Проваленият град на един провален кмет

“Трябва да ви кажа, че нищо в този град не става без знанието на кмета. Той обаче обича да се оправдава със своите служители, които го „подвели“, били „тъпани“ и т.н.“.

Това са думи на Венелин Жечев, дългогодишен съратник на варненскя кмет Кирил Йорданов и негов заместник в първите три мандата от управлението му. Жечев, разбира се, не е „вода ненапита“, но това е тема за друг път. Думите му, цитирани по-горе, станаха възможни едва след като през миналата есен бе отстранен от екипа на Йорданов. Припомням ги сега заради типигьозлука*, с който вчера варненският кмет съобщи на съгражданите си, че едно от пътните съоръжения в града, открито преди по-малко от година, за което от джобовете им бяха издърпани близо 800 хил. лв., се оказало… неудачно.

Веднага след публикуването на „новината“ форумите в интернет бяха овладени от иначе немия пресцентър на Йорданов. Той не бил специалист по пътно строителство и слагал подписа си под мотивираните мнения на експертите си. Сигурно е вярно. Както е безусловно вярно, че администрацията му е куха, некомпетентна и  безполезна. Дори вредна!

И да беше само това. Очите на варненци вече спряха да различават безобразията! Те са навсякъде – на всяка крачка, на всеки метър.

Всеки лев, вложен в улични ремонти през последните дванадесет години се разпада на съставните си инертни материали само няколко месеца, след като Йорданов плисне менчето за откриването им.

Обществените поръчки, възлагани от администрацията му, бяха маркирани вече стотици пъти като черни дупки в докладите на Сметната палата, в сигналите на неправителствени организации, в медийни публикации.

Независимо от всичко Варна продължава да потъва. Към дъното я влачат и опретната неадекватност на Кирил Йорданов, и натрапчивите подозрения за корупция и ленивите граждани.

Сега 800 хил. лв. се оказаха „неудачно похарчени“. Признанието беше направено, не защото Йорданов е грижовен стопанин, а защото фактът е прекалено публичен, няма как да бъде скрит. Само че това е капка в черното море на безобразията, които кметът на Варна прелива от мандат в друг мандат. Прави го благодарение на точно пресметната и методично изграждана безалтернативност. Последните 12 години не са низ от победите му. Те са низ от поражения и капитулации на правото да избираш!

Истината е само една – Варна вече е град, провален от проваления си кмет. При това  избран за четвъртия си мандат от една провалена партия.

–––––––––––––––––––––-

* Нахалство, безочливост, безсрамие – бел. ред.