Тревожният мирис на изборна победа

С много пари и малко компромати ГЕРБ вероятно ще се бетонират във Варна

(От „Капитал„)

Спомняте ли си онзи епизод от филма „Апокалипсис сега“ (1979 г.) – в разгара на войната във Виетнам бруталният лейтенант Килгор вика авиацията, за да „прочисти“ с напалм джунглата край красив широк залив. След това на фона на горящите палми злодеят се любува на виртуозния стил, с който пори вълните любимият му шампион по сърф – негов подчинен.

Макар и доста хиперболизирана, историята зад тази сцена удивително напомня нещо, което се случи във Варна на 13 октомври – в разгара на кампания за предстоящите местни избори.
Присъдата

В този ден Цветан Цветанов пристигна за голям митинг на ГЕРБ. На него той припомни, че кандидатът на партията за кмет на града е Иван Портних. Но само няколко часа преди събитието над „джунглата край залива“ се изсипа тежък компромат. Той беше прицелен в Чавдар Трифонов, кандидат на коалицията „Реформатори и патриоти – решението за Варна“. За него медии, приятелски настроени към ГЕРБ, съобщиха, че през 2007 г. е получил условна присъда за това, че шофирал след употреба на алкохол.Акцията постигна целта си:Първо, само десетина дни преди датата на изборите Трифонов беше „локализиран“ като основния противник на Портних.
Второ – реалната картина на предизборните проблеми във Варна потъна в пушилката на театралния „пожар“. И трето – грохотът на атаката отклони вниманието от друг, второстепенен, но ключов играч в кампанията – бившият министър на транспорта и бивш директор на пристанище Варна Данаил Папазов.

Балотаж под условие

Ефектът от професионалната игра на ГЕРБ стана явен седмица по-късно през данните на проучване за електоралните нагласи във Варна, изработено по поръчка на един от предизборните щабове. Според тях Иван Портних има всички шансове да спечели още на първи тур.

При лек спад на подкрепата за Трифонов в последната седмица и слабо покачване на активността зад Анелия Клисарова (БСП и Политически клуб „Екогласност“) двамата имат почти изравнени шансове да стигнат до евентуален балотаж на 1 ноември. Но за да се случи той, има трудно преодолимо условие.
Втори тур на изборите във Варна ще бъде възможен само ако Данаил Папазов успее да обърка картите на фаворитите – Портних, Трифонов и Клисарова. Макар и бивш министър в правителство на БСП и ДПС, във Варна той е приеман по-скоро като „двойник“ на Портних, отколкото като алтернатива на Клисарова. Точно затова според социолозите Папазов застрашава с разсейване на гласове ГЕРБ, не социалистите. Ако това се случи, за победата на Иван Портних ще има две съвсем формални условия – втори тур и спаринг партньор. Ляв или десен – без особено значение.

Наследникът

След частичните избори през юни 2013 г. Портних наследи почти служебно подалия оставка бивш кмет на Варна Кирил Йорданов. Но заедно с половината от мандата му получи и наследство.

Приятната част от „завещанието“ бяха няколко започнати проекта с европейско финансиране. Тяхното частично довършване сега ярко илюстрира предизборния слоган на ГЕРБ – „Видими резултати“.

Мрачната част от наследството на Йорданов беше целият общински „паноптикум“, подреждан в продължение на 14 години. Неговото неизбежно разчистване може да направи евентуален втори мандат на Портних (този път пълен) далеч не така безметежен като първия. А победата на който и да е от опонентите му – пирова.

Най-тежкото бреме, което Кирил Йорданов остави след себе си, е съсипаната икономика, загубената перспектива и отпадането на Варна като втори икономически център след София. Разоряването на града „отне“ три мандата и половина. Илюзия е да се мисли, че възстановяването му ще бъде по-кратко. Въпреки тревожните констатации, отразени в доклад на Агенцията за държавен финансов контрол, които Портних получи заедно с мандата си през 2013 г., до момента не е изпълнено нито едно от предписанията на одиторите.

В доклада ясно и категорично е записано, че договорите, сключени от Йорданов за строителство и поддръжка на общинската инфраструктура в петте градски района, противоречат на Закона за обществените поръчки. Фактите зад тази констатация сочат, че дружествата, страни по договорите с община Варна, са практически монополисти, работещи често на цени, които се различават…1600 пъти, за едни и същи дейности.

Добрата новина е, че тези договори изтичат през 2016 г. Лошата – че за 16 години монополът най-вероятно е повредил тежко конкуренцията.

Как мирише победата

Третият „скелет“ в гардероба на бъдещия варненски кмет е този на собствената му администрация. Нейните структура и качество са проекция на всички недопустими компромиси, които задържаха Кирил Йорданов на власт от 1999 г. до 2013 г.
Заради потенциалната подкрепа на чиновниците за евентуалния му нов мандат Портних не събра куража да натисне копчето на административния рестарт. Не го ли направи още в първите месеци от мандата си, всеки бъдещ кмет на Варна ще бъде вкаран „във филма“ на зависимости, които гарантират следваща серия от бързи провали.

Знаменитата реплика на лейтенант Килгор, с която завършва онзи епизод от „Апокалипсис сега“, гласи: „Обичам миризмата на напалм сутрин. Мирише
на… победа.“

Но гледката на виртуозно плъзгане по гребена на вълните е едно, съвсем друго нещо е пожарът, който гори зад гърба ти.
С много пари и малко компромати ГЕРБ вероятно ще се бетонират във Варна.

Още от темата на „Капитал“

Ситуацията преди изборите в Хасково, Пловдив, Варна, Сливен и София:

Пловдив: Борбата е Тотев срещу всички 

Варна – тревожният мирис на победата 

Сливен: Балотаж между БСП и ГЕРБ 

В София няма интрига