Контекстът „Явор Хайтов“

Явор Хайтов Снимка: http://www.parliament.bg
Явор Хайтов
Снимка: http://www.parliament.bg

Гледам днес Явор Хайтов (ББЦ, бивш вътрешен зам.-министър в правителството на Костов от квотата на БЗНС на Анастасия Мозер), седнал на зам.-председателския стол в Народното събрание. И се сещам, че на 26 януари 2009 г., няколко дни преди влизането в сила на мораториума върху замяната на държавни терени, чрез  една от най-мащабните сделки с гори от държавния фонд Хайтов и жена му  Валентина станаха собственици на 94 дка крайморски терен в местността „Траката“ край Варна.

Технологията, по която беше осъществена замяната,  заслужава място в учебник защото разкрива в детайли начина, по който държавата може да работи на пълни обороти в частна полза. При това в продължение на цяла година.

Веднага след заменката Хайтов и Хайтова продадоха терена на фирмата „Сий сайд“, ЕООД, собственост на никому неизвестния Петър Крайнински.

Сделката на Хайтови беше една от 13-те, за които Европейската комисия поиска да бъдат развалени.  И макар, че съдът реши не точно това, което ЕК искаше „Сий сайд” (а всъщност Явор Хайтов и съпругата му) бяха осъдена да върнат единия от трите имота с площ близо 45 дка на държавата. Мотивът – „…договорът за замяна е нищожен, тъй като имотът представлява публична държавна собственост, част от Стопанство „Евксиноград”, и като такъв не може да бъде предмет на разпоредителна сделка“.

Не е необходимо процедурата по замяната да бъде преглеждана кой знае колко старателно, за да стане ясно, че лишавайки се от имота си – част от терена на правителствена резиденция, държавата е действала под диктовката на Хайтов.

А съдебното решение доказва, че Хайтов е придобил 45 дка държавен терен неправомерно. (Последната дума, разбира се, е евфемизъм).

По тази причина, присъствието на Хайтов в парламента сега, задължително трябва да бъде следено в контекст. И в случай, че отново задейства държавата, да е ясно – вероятно пак ще е в частна полза.

––––––––––––––––––

Всичко по темата от „Дневник“:

Съдът възстанови на работа възлов играч в схемата със заменките на Явор Хайтов

Европейската комисия изпревари Окръжната прокуратура и съда във Варна

Държавен частпром

Големите надежди: първо дело срещу заменка

В гората следите се губят

 

Линкове към съдебните решения:

Върховен касационен съд

Апелативен съд – Варна

Варненският окръжен съд