АЕЖ – България изпрати на прокуратурата текст на омразата

SigKR

2 юли 2014г.

Асоциацията на европейските журналисти – България изпрати днес сигнал до Софийска районна прокуратура с искане да бъде образувано досъдебно производство за престъпление по смисъла на чл. 162 (1) от НК във връзка със статията „Насъскай Българина да стои далеч от Циганина“, подписана от Калин Руменов и публикувана на 25 юни 2014 в сайта http://novinar.bg.

Като член на асоциацията аз също стоя зад този сигнал. Защото освен, че е престъпен по българското и европейското законодателство, този текст е и израз на задълбочаваща се тенденция за радикализиране на омразата към циганите, чужденците и либералното мислене.  Но освен всичко друго този текст доказва, че  търсачите на враг, който да оправдае хроничните ни провали  като общност и общество вече са  махнали намордниците.

Текстът на сигнала:

До Софийска районна прокуратура,
адрес: гр. София – 1164; бул. Драган Цанков N6

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) призовава Софийска районна прокуратура да образува досъдебно производство за престъпление по смисъла на чл. 162 (1) от НК, гласящ: „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание“.

Сигналът ни е във връзка със  статията „ “, подписана от Калин Руменов и публикувана на 25 юни 2014 в сайта http://novinar.bg.

Намираме, че посланията, съдържащи се в цитираната публикации, съставляват деянието, предвидено в чл. 162 (1), а именно проповядване и подбудителство към омраза, дискриминация и дори насилие, основани на етническа принадлежност, като за целта се използват средства за масова информация с голяма аудитория. Като взима повод от конкретен случай, получил публичност, авторът използва етническата принадлежност на земесените лица, за да проповядва омраза и етническо противопоставяне между българските граждани от различни етнически групи – българска и ромска.

Представяме на вниманието Ви няколко цитата, от които е видно, че авторът всячески се стреми да противопостави българската и ромската етнически групи с използването на расистка риторика и аргументи:

самото заглавие приканва директно към етническа омраза :

“Насъскай Българина да стои далеч от Циганина”

Циганинът се държи като естествен мародер, но не може да свърши като такъв. Това да не ни е война, че да застрелваме от упор всекиго, който пребърква трупове. Това е само бедствие и след него е разрешено да се пребърква тинята за чужда покъщнина, разрешено е да се мародерства хуманитарна помощ. Забранен е единствено езикът на омразата.”

“А Циганката е Дева Мария, дори да произхожда от семейство, за което след едно-две поколения обективно ще може да се говори – всички до девето коляно бяха курви. Пратете и това в прокуратурата, но трябва да бъде написано – един от основните поминъци на Циганката от „Аспарухово” е между краката й. После питайте прокуратура кой гледа децата на потомствените проститутки, колко отнети родителски права има. Питайте също, ако майката и майката на майката са на вагинално турне из Европейския съюз – пак Държавата ли е виновна, че не може да опази децата и внуците им. Това може ли да бъде наречено курвенска вълна на циганското безхаберие, или е прекалено политнекоректно, чак подсъдно.”

“НИЕ не можем да живеем повече с ТЯХ, поне не и по досегашния начин. Не можем да обитаваме един квартал, а да живеем в две цивилизации.”

Като призоваваме Прокуратурата да установи фактите в съответствие с правомощията дадени й от Конституцията и законите на Република България, настояваме да се изясни въпросът за вината, както на автора на въпросните публикации, така и на редакторите и издателите, одобрили разпространяването им чрез средствата за масова информация.

София,

Асоциация на европейските журналисти-България