Не от мое име!

С  Ами Кауфман заедно участвахме в програмата на World Press Institute в САЩ през 2013г. Той е  съосновател на онлайн изданието „+972 Magazine“ (972mag.com), което събира в една платформа  блоговете на израелски и палестински журналисти, обединени от идеите за  „защита на човешките права, свободата на пресата и информацията и слагане край на израелската окупация“.

Ако Ами работеше в България, върху него със сигурност отдавна щяха да са лепнати етикетите „толераст“, „родоотстъпник“, „соросоид“ и пр. Подобна участ не го е подминала и в Израел – заради либералната си позиция и критичността в отношението към израелската политика в региона „+972 Magazine“ вече не един път е обвиняван в „антиционизъм“.

Текстът,  публикуван тук, е написан на 27 юли. От тогава досега, събитията които са го провокирали, претърпяха сериозно развитие. Но позицията на Ами е актуална, защото е основана на универсални истини – расизмът налага стандартите на нисък морал.  Рано или късно той взема невинни жертви.

Не от мое име!

Ами Кауфман, 27 юли 2013г.

(Оригиналният текст на английски е след българския превод.)

Докато стоим на стълбището, гледам по-голямата си дъщеря, която скоро ще навърши 7 години. Тя е толкова уморена, а очите й са широко отворени. Вдигнах я от леглото посред нощ защото сирените в Бат Ям, предградието на Тел Авив, в което живеем, започнаха да вият, предупреждавайки за ракетна атака. За да я събудя трябваше да я разтърся доста грубо в леглото й.

Ракетите на Хамас, насочени към нашата област, дават около една минута, за да намерим укритие. Живеем на третия етаж и затова нямаме достатъчно време, да слезем до бомбоубежището в сутерена. Особено с деца на ръце! Така че, с нашите съседи стоим на стълбището. Някои са излезли изпод душа, препасани само с хавлиени кърпи, други – по пижами. Има хора, които никога не съм срещал досега, но се смеем и си подхвърляме дребни шеги.

И точно в този момент над нас проехтява взрив! После още един. В началото не можем да разберем дали това е експлозия от попадение. Н най-вероятно става дума за ракета, прихваната от „Iron Dome“ (Железен купол), израелската система за противоракетна отбрана.
Това е звук, с които сме свикнали в последните няколко седмици. Е, не точно „свикнали.“ Все още е изнервяща.

Притискам голямата ни дъщеря по-близо до себе си. Жена ми държи по-малката – тя е четиригодишна. Благодаря ти Господи, че детето все още спи. Мисля си, че не това беше начина, по който планирахме да прекараме лятото си. Щяхме да играем навън, да плувате в морето… А не да стоим по цял ден в къщи, а вечер да се скупчваме на стълбището.

Не бях планирал и да гриза ноктите си до дъно, когато оставям момичетата си в летния лагер, за да отида на работа – на половин час път с кола от дома. От там единствената ми връзка с инструкторите в лагера е WhatsApp. Когато воят на сирените спира, от тях очаквам да чуя единствено, че всичко е ОК. „Ние сме в училищното бомбоубежище, всички деца са добре, няма за какво да се притеснявате,“ обикновено гласи съобщението, което получавам.

Но аз се притеснявам.

Как стигнахме до тук?

Как стигаме до тази фаза на операция „Защитен ръб с над 850 убити палестинци, 35 израелци, един тайландски гражданин – цифри, които се покачват с всяка минута?

Ако погледнем само последните събития, отговорът е всъщност съвсем ясен. Израел не може първи да е предизвикал ескалацията на конфликта в Газа, но със сигурност го насърчава. Прекратяването на израелско – палестинските мирни преговори през април т.г. и категорично отхвърленото от Израел правителство „Хамас – Ффатах“ на палестинското национално единство доведе до ново повишаване на напрежението.

Скоро след това дойде трагичната новина за отвличането на трима израелски тийнейджъри на Западния бряг. Министър-председателят Бенямин Нетаняху веднага обвини за отвличането Хамас и така наля масло в огъня. Продължи с обвиненията и след като телата на момчетата бяха открити, въпреки, че все още нямаше никакви доказателства за участие на Хамас в това убийство. Похитителите може да са били част от самостоятелна група активисти на Хамас , които не получават нареждания от лидерите на групировката.

Но и лидерите на Хамас със сигурност не допринесоха за облекчаване на ситуацията, след като аплодираха отвличането.
Освен това, независимо, че знаеше за смъртта на тийнейджйрите, израелското правителство три седмици държа в тайна резултатите от издирването им, прикривайки го като тайна операция за спасяване на заложници. Нетаняху използва това време, за да „повдигне обвинения“ на Хамас и буквално да обяви война на всички палестинци. Израел арестува стотици от тях на Западния бряг и предприе извършването на целенасочени убийства в Газа.

В същото това време подстрекателството от страна на израелските политици създаде атмосфера на толкова силна омраза към арабите в Израел, че направи възможни едни от най-бруталните убийства , на които тази страна е ставала свидетел. Шест крайно десни евреи отвлякоха 16-годишен арабин в Източен Йерусалим, пребиха го, след което го запалиха в близката гора. Убийството веднага предизвика бунтове, както в палестинския Източен Ерусалим, така и в палестинските градове във вътрешността на Израел.

В атмосферата на такова напрежение и особено след като израелската армия уби деветима членове на Хамас в един от тунелите в Газа ( за които се твърди, че все още се използват за терористични атаки), екстремистка организация като Хамас нямаше нужда от други извинения, за да открие огън. След това ескалацията на конфликта пое по познатия път – стотици ракети, изстреляни от Хамас, тежки въздушни удари от страна на Израел, опити отряди на Хамас да проникнат на израелска територия Израел, и накрая – израелска сухопътна операция.

Резултатът бе опустошителен,

както може да се очаква в толкова непропорционална война, която една от най-богатите и най-мощните армии в света води срещу партизанска група.

По данни на ООН около 80% от жертвите в Газа са цивилни граждани. Тези цифри в никакъв случай не са в полза на на една страна, която през цялото време на конфликта твърди, че прави всичко възможно, за да защити живота на цивилните. За съжаление, стана дори по-лошо. Над 130 деца – в това число 11 бебета – също бяха убити. И това бе извършено от армията, която израелците продължават да наричат „най-моралната в света“.

Броят на децата, загинали само в една неделна нощ по врем на конфликта е достатъчен, за да бъде определен като военно престъпление. В опит да убие активиста на Хамас Ахмад Сахмуд, израелската армия бомбардира сградата, в която той се е намирал. Проблемът е в това, че тази сграда е била домът, където е живеело семейството на Абу Жаме. Атаката наистина успя и Сахмуд бе убит. Но заедно с него бяха убити и още 25 невинни членове на семейството на Жаме – 18 от тях са деца, бебета, бременни жени..

Израелските медии едва споменаха за това събитие. Тяхното внимание бе изцяло фокусирано върху жертвите, които даде собствената им страна и това би могло да бъде разбрано. Но някой все пак трябва да помисли и за това, че за кланета, като това, на което стана жертва семейството на Абу Жаме, трябва да се говори.

Очевидно израелците нямат проблем с подобно отмъщение. Очевидно, те не виждат проблем и когато чуват, как един армейски генерал казва: „Да, виждам, че в сградата има и 25 цивилни. Но техният живот трябва да бъдат отнет заедно с този на активиста на Хамас“.

Това ли е моралът за който става дума?

Аз лично смятам, че толкова нисък морал може да е продукт единствено на расизъм, вкореняван системно и чрез образователната система в мисленето на няколко поколения израелци. Да бъдеш толкова апатичен към убийството на 130 деца, „за да се даде урок на тези момчета“ не е нищо друго освен резултат от расистка идеология.

В тези дни, когато оръдията стрелят, расизмът се проявява в пълната си сила. Известният равин Дов Лиор, призова за унищожаване на Газа и даде благословията си за избиването на невинни цивилни граждани. Активисти на лявото политическо крило протестираха, защото операцията била предприета от десните в Израел. Знаменитости, които си позволиха да произнесат дори само една единствена дума на солидарност с палестинските жертви, бяха изолирани и принудени да се извинят, за да не загубят рекламните си договори. Срам ме е да кажа, че дори и аз самият съм много внимателни с кого споделям възгледите си, считани от мнозина тук за „радикални“ и „коварни“. Страхувам се!

Както вече споменах, тук става дума само за събития, случили се през последните няколко месеца. Акцентът е поставен върху последните седмици от развитието на операцията „Защитен ръб“. Но намирането на виновника, който е стрелял пръв, наистина не е толкова важно. Важното е, когато се отдръпнем назад, да видим цялата картина – портретът на една окупация, на милиони хора лишени от човешки права, на кражбата на земя, на апартейда – продължил повече от 50 години. Израел е колониалист, който държи в подчинение милиони хора със силата на армията си, а светът не прави нищо, за да му се противопостави.

Разбира се, че Хамас контролира ивицата Газа, но само като най-големия затвор под открито небе в света. Всъщност Газа се управлява отвън, от Израел, който решава какво се случва вътре, колко, и кой влиза в ивицата. Няколко области на Западния бряг се управляват от Палестинската автономия, което всъщност прави окупацията им много по-лесна за Израел. Тай няма задължението да се занимава с проблемите на гражданите там. Но ако някой от тях премине границата, Израел винаги ще намери начин да му покаже, колко тежка е любовта му, точно както това се случва в момента. И точно като това ще се случва в годините, които предстоят.

Нека да е ясно

– аз не одобрявам това, че Хамас изстрелва ракети по цивилни. Цивилни като мен и семейството ми! Това също са военни престъпления и Хамас е изключително опасна организация. Но ще й дам един единствен „кредит“! Все пак от там никога не са твъдлели, че са „най-моралната армия в света“. Когато Хамас убива 30 войници и 3 цивилни, а израелската армия отговаря на това със стотици убити, предимно цивилни – кой точно е терористът тук?

На стълбището аз продължавам да гледам дъщерите си, докато ракетите на Хамас летят над нас. И мисля за десетките палестински момичета на тяхната възраст, които загинаха от еднотонните бомби, падащи от самолетите F16. Мисля си за бащите им, които с голи ръце са изравяли мъртвите тела от развалините, мисля си за майките, които са плакали, вкопчили ръце в разкъсаните останки от дрехите им.

Чувствам гневът, който се надига в мен и си казвам: Не и от мое име!

Казвам и на колегите си – палестинци: Не и от мое име!

––––––-

* „+972 Magazine“  се финансира от даренията на читателите си.

* Публикация на същия текст в „Дневник“ – тук.

Not In My Name

By: Ami Kaufman*

I look at my older daughter, who is about to turn 7, as we stand in the stairwell. She’s extremely tired, but her eyes are wide open. I just woke her up in the middle of the night, shaking her quite vigorously as the sirens began to wail in my city of Bat Yam, a suburb of Tel Aviv, warning us of incoming rockets.

The Hamas missiles aimed at our area give us about a minute to find shelter. We live on the 3rd floor of an apartment building, so it’s not enough time to go down to the basement bomb shelter – especially while holding children. So we stay in the stairwell with our neighbors, some coming out of showers with only towels to their bodies, some in their pajamas. Some of them I’ve never met. We smile and try to joke a bit.

 

And then, above us – boom! And then another. At first we don’t know if it’s the sound of a hit, but it’s most probably the sound of the interception of the rocket by Iron Dome, the Israeli missile-to-missile defense system.

It’s a sound we’ve gotten used to in the past couple of weeks. Well, not exactly “used to.” It’s still unnerving. I hold my daughter closer to me. My wife is holding our 4-year-old daughter. Thank G-d she’s still asleep. I think about how this isn’t how we planned on spending our summer. We were going to play outside, swim in the sea. Not stay indoors all day and huddle in the stairway every night.

And I wasn’t planning on biting my nails down to the bone when I drop the girls off at summer camp and drive to work half an hour away. There, my only connection is the WhatsApp message from the camp instructors saying all is OK after I hear the sirens go off. “We’re in the school bomb shelter, all the children are fine, no need to worry,” the message usually reads. But I worry.

How did we get here? How did we reach this situation of Operation Protective Edge, of over 850 Palestinians and 35 Israelis killed, one Thai citizen, and the numbers rising by the minute?

If we look at recent events alone, it’s actually quite clear. Israel may not have initiated the recent escalation – but she certainly encouraged it. The breakdown of peace talks between Israelis and Palestinians in April and the complete Israeli rejection of the Hamas-Fatah unity government brought tension to an even higher level.

Soon after came the tragic kidnapping of three Israeli teenagers in the West Bank. Pouring oil on fire, Prime Minister Benjamin Netanyahu immediately blamed Hamas for the kidnapping – and continued to blame them after their bodies were found – even though he has yet to show any evidence of Hamas involvement. It appears the kidnappers may have been part of a rogue group of Hamas operatives who did not get orders from Hamas leadership. Hamas certainly didn’t make things better when its leadership applauded the kidnapping upon hearing about it.

Furthermore, the three week search for the teens was disguised all along as a hostage-rescue effort, even though the government knew they were dead. Netanyahu used this period to further indict Hamas and to literally declare war on all Palestinians, as Israel arrested hundreds of them in the West Bank and returned to conduct targeted killings in Gaza.

The incitement led by Israeli politicians during this period brought about an atmosphere of so much hatred for Arabs in Israel, that it allowed one of the most brutal murders this country has seen: six right-wing Jews kidnapped a 16-year-old Arab in East Jerusalem, beat him and set him on fire in a nearby forest. The murder immediately sparked riots in Palestinian East Jerusalem and also in Palestinian cities inside Israel proper.

With such tension in the air, and especially after the IDF killed as many as nine Hamas men in a Gazan tunnel (saying it was going to be used for a terror attack), an extremist organization like Hamas really didn’t need much excuse to start firing. From there, the escalation went down the familiar route of hundreds of  Hamas rockets, heavy Israeli air strikes, Hamas attempts to infiltrate Israel, and finally an Israeli ground incursion.

The result has been devastating, as one could expect in such a disproportionate war, between one of the richest and most powerful armies in the world to a guerilla group. UN figures show around 80% of the dead in Gaza are civilians. These numbers do not bode well for a country claiming it goes to great lengths to keep civilians out of harm’s way. Unfortunately, it gets worse: over 130 children – including 11 babies – have also been killed. These are actions committed by what Israelis continue to call the “most moral army in the world.”

A number of these children died this last Sunday evening, in what can be only labeled as a war crime. In an attempt to kill Hamas activist Ahmad Sahmoud, the IDF dropped a bomb on the building he was in that evening. Problem is, this building was the home of the Abu Jame’ family. The attack indeed managed to kill Sahmoud – but also 25 other innocent members of the family. 18 of them children, babies, a pregnant woman and more.

Israeli media barely discussed this event. It was totally immersed in the casualties on its own side. It is, of course, understandable to focus on your own “team”, but one would think that tragic events such as the Abu Jame’ massacre need to be talked about. Apparently, Israelis are fine with this kind of collateral damage. Apparently, they are fine when an army general says, “Yes, I see there are 25 innocent people inside the home – but their lives must be taken with that of the Hamas operative.”

Is this the morality they speak of? Personally, I believe such low standards of morality can only be the product of systemic racism ingrained into Israeli society over generations and through its education system. To be so apathetic to the killing of 130 children in order to “teach those guys a lesson” is nothing but the result of racist ideology.

These days, the racism comes out in full force when the canons are firing. A prominent rabbi, Dov Lior, called for the destruction of Gaza and gave permission to kill innocent civilians. Left wing activists protesting the operation have been beaten by right wing activists. Celebrities who utter a word of solidarity with Palestinian victims are shun and forced to apologize so they don’t lose their ad campaigns. I am ashamed to say that even I myself am very careful with whom I share my opinions, considered by many here to be radical and treacherous. I’m scared.

As I mentioned above, this is only looking at events that occurred in the past few months, with a focus on the recent weeks of Protective Edge. But the ‘blame game’ of who shot the first shot isn’t really that important. What is important is taking a step back and looking at the whole picture, which is a portrait of occupation, of denial of basic human rights from millions of people, of land theft, of apartheid – for almost 50 years. Israel is a colonial enterprise holding millions of people under military rule, and the world does nothing about it.

Sure, Hamas controls the Gaza Strip, but only as the largest open air prison in the world. It is managed from the outside by Israel, who decides what goes in, how much goes in, and who goes in. In the West Bank some areas are managed by the Palestinian Authority, which makes the occupation much easier for Israel, so it won’t have to manage the civilian issues themselves anymore. And if either of them steps out of bounds, Israel will always know how to show them some tough love, just like it is as we speak. And just like it will do in years to come.

Let me be clear – I do not condone Hamas firing rockets on civilians. Civilians like me and my family! These are war crimes, too, and Hamas is an extremely dangerous organization. I’ll give them credit for one thing, though: at least they aren’t claiming to be the most moral army in the world.  When they kill 30 soldiers and 3 civilians – and the IDF kills hundreds of people who are mostly civilians – who exactly is the terrorist here?

Back in the stairway, I look at my daughters again while Hamas missiles fly above us. I think of the dozens of Palestinian girls their age who recently died from one-ton bombs dropped by F16s, of the fathers digging their bodies out of the rubble with bare hands, of the mothers weeping and clinging at their torn clothes.

I feel the anger rise inside me, and I say to myself “Not in my name.”

I say to my fellow Palestinians: “Not in my name!!”

*Ami Kaufman is a co-founder of +972 Magazine (972mag.com), a collective of Palestinian and Israeli journalists committed to human rights, freedom of information, and ending the occupation.