Сигнал до Районна прокуратура – Варна

jal

 2 юли 2014г.

На 25 октомври 2012г. изпратих до тогавашния главен прокурор Борис Велчев сигнал срещу журналиста Кеворк Кеворкян заради съдържанието на статията му „Боклуци“. Тя беше публикувана във в. „Стандарт“ и сайта на информационната агенция „Стандарт нюз“.

В статията си Кеворкян многократно бе нарекъл „идиоти“, „животни“, „скотове“, „вандали“, „организирани типове“ и т.н. тримата роми – ученици от Добрич Али, Васви и Реджеп. Те се бяха снимали в провокативни пози с портрети на личности от българската история и бяха публикували снимката във Фейсбук.

По повод недопустимо арогантния, агресивен и човеконенавистен език на Кеворкян написах, че гласовете на миналото са онова, което ни пречи да потърсим по-достоен път напред. И че мълчанието след подобни текстове е пълно с тревога, с унижение и че е опасно! И че рано или късно ще ни затрупа.

Година след като подадох жалбата си до прокуратурата получих писмо, подписано от тогавашния директор на Националната полиция Ангел Антонов. В него той ме информираше, че вместо прокуратурата сам е прекратил преписката по случая, тъй като в публикациите на Кеворкян не са открити данни за престъпление от общ характер.

На 30 май т.г., след предложение на правителството, президентът Плевнелиев издаде указ за назначаването на  Антонов за началник на Националната служба за охрана.

Преди седмица, два дни след наводнението във варненския кв. „Аспарухово“, отнело живота на 13 души,  общинският съветник от Варна и директор на Историческия музей вгр.  Добрич Костадин Костадинов публикува в блога си текста “Защо нямаше нито един циганин доброволец”. В него политикът и историкът направи крачка пред Кеворкян и написа по адрес на ромите: „Тази нечовешка сган просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация”. Нарече ги дори „подчовеци“.

По този повод  на 27 юни т.г. заедно с още шестима мои колеги подадохме жалба срещу Костадинов до Варненската Районна прокуратура.

Ето текстът на сигнала ни:

 

До Варненска районна прокуратура,
Адрес:
гр. Варна 9000,
бул. „Вл. Варненчик“ №57
Г-н Районен прокурор,

Като граждани на Република България призоваваме Варненска районна прокуратура да образува досъдебно производство за престъпление по смисъла на чл. 162 (1) от НК, гласящ: „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание“.

Сигналът ни е във връзка с публикация в блога на Костадин Костадинов, общински съветник в град Варна и директор на Регионален исторически музей – Добрич (http://kostadin.eu/about/)

В публикацията си “Защо нямаше нито един циганин доброволец” (http://goo.gl/6MXhgV) от 21 юни 2014 г. Костадинов използва директни обиди на етническа основа като “нечовешка сган” и апелира, че цитираме “Тази нечовешка сган просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация.”

Намираме, че посланията, съдържащи се в цитираната публикация, съставляват деянието, предвидено в чл. 162 (1), а именно проповядване и подбудителство към омраза, дискриминация и дори насилие, основани на етническа принадлежност.

В публикацията има открити препратки и към термин от нацистката риторика – „подчовеци“ (буквален превод от „untermencshen“), който пряко посяга на човешкото достойнство на етническа основа и е несъвместим с ценностите на Европейския съюз, от който България е част. Подобни призиви и обиди са още по-опасни поради факта, че са отправени от личност на висок обществен пост и поради това представляват сериозен риск за сигурността и реда в страната.

Представяме на вниманието Ви няколко цитата, от които е видно, че авторът всячески се стреми да противопостави българската и ромската етнически групи с използването на расистка риторика и аргументи:

“Тълпи от цигани се редяха цял ден на опашките за помощи пред кметството в Аспарухово. Без дори да са им изкаляни обувките подчовеците нагло твърдяха, че са им съборени къщите и грабеха храна и дрехи.”
“Защото паразитът не може да помага. Паразитът може само да вреди. Докато днес стотици доброволци от Варна и цялата страна работехме безплатно в полза на пострадалите си съграждани и сънародници, точно тези паразити, които са сред основните виновници за наводнението, се бяха отдали на обичайното си занимание. Крадене и лъжене.”
“Съжалявам, но няма да съм толерантен. Няма и да съм политически коректен. Ще кажа нещата така, както ги казваха хората цял ден днес. Тази нечовешка сган просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация. Тя за пореден път доказа, че общото й с останалата част от човешката раса е само външният вид“.
Призовавамe Прокуратурата да установи фактите и да предприеме необходимите действия, за да покаже, че може да осигури законността и сигурността в страната в съответствие с правомощията дадени й от Конституцията и законите на Република България.

Сигналът се подава от:

Кристина Христова, Спас Спасов, Методи Герасимов, Пламена Тодорова, Камелия Иванова, Десислава Тенчева, Екатерина  Войнова