МВР и директорът на варненската полиция се оплетоха в отговорите на един и същи въпрос

Даниел Пашов, директор на Областната дирекция на полицията във Варна

(От „Дневник„)

Министерството на вътрешните работи и шефът на Областната му дирекция във Варна Даниел Пашов дадоха вчера абсолютно противоположни отговори на един и същи въпрос: бил ли е наказан Пашов заради скандал от април миналата година в Първо РПУ в София, на което по това време той е бил началник?

Информация за това беше съобщена в предаването „Господари на ефира“ по „Нова телевизия“ в понеделник. В нея се твърдеше още, че по същия повод с уволнение е бил наказан и друг бивш служител в Първо столично РПУ – Никола Нанчев, който в момента е началник на Охранителна полиция във Варна.

Вчера „Дневник“ изпрати до Пресцентровете на МВР в София и Областната дирекция на полицията в града писма с искане за потвърждение или опровержение на новината за двете наказания.

Отговорът на МВР пристигна късно вечерта. Според него заради скандалния случай с опит за измама, при който полицай сам скъса пагоните си, но обвини за това двама задържани, на Даниел Пашов действително е било наложено наказание, което той е изтърпял.

„Даниел Пашов, понастоящем директор на Областна дирекция на МВР Варна, е бил наказан с порицание за срок от 6 месеца, което изтърпява от средата до края на 2014 г.“, пише в отговора на пресслужбата на МВР до „Дневник“.

По рано през деня обаче пред „Труд“ Пашов заяви точно обратното: „Заради случая ме проверяваха двама прокурори, както и инспекторатът на МВР. Получих дисциплинарно наказание, но после то бе отменено“, обясни той.

„По визирания от „Господари на ефира“ и сутрешния блок на Нова телевизия случай е извършена проверка през април – май 2014 г. относно постъпили данни за неправомерни действия на служители от СДВР, пише още в отговорите на пресцентъра на МВР до „Дневник“. Установено е, че полицай Кристиян Стоянов, към онзи момент служител на Първо РУ на СДВР, е извършил нарушение на служебната дисциплина, за което му е наложено, и той е изтърпял, дисциплинарно наказание“.

Според „Нова телевизия“ по същия случай е бил наказан и Никола Панчев. Заради опит да прикрие измамата със скъсаните пагони той е бил уволнен, но не е бил отстранен от работа.

Това твърдение също се разминава с писмото от пресцентъра на МВР до „Дневник“. В него пише, че като пряк ръководител на Стоянов Никола Панчев, също е бил обект на проверка за евентуално неизвършена обективна проверка по случая. „Дисциплинарно-разследващият орган обаче установява, че няма достатъчно доказателства за нарушение на служебната дисциплина от страна на Панчев“, твърдят от МВР.

Днес от електронния адрес на Министерството на вътрешните работи пристигна коригиран вариант на вчерашното писмо. Разликата между двете е в текста, касаещ изтърпяването на наказанието, наложено на Даниел Пашов.  Във второто писмо пише следното:

„(…) на Даниел Пашов, понастоящем директор на Областната дирекция на МВР във Варна, е било наложено „порицание“ за срок от 6 месеца като ръководител на проверяваните служители. Наказанието е прекратено предсрочно“.

До този момент от ОД на МВР във Варна не са отговорили на въпросите, които им зададохме във връзка със случая. Така от там засега не застават зад нито една от трите версии: че Пашов е изтърпял шестмесечно порицание, че то е било преждевременно прекратено или напълно отменено.

Даниел Пашов и Никола Панчев бяха назначени съответно за директор на ОД на МВР във Варна и началник на Отдел „Охронителна полиция“ на 17 април т.г.

Същата статия в „Дневник“ – тук.