Замазване на очите

След како #‎АЕЖ‬ подаде жалба до прокуратурата по повод статията на Калин Руменов („Насъскай българина срещу циганина“ в „Новинар“) текстът е бил свален от сайта.Същото се случи и с откровено фашисткия текст на лидера на новосъздадената националистическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, публикуван в личния му блог след трагедията във варненския кв. „Аспарухово“ от 6 юни т.г. В този случай заедно с други колеги подадохме сигнала като частни лица.

Подозирам, че свалянето на двата текста – на Калин Руменов и Костадин Костадинов,  е резултат от полицейско „респектиране“, което ще развърже ръцете на прокуратурата, за да не предприеме нищо от тук нататък по двата сигнала.

„Изчезването“ на дете публикации би трябвало да е някакъв „положителен знак“, но според мен по-скоро става дума за замазване на очи. Това не е решение на проблема с липсата на институционална реакция срещу публичното ксенофобско говорене и езика на омразата в българските меди.

 

Само преди дни, след проверка, която продължи почти две години (от 25 октомври 2012г. до 16 септември т.г), получих решение на Ива Атанасова, прокурор при Софийска районна прокуратура, отказва да образува наказателно производство по сигнала ми срещу недопустимо вулгарната, ксенофобска, расистка и пълна с омраза статия „Боклуци“ (Преименувана по-късно на „Тест за овчедушие“) на Кеворк Кеворкян. Тя беше публикувана на 22 октомври 2012г. в сайта www.stsndartnews.bg и в. „Стандарт“.