Цената на синята мъгла

Битката между кмета и общинския съвет във Варна за контрол над поне 6 млн. лв. месечен приход от синята зона продължава вече повече от година

Досега силното натискане на бутона за активиране на синята зона във Варна остава без резултат.

Спас Спасов, 11 май 2012г.

Въвеждането на синя зона във Варна вероятно става по най-скандалния начин в сравнение с останалите големи градове в България. Тя ту се стартира, ту изчезва (предизборно), след това пак се появява и накрая в града явно ще заработят две зони – едната подкрепена от кмета, другата от общинския съвет. Ако към тях прибавим и зоните за платено паркиране по близките курорти, Варна със сигурност ще се окаже рекордьор по различни сини зони. Но във Варна е така. 

На 3 октомври м.г., в разгара на предизборната кампания за местна власт, градът осъмна залят с бледосини листовки. Те информираха подробно за предстоящо въвеждане на платено паркиране само ден след изборите – на 24 октомври. В брошурата имаше лого, карта на зоната, примерен талон за платен престой, телефони за връзка и дори два адреса в интернет за допълнителна информация.

Фалшификацията“

Заради съмненията, че преждевременното разпространение на новината може да провали кампанията на Кирил Йорданов, номиниран от ГЕРБ за четвърти пореден мандат като кмет на Варна, щабът му реагира истерично. Листовките бяха иззети, сайтовете – закрити, а корените на страха станаха ясни след справка в Търговския регистър. Тя разкри старателно подготвяна технология за приватизация на синята зона във Варна, която трябваше да изпревари встъпването на Йорданов в новия му мандат.

Продукт на тази технология е командитното публично-частно дружество „Транспортен център за мобилност“. В него общинската компания „Паркинги и гаражи“ се оказа съдружник със създадения още в края на 2010 г. „Транспортен център за мобилност“. Членове на Управителния й съвет са бившият шеф на „Интернешънъл асет банк – клон Варна“ Валентин Василев, бизнесменът Бойко Георгиев и общинският съветник от ГЕРБ, собственик на маршрутки – Марио Шиваров. Според дружествения договор управлението на „Транспортен център за мобилност“ е поето от Валентин Василев. Сдружението обаче се оказа в противоречие със Закона за общинската собственост (ЗОС). Това беше потвърдено и от председателя на Общинския съвет (ОбС) – Варна, Николай Апостолов. „Няма решение за създаването на смесено предприятие, което да е гласувано от съвета“, каза той.

По случая с листовките още на 3 октомври м.г. бе свикана извънредна пресконференция. На нея заместникът на Йорданов Коста Базитов обяви, че те са „груба фалшификация“, с която общинската администрация и общинският съвет във Варна нямат нищо общо. Казаното бе вярно само наполовина, но това стана ясно по-късно. „Синя зона не може да бъде въведена, без да бъде приет Общ устройствен план на града и транспортен мастер план“, обясни още той.
Финалният акорд по случая долетя от предизборен дебат на Кирил Йорданов. „Варна е на години от въвеждането на синя зона“, успокои избирателите си той. На 30 октомври м.г. Йорданов спечели изборите.

Всичко тайно стана явно
Въпреки категоричните изявления, че предизборната синя зона е била „фалшификация“, в средата на март т.г. Кирил Йорданов внезапно изпрати до ОбС предложение пет улици, на които през 2009 г. администрацията му разположи автомати за паркиране, „да бъдат извадени от синята зона във Варна“. В предложението си до съветниците Йорданов пише следното: „Гореизброените улици или участъци от улици ще се управляват от общинското предприятие „Управление и реализация на национални програми и проекти“. Събраните средства ще постъпват в бюджета на община Варна“. Къде ще постъпват парите от синята зона стана ясно на 19 април т.г.
На тази дата от общинското дружество „Паркинги и гаражи“ официално съобщиха, че в част от историческата и най-гъсто населена част на Варна все пак ще бъде въведена синя зона, а до края на лятото тя ще обхване целия градски център. „Нейното управление ще се осъществява от „Транспортен център за мобилност КД“, дъщерно дружество на „Паркинги и гаражи“, каза по този повод председателят на УС на общинското дружество Мирослав Михов. Така всичко тайно стана явно.
Принципната възможност за създаването на синя зона във Варна е предвидена в Наредба за организация на движението в общината, която бе изготвена и гласувана набързо от ОбС през април 2011 г. Тя замести варианта за наредба, предложен от кмета Йорданов, според когото зоните за кратковременно паркиране трябваше да се управляват от администрацията му, а не от ОбС. Две седмици след приемането на наредбата собствениците на центъра за мобилност започват подготовката си за влизане в съдружие с „Паркинги и гаражи – Варна“. То става факт на 20 юли м.г. с решение на Съвета на директорите на общинската компания.

Пътят на печалбата
Както през октомври м.г. , така и сега адресът www.parkingiigaraji.bg, от който варненци могат да получат информация за синята зона, е собственост на „Транспортен център за мобилност“, представляван от Валентин Василев. Телефонните номера за справка, начините за плащане в синята зона, плановете й, указанията и дори детайлите от дизайна на примерните талони и ваучери в сайта са напълно идентични с тези от брошурата и двата закрити сайта, обявени през есента на миналата година за „груба фалшификация“.
„Командитното дружество е създадено, за да неутрализира всички евентуални рискове за общинската компания „Паркинги и гаражи – Варна“ при изпълнението на задълженията по създаването на синята зона“, обясни Мирослав Михов. При това положение по думите му всички постъпления от разплащанията за паркиране в зоната следва да постъпват по сметка на командитното, а не на общинското дружество.
Според официално разпространената информация до края на лятото маркираните като „сини“ централни зони на Варна ще имат 23 491 места за паркиране. Зоната ще работи по 12 часа всеки работен ден при цената от 1.20 лв. с ДДС за час престой. Така сметката показва, че при 70% заетост на паркоместата, предвидени за таксуване в синята зона на Варна, само за месец оборотът, реализиран от „Транспортен център за мобилност“, ще бъде не по-малък от 6 млн. лв. с ДДС,
Михов не пожела да говори за евентуалната печалба на публично-частното дружество. „Нека първо свършим работата, за да пуснем зоната, както сме предвидили на 15 май“, каза той като добър мениджър, но не можа да отговори на въпросите какъв е размерът на инвестицията, как ще се избират дистрибуторите на ваучери и обслужващата банка за зоната. Може би защото междувременно стана ясно, че тя може и да не се случи.
Още през септември м.г. кметът на Варна Кирил Йорданов е подал жалба в съда, с която е оспорил наредбата на ОбС, регламентираща въвеждането на синята зона. Това разкри в средата на седмицата информационният сайт Vlastta.com. През януари т.г. съдът е отменил наредбата, а на 17 април по проблема е заседавал и Върховния административен съд. Решение все още няма.

Публикация на същия текст под заглавието „Зонални войни“ в сайта www.capital.bg – тук.