„Стадион Варна“ ли? Не знам, не чух, не видях…

Първата копка на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и Марин Митев Фотограф: БГНЕС
Първата копка на „Спортен комплекс Варна“ през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов, Кирил Йорданов, Петър Кандиларов и            Марин Митев
Фотограф: БГНЕС

Спас СПАСОВ, 07 март 2015г.

(От „Дневник“)

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов заяви, че никога не е внасял в общинския съвет на града предложение за създаване на губещото съвместно търговско дружество с „Химимпорт“ – „Спортен комплекс Варна“, което трябваше да строи нов стадион в града.

„Дневник“ потърси Йорданов след изненадващото изказване на изпълнителния директор на компанията Марин Митев отпреди седмица, в което той отрече тя да има задължението да строи спортното съоръжение.

„Дружеството „Спортен комплекс Варна“ няма ангажимент да строи нов стадион в града“, заяви Митев като се позова на устава на компанията.

За реализацията на идеята Община Варна апортира в съвместното акционерно дружество с „Химимпорт“ 136 дка собствени терени, оценен на малко над 12 млн. лв. или около 40 евро на кв.м. Срещу имотите си общината записа 35% от акциите. Останалите 65% „Химимпорт“ получи срещу обявена парична вноска от близо 22.5 млн. лв. Към момента на регистрацията на дружеството от тях бяха внесени само 25%. За останалата част е дадена отсрочка „до две години“.

На 8 февруари 2007г., в качеството си на изпълнителен директор на „Спортен комплекс Варна“, Марин Митев, който е член на надзорния съвет на Централна кооперативна банка и на Управителния съвет на „Химимпорт“, даде специална пресконференция, на която обяви, че Варна ще има нов и модерен стадион „в средата на 2009 г.“.

На същата пресконференция присъства и Кристиян Хофман, президент на германската архитектурна компания „GMP International“, на която бе възложено проектирането на стадиона. Според информация, съобщена от Марин Митев тогава договорената цена за проекта е била 1.6 млн. лв.

За неговото представяне беше създаден и сайт в интернет, който е достъпен и в този момент – тук.

Първата копка

за строителството на спортното съоръжение се състоя в ранната есен на 2007г., в разгара на поредната кандидаткметска кампания на Кирил Йорданов . Снимки и видеорепортажи от това време са запечатали церемонията, в която Марин Митев също участва. С кирки, боядисани в цветовете на националния трибагреник той, Йорданов, тогавашния председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и някогашния областен управител Петър Кандиларов дават началото на строеж на фона на гигантски билборд с визуализация на бъдещия стадион.

„С отговорност и достойнство заявявам, че тук ще се строи европейски завод на спорта!“, заявява тогава Митев (виж видеото).


Видео репортаж от първата копка на „Спортен комплекс Варна“, 12 септември 2007г. (DNES+ Agency)

Недоволни от неизпълнения ангажимент на 27 февруари т.г. група варненци, организирани във Фейсбук, се събраха на протест пред сградата на общината. На него изненадващо дойде и Митев, който рядко се появява на публични места. Пред протестиращите той заяви, че уставът на „Спортен комплекс Варна“ е „копи-пейст“ на Търговския закон, но никъде в него него не е предвидено строителство на нов стадион.

Според протокол от заседание на ОбС във Варна от 2004г., предложението за учредяване на дружествотое внесено от името на Кирил Йорданов. Но проверка на „Дневник“ показа, че под него стои подпис на друг член от администрацията на Йорданов, определен със „заповед за заместване“. (виж прикачения файл)

Документ

Предложение

за учредяване на

Изтегляне

„Никога не съм подписвал подобно предложение!“, заяви Йорданов. Така той отрече да носи отговорност за основаването на компанията по начин, който сега дава основание за отмятане от задължението за строителството на нов стадион. Макар хронологията на събитията след учредяването на дружеството с „Химимпорт“ ясно да показва, че в продължение на десет години строителството на стадиона е било представяно пред гражданите на Варна като основен приоритет в дейността му.

„Не съм чул лично изказването на Марин Митев, но ако той действително е казал, че „Спортен комплекс Варна“, няма задължението да строи стадиона, това означава само, че години наред

Варна е била правена на луда“, каза Кирил Йорданов.

За изграждането на „Стадион Варна“ още в началото на декември 2007г. е било издадено строително разрешение, което е презаверено през 2013г. показа друга проверка на „Дневник“ (виж прикачения файл).

Документ

Строителното

разрешение за

„Стадион Варна“

Изтегляне

Валидността на документа е пет години, като две от тях вече са изтекли, а същинското строителство още не е започнало. По време на срещата си с протестиращите на 27 февруари Марин Митев за пореден път обяви, че това би могло да се случи през лятото на тази година, но само на етап „груб строеж“ и то при определени условия.

Едно от тях е част от активите на дружеството (апортираните общински терени, бел. ред.) да бъдат продадени, за да може да бъде финансирано строителството.

Решение в същия смисъл бе взето от Общото събрание на акционерите в „Спортен комплекс Варна“ още на 25 юли м.г. „Явно няма пари. А защо няма – нямам никаква представа!“, каза тогава Валентина Софрониева, представител на ОбС – Варна в дружеството, цитирана от „Капитал“.

За липсата на финансов ресурс

за строителството на новия варненски стадион, пред протестиращите на 27 февруари говори и Марин Митев. Като една от причините за това той изтъкна „мъжка дума“, дадена при подписването на дружествения договор с община Варна, „Химимпорт“ да издържа Професионален футболен клуб „Черно море“ АД. Това струвало средно 4.5 млн. лв. на година. Срещу този ангажимент мажоритарен собственик с 97% от дяловете на клуба става „Химимпорт Бимас“. Тя е свързана с „Химимпорт“ чрез „Българска корабна компания“.

Независимо от това, според финансовите отчети на „Спортен комплекс Варна“, дружеството, в която Община Варна е съдружник, е отпуснало на ПФК „Черно море“ заем в размер на 1 148 хил. лв. През 2013г. към този договор е подписан анекс за изплащане на задълженията по лихвата и главницата до 30 юни 2020 г.

Отчетът показва също, че общите приходи на „Спортен комплекс Варна“ от продажби за 2012 и 2013 г. възлизат на 421 хил. лв. Част от тях – 392 хил. лв., са придобити от отдаване под наем на имоти, апортирани от община Варна при учредяването на компанията.

Още през 2007 г.

Сметната палата публикува доклад от одитна проверка за управлението на общинската собственост във Варна според който „с приетия устав (на „Спортен комплекс Варна“) е предположен рискът общината да намали относително дяловото си участие и съответно изгодата за общинския бюджет“.

„С делегираните правомощия на съвета на директорите е създадена предпоставка за скрита приватизация на общинското имущество“, пишеше още в доклада. Но въпреки вписаните предупреждения, действия за запазване на общинската собственост от тогавашния кмет на града Кирил Йорданов така и не бяха предприети.

Сега от цитираната по-горе сметка излиза, че заради съдружието си с „Химимпорт“ в „Спортен комплекс Варна“ общината губи всяка година стотици хиляди левове, които би могла да получава като наем за имотите си. Вместо в бюджета й тези пари потъват в търговско дружество, което не изплаща дивидент и няма задължението да строи нов стадион на мястото на този, който е разрушило.

––––––––––––––

Още по същата тема – тук

Публикация на същата статия в „Дневник“ – тук