния старт на кампанията в зала „Армеец“, премиерът прави и едно общо телевизионно участие с номинацията на ГЕРБ за президент Цецка Цачева в края на октомври, в който докато се обсъжда защо тя няма да отиде на общ дебат с другите кандидати, Борисов предлага да се яви вместо нея.

Няколко часа преди това министър председателят посещава новостроящия се зоопарк в Пловдив. Той е силно впечатлен от алеите и стъклените покриви. Даже дава пример на министъра на отбраната Николай Ненчев (който след оставката на Румен Радев го придружава неотклонно) да направи същите и в бъдещия музей… на авиацията.

Това е краят на спектакъла. Ред е на едрите хищници.

За новия зоопарк Борисов е уредил подарък – бенгалски тигър, мъжки, тригодишен, цели 260 кг. Само име си няма. Олѐ!

Не, не, в сценария има нещо объркано! Защо в края му има тигър? Не трябваше ли да е „политик, и експерт, и с характер, да го познават хората, да има рефлекс в ситуацията“…

 Посещение на традиционен общински събор с. Венец, средата на септември [Фейсбук на Бойко Борисов]
Посещение на традиционен общински събор с. Венец, средата на септември [Фейсбук на Бойко Борисов]