Демокрация на празните приказки – 2

Постановление за отказ от...правосъдие
Постановление за отказ от…правосъдие

Не съм изненадан!

След проверка, която продължи почти две години (от 25 октомври 2012г. до 16 септември т.г) Ива Атанасова, прокурор при Софийска районна прокуратура, отказва да образува наказателно производство по сигнала ми срещу недопустимо вулгарната, ксенофобска, расистка и пълна с омраза статия „Боклуци“ (Преименувана по-късно на „Тест за овчедушие“) на Кеворк Кеворкян. Тя беше публикувана на 22 октомври 2012г. в сайта www.stsndartnews.bg и в. „Стандарт“.

Постановлението (копие – в края на текста ) идва като замазване на немарливостта в работата по случая, която в началото на тази година демонстрираха както Софийска районна прокуратура, така и на Главна дирекция „Национална полиция“.

Тази немарливост беше маскирана с документооборот.

Най-напред, на 30 октомври м.г., Върховната касационна прокуратура изпрати „по компетентност“ жалбата ми на Софийска градска прокуратура.

След това на 5 ноември 2012 г. Софийска градска прокуратура изпрати „на основание на чл. 35 НПК по компетентност“ сигнала ми на Софийска районна прокуратура.

На 7 януари 3013 г. бях поканен от кварталния си отговорник по местоживеене във Варна, за да дам допълнителни сведения по жалбата.

Най-накрая, на 4 февруари 2013 г. получих отговор, подписана от Ангел, Ангелов, д-р, директор на Главна дирекция „Национална полиция“. В нея пише, „че е извършена задълбочена проверка по случая. В хода на проверката не се установиха данни за извършено престъпление от общ характер“.

Отговорът
Отговорът

Според „вътрешноведомствен организационен акт“ – една съвместна инструкция на главния прокурор и министъра на вътрешните работи, когато в хода на дадена проверка се установи, че не е извършено престъпление от общ характер, преписката се прекратява от проверяващия орган и се архивира при него. Това обясниха тогава от Софийска районна прокуратура в отговор на въпроса ми защо жалба до прокуратурата се прекратява от полицията?

И понеже възразих срещу прилагането на въпросната „съвместна инструкция„, сега получавам същия отговор, но вече от … „правилното място“.

При извършената проверка не са били събрани достатъчно данни за престъпление по чл. 162, ал.1 от НК“ е написала в мотивите към постановлението си прокурор Ива Атанасова.

Текстът на посочения член и алинея са кратки, ясни и недвусмислени: „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание“.

Статията „Болуци“ („Тест за овчедушие“) беше написана по повод на две събития.

В първия случай на 1 май 2012г. младежи от ромски произход бяха задържани заради това, че са се снимали около надгробни паметници в с. Звъничево, Пазарджишко. Снимките бяха публикувани във Фейсбук.

Вторият случай, станал повод за статията на Кеворкян бе този с трите момчета от гр. Добрич и с. Крушари – Али, Васведин и Севдин, които през октомври м.г. се снимаха в провокативни пози с портрети на личности от българската история.

В статията „Боклуци“ („Тест за овчедушие“) те многократно са наречени „идиоти“, „животни“, „скотове“, „мангали“, „организирани типове“ и пр., а яростта на автора е буквално и недвусмислено мотивирана с омразата му към циганите.

Продължавам да твърдя, че статията на Кеворкян подбужда към насилие защото в текста й се твърди, че случилото се в Добрич е „епизод от поредицата проучвателни  атентати – да видят докъде могат да стигнат под носа на българските овце“.

Друг буквален цитат от нея гласи следното: „Това не са случайни екзалтации на някакви животни – а последни  приготовления преди Големия Взрив.(…) Не разбирате ли, че няма връщане назад – тези животни вече са си направили сметките. Българите сега щели да организират отряди – но циганските вече съществуват. Идеите им отдавна са приютени във Фейсбук, там ги проверяват,  скоро ще си намерят и техния мангалски Ян Палах – ще убият някой кирливец и  сетне ще припишат това на овчедушните българи“ е написал Кеворкян.

След това Кеворкян пророкува така: „Всеки момент се очаква някоя друга циганска банда да нахлуе в храма „Ал. Невски“, да се барикадира там и да изтрещи антибългарския си рап концерт – а вие пак ще тръгнете да защитавате свободата на скотовете, както го направихте с „Пуси Райът““.

Никой не може да ме убеди, че цитираните части от текста не „проповядват и не подбуждат към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност“. Затова приемам отказа да бъде образувано наказателно производство по сигнала ми и съответното прекратяване на преписката като израз на субективност. Полицията и прокуратурата нямат право на това!

Следващата инстанция е Софийска градска прокуратура.

Ще обжалвам защото се бунтувам невъздържано срещу безотговрността в журналистиката, политиката и правосъдието, срещу ченгеджийското вероломство и подпалвачеството.

За мотивите ми да обжалвам прекратяването на преписката от Главна дирекция „Национална полиция“ през 2013 г.- тук.

Постановление за отказ от образуване на наказателно производство

Постановление-1

ProkKevork2