Варна ще похарчи още 400 хил. лв. за място в медиите

Кметът на Варна Иван Портних
Кметът на Варна Иван Портних

Спас СПАСОВ, 28 февруари, 2015г.

(От „Дневник„)

Община Варна е обявила две процедури за възлагане на обществени поръчки за публикуване в национални, регионални печатни издания и онлайн медии на „обяви, съобщения и други текстове“, свързани с дейността й. В годината на местни избори (предстоят през октомври) двете поръчки са на обща стойност 400 хил. лв. без ДДС и обхващат и второстепенните разпоредители с бюджети.

Според публичната покана, обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки, срокът за подаване на документи за участие в конкурса за печатни издания изтича на 2 април, а за интернет медиите ден по-късно.

Сумата, предвидена за публикации в печатните медии е 300 хил. лв. без ДДС, а като изискване към изпълнителя й е поставено условието текстовете да бъдат отпечатани в рамките на 24 часа в регионалните и до 36 часа в националните медии.

Обявите и съобщенията, които предстои да бъдат публикувани в рамките на обществената поръчка, ще бъдат подготвяни от служители на Община Варна.

Според публикуваните условия те задължително трябва да бъдат обозначавани с логото и интернет адреса й. Подобни условия обаче не са поставени за публикациите, упоменати в текста на обявата като „други текстове“.

Изискванията на обществената поръчка са, компанията или обединението от дружества, които могат да участват в нея без да са регистрирани като юридическо лице, да имат сключени договори с 14 национални издания (сред които „Капитал“ и „Капитал дейли“) и три регионални вестника.

Втората обществена поръчка, обявена от община Варна, е на стойност 100 хил. лв. и касае публикации в онлайн медии. Условията, при които това трябва да се случва, са почти идентични с първите.
Участниците в този търг следва да имат сключени договори, действащи за 2015г. с тринадесет медии в интернет (сред които и Дневник.bg).

Обявите за двете обществени поръчки са публикувани почти две седмици, след като на 4 февруари Общинския съвет в града гласува бюджета на Варна за тази година. В него бяха предвидени и други, макар далеч по-малки суми за медийно отразяване на дейността на местните органи на властта.
Така например на телевизия „Черно море“ (собственост на „Холдинг Варна“) бяха отпуснати 36 хил. лв. „за реализиране на телевизионно предаване „Европейска Варна“.

С друго решение за „Дарик радио-Варна“ бяха гласувани близо 42 хил. лв. „за съвместен медиен проект „Зала Пленарна“. Изданията на предаването, излъчвано до момента, включват информация за дейността на Общинския съвет, обсъждането на теми от негова компетентност, интервюта с общински съветници и др.

Практиката да се плаща на регионални медии за отразяване на дейността на Общинския съвет и кметската администрация във Варна стана повод за противоречиви коментари още през миналата година.

Тогава с няколко решения на Съвета местния вестник „Народно дело“ (свързван с Борислав Гуцанов, бивш депутат и председател на градската организация на БСП във Варна), медиите от групата „Черно море“ и компанията „Дарик скай“, собственост на „Дарик радио“ получиха общо 150 хил. лв. без обществени поръчки.

Решението на Община Варна да организира търг за избор на посредник при публикуването на текстове, обяви и съобщения стана известно само десетина дни, след като под натиска на медийни организации Столичната община се отказа от поръчка за „конфиденциално“ медийно отразяване на дейността й. Нейната стойност бе едва 30 хил. лева за една година.

Публикация на същата статия в „Дневник“ – тук.