От упор

С абсолютна сигурност няма да шерна и последния текст на Калин Руменов. „Насъскай Българина да стои далеч от Циганина“ е за случващото се в „Аспарухово“. Но с абсолютна сигурност ще подкрепя изпращането му на прокуратурата, както Руменов сам е провидял.

Както винаги досега той вероятно най-напред е прочел текста си по „Дарик – Варна“, след което го е публикувал и „Новинар“. (Според директорът на „Дарик Варна“ Наталия Господинова текстът не е излъчен в програмата на радиостанцията. Виж коментарите във ФБ в края на публикацитята).

Текстът е не само престъпен по българското и европейското законодателства, но е и израз на задълбочаваща се тенденция за радикализиране на омразата към циганите, към чужденците, към либералното мислене, към опитите за смирение и толерантност. Затова със сигурност има кой да го сподели – търсачите на отмъщението вече са махнали намордниците.

Сега за пореден път установявам, че Руменов явно е от онези пъзльовци, на които много им се иска да са жестоки, но не им стиска да понесат вината и наказанието си за това. В конкретния случай желанието е циганите от „Аспарухово“ да бъдат застрелвани от упор като мародери по време на война, защото ровели в калта след наводнението за метални отпадъци.

И понеже е страхлив, този път, како и в други свои текстове, той е овъртолил мерака си за публични екзекуции в циничния словоред на някакъв мътен сексуален контекст. Класика в жанра!

Това, което се случи в „Аспарухово“, е продукт на политическа перфидност. Тя вече е на път да завлече всички ни в калното дере. Литераторстващи шпицкомандери като Руменов обслужват тази перфидност не по-зле от магистралните проститутки, с които се забавлява в текста си. В същото време медиите, които са го наели, смучат през едноименните си фондации европейско финансиране, за да се борят с езика на омразата. Фарс! (Справка – Фондация „Дарик“)

Сега, докато ние се давичкаме в мътни потоци от думи за това колко виновни са циганите за пороя и наводнението в „Аспарухово“, кастата на политическата арогантност отвоюва нови територии в държавата. И от там още на следващите избори пак ще подкара циганите от гетото в „Аспарухово“ като рая към урните. Нищо че сега се хили в шепа зад гърба им. Такива като Руменов са страшно нужни, за да брътвят каквото им дойде до устата. Само и само да не се чува, че държавата е построена от душите на мъртви политици. Толкова мъртви, че повлякоха след себе си и живите.

–––––––––––––––

* Текстът изразява лично мнение и не ангажира редакциите на „Капитал“ и „Дневник.bg“

* Коментари под публикацията на този текст във Фейсбук.

Natalia Gospodinova Ами не, не го е прочел по Дарик Варна. Ти чул ли си подобно нещо? Ние сме в лятна схема и нямаме следобедно предаване. Предположението ти е изначално грешно. Можеше да ме попиташ дали е прочетено по Дарик и щеше да разбереш овреме.

Spas Spasov Предположих, защото подобните му мръсотии досега не са били филтрирани през ефира на „Дарик“. Сега ще направя корекции в текста със съответните бележки, както е редно. Но по-важното е „Дарик Варна“ стои ли зад него и позициите му?

 Natalia Gospodinova Не можеш да правиш предположение и заключения на базата им.

Natalia Gospodinova Всеки има позиция, която е свободен да разпространява. Дарик е свободна медия, но текстовете си Калин публикува в Новинар. Ти го наричаш фашист и не знам какъв още, без да си говорил лично нито с него, нито с мен. Калин Руменов е един от най-големите професионалисти в Дарик Варна и аз държа на точната му репортерска работа. когато става дума за репортерстване, Калин е перфектен. За филтри няма да говоря, защото това е подвеждащо от твоя страна. Спасе, уважавам те, но е доста подло това, което си написал, особено намесвайки Фондация „Дарик“….

Natalia Gospodinova Всеки в Дарик има позиция, но ние сме информационна медия. Медията не е господар на личното мнение на служителите си.

Natalia Gospodinova Но не се безпокой – когато става дума за публицистика, сме особено внимателни. И не, няма да уволня Калин, въпреки сигналите ти, Отворено общество и прокуратурата

Spas Spasov Това, което ми е важно да знам в случая е, стоиш ли ти като шеф на този човек зад „свободното му лично мнение и позицията му“, че циганите трябва да бъдат разстрелвани като мародери във време на война? Другото е ала-бала!

Natalia GospodinovaМнението му не е такова, разтълкувал си го погрешно. Но ще ти отговоря на въпроса, да. Зад посоченото от теб мнение не стоя, нито зад подобни. Моята позиция относно ромския/циганския въпрос е далеч по-коректна политически. Но не преча на колегите си да мислят по различен начин. Нито пък теб ще намразя и заклеймя за различното ти от моето мнение. Това удовлетворява ли те като отговор? И не, другото въобще не е ала-бала!