Иван Портних е бил избран с около 80% от гласовете в т.нар. „ромски секции“ във Варна

(От „Дневник„)

Новоизбраният варненски кмет Иван Портних (ГЕРБ) е спечелил в 10 варненски секции, където гласуват основно или само роми, с разгромяваща разлика пред конкурентите си. В тези секции Портних е получил между 70% и 90% от действителните гласове. Това показват данните, отразени в протоколите на изборните комисии във въпросните секции. В някои от тях подкрепата за Портних дори надхвърля 90%.
Въпросните 10 секции се намират в районите „Аспарухово“, „Владислав Варненчик“, „Одесос“, „Младост“ и село Каменар.

Сравнение с данните от последните редовни избори за местни органи на властта във Варна, проведени през 2011г., показва, че в същите секции Кирил Йорданов, тогавашният кандидат за кмет на града, издигнат от ГЕРБ, също е пожънал най-високата си електорална подкрепа.

Според преписите на изборните протоколи, публикувани в сайта на Централната избирателна комисия, тогава Йорданов бе спечелил четвъртия си пореден мандат с 92,6 % от действителните гласове, подадени във въпросните ромски секции.

Любопитна подробност е, че тогава Кирил Йорданов се състезаваше на балотаж със скандално известния бизнесмен Веселин Марешки.

На същите места, но които Йорданов пожъна почти „тоталитарна“ изборна победа, Марешки успя да вземе едва 7.4 % от гласовете.

Сега успехът на Иван Портних в т.нар. „ромски секции“ е много по-впечатляващ, тъй като миналата неделя той спечели втория си пълен кметски мандат още на първи тур, при това в състезание не с един, а с още деветима кандидати.

Цитираните данни от протоколите на избирателните комисии показват, че малко над 600 от гласовете, в предимно ромското с. Каменар край Варна, 550 са били за Портних.

В други три секции, тези път в кв. „Владислав Варненчик“ от общо 583 действителни гласа в урната 413 са се оказали пак в подкрепа на новоизбрания Варненски кмет.

Друг анализ на протоколите от споменатите десет секции, но този път за избор на общински съветници, показва, че в тях почти всички действителни гласове са поделени между три листи – на ДПС, Социалдемократическата партия и ГЕРБ.

Сравнението между сбора от гласовете на трите политически формации във въпросните секции и подадените за Иван Портних, дава основания за обоснованото предположение, че освен от ГЕРБ той е получил солидна подкрепа, както от симпатизантите на ДПС, така и на социалдемократите.

Тази странна „коалиция“ най-вероятно има обяснение в близката история на две от политическите структури в нея.

Янко Станев Снимка: Спас Спасов
Янко Станев                    Снимка: Спас Спасов

На 24 септември т.г. местния лидер на СДС във Варна Янко Станев (в оставка) организира „разширено градско събрание“, на което обяви, че „СДС – Варна ще се яви на местните избори като СДП (Социалдемократическа партия)“ и ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Иван Портних за кмет на града. По същото време Реформаторският блок (в който влиза и СДС) вече беше обявил официално, че застава зад Чавдар Трифонов, издигнат от ДСБ.

За първи път Станев съобщи, че водената от него местна синя структура ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Варна, още в края на май т.г. По-късно тази подкрепа беше препотвърдена както от лидера на СДС Божидар Лукарски, така и от главният секретар на партията Филип Кирев. По този начин двамата дадоха одобрението си за намерението на Станев да отцепи местната си организация от Реформаторския блок. Същинската причина за това беше, че той нямаше шанс да намери място в коалиционните листи за общински съветници.

По-назад в политическата си кариера – през 2006г., Янко Станев пак беше председател на СДС Варна. Тогава той беше изключен от партията с мотиви за нелоялност към централното й ръководство и съмнения за финансови злоупотреби.

Скоро след това Станев стана член на ДПС и бързо се изкачи до поста на председател на градската партийна организация. Още на първите избори, проведени след това, ДПС.- Варна спечели приблизително толкова гласове, предимно в ромските махали на града, колкото загуби СДС.

След като през 2012 г. Янко Станев беше изключен и от ДПС (отново поради нелоялност и близостта си с ГЕРБ), той регистрира нова група в Общинския съвет на Варна, наречена „СДС – Демократична алтернатива“.
Независимо от партийната си принадлежност нейни членове тогава станаха всички, които сега участваха в изборите за местна власт с листата на Социалдемократическата партия, водена от Станев.

Тази история вероятно дава едно от обясненията за огромната подкрепата, която новият варненски кмет Иван Портних, получи в ромските гета на града от симпатизанти на ДПС и Социалдемократическата партия на току-що отминалите избори.

Същата статия в „Дневник“ – тук