1001-ата нощ на ГЕРБ във Варна

В изненадващ обрат централата на управляващите нареди да се развали трудно обяснимата политическа сватба с бившия лидер на СДС и ДПС в града Янко Станев


Вече четвърти месец общинската администрация във Варна на практика не работи. Пресцентърът й е потънал в защитно мълчание, а политическият кръг около кмета Кирил Йорданов демонстративно бездейства. След като заедно спечелиха изборите, отношенията между Йорданов и ГЕРБ изглеждат все по-сложни. Знакът за предстоящо „изясняване на ситуацията“ беше неочакван и привидно лишен от логика.

Миналия вторник Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ препоръча от председателското място в комисията по „Бюджет и финанси“ на Общинския съвет (ОбС) във Варна да бъде отстранен доскорошният лидер на ДПС в града Янко Станев. Неговите отношения с Кирил Йорданов имат дълга история. Тя е градена в продължение на три кметски мандата, през които Станев претърпя сложна мимикрия – от председател на СДС във Варна през шеф на общинската организация на ДПС до нежеланата свобода на безпартиен. В края на този дълъг период бяха установени и връзките на Янко Станев с областния лидер на ГЕРБ в града Павел Димитров. Те обаче се оказаха фатални за политическата кариера както на единия, така и на другия.

Неочаквана близост

През май 2010 г., повече от година преди Кирил Йорданов да получи номинацията на ГЕРБ за четвъртия (!) си мандат, полицията започна неочаквани проверки в няколко неправителствени организации, свързани със Станев. От дълги години те изпълняват делегирани общински дейности по интеграцията на ромите. Резултати от тези проверки няма и до днес. Но веднага след началото им близостта между Янко Станев и и Павел Димитров стана очебийна. Малко след това групата на ДПС в ОбС – Варна, единодушно гласува свалянето на председателя му Борислав Гуцанов (БСП) и заместването му с предложения лично от Димитров Николай Апостолов.

На изборите през есента на миналата година гласовете в ромските гета, в които Станев и ДПС имат традиционно влияние, бяха подадени с малки изключения за Кирил Йорданов. Ответният жест не закъсня и при определянето на сферите на влияние в новия ОбС, Кирил Йорданов и Павел Димитров демонстрираха пълно единодушие в подкрепата на Янко Станев за председател на комисията „Бюджет и финанси“.

Реакцията на ДПС също не закъсня и Станев бе изключен от партията. Новината за това той посрещна с почти нахално безразличие. Основанието за него бе в новата му близост с Павел Димитров. Така поне беше до вторник.

Другата новина

„Отстраняването на Станев (от комисията „Бюджет и финанси“) може да бъде разглеждано и като удар по кмета на Варна Кирил Йорданов. Кандидатурата на Янко Станев за председател на финансовата комисия беше на кмета“, гласеше първата реакция на Павел Димитров в сряда. По думите му мотивите за решението на ИК са че в публичното пространство името на Янко Станев е било свързвано с ГЕРБ, въпреки че от партията нямат нищо общо с него.

Мотивите, разпространени от пресслужбата на ГЕРБ, обаче сочат друго. „При отчитането на резултатите от местните и президентски избори за област Варна и периода след тях, както и разгледаната кадровата политика ИК на ПП ГЕРБ констатира отстъпление от принципите на партията“, пише дословно в тях.

Опитът на местния лидер на управляващите Павел Димитров да избяга от тежестта на подобна констатация е разбираем. Въпреки това никой друг освен него не би могъл да носи отговорността за „отстъплението от принципите на партията“ във Варна. Липсата на диалог, безпринципното кадруване и грубото ограничаване на вътрешнопартийния диалог отдавна са повод за тежки конфликти в местната структура, твърдят активисти на ГЕРБ в града. Като виновник за това всички те сочат не друг, а Димитров.

В този дух са и оценките за областния лидер на ГЕРБ, давани от колегите му в парламентарната група на партията. Заседанието във вторник е било предшествано от личната им среща с Бойко Борисов, която е трябвало да изчисти позиция за вземането на решение по-късно, разказват депутати от Варна. На този разговор не е бил чут нито един глас в подкрепа на Павел Димитров или политическата му близост с Янко Станев, твърдят те.

Потвърждение на тази информация са коментарите, последвали решението от вторник. Според тях отстраняването на Станев е станало по личното предложение на Павел Димитров като маневра за самосъхранение. Според участници в заседанието обаче тя е твърде закъсняла. За това и истинската новина от ИК на ГЕРБ е друга. Процесът по отстраняването на Димитров като лидер на варненската организация на ГЕРБ вероятно предстои, като решението за това може да бъде гласувано в рамките на две седмици.

Краят на приказката

За враговете, но и за приятелите на Павел Димитров във Варна следващите седмици ще са дълги. През тях най-напред ще трябва да бъде избран наследникът му. Според активисти на партията с най-широка подкрепа засега се ползва депутатът Емил Радев, който от години не крие конфликтите си с Димитров. Правилата, установени в ГЕРБ обаче, дават последната дума при назначаването на областните координатори по места на Бойко Борисов.

Вторият сериозен проблем, който трябва да бъде решен до края на месеца, е насрочването на заседание на ОбС, което да отстрани Янко Станев и да избере наследника му. Но и двете задачи крият рискове. Извънредната сесия на ОбС трябва да бъде свикана едва след като бъдат избегнати всички рискове за провал при предстоящото гласуване. За вземането на решения ще е необходимо мнозинство, за което 16-те гласа на съветниците от ГЕРБ ще са недостатъчни. А условията, които т.нар. дясно мнозинство в съвета няма да пропусне да изтъргува срещу подкрепата си, тепърва ще трябва да бъдат уточнявани.

Въпрос на вътрешнопартийна търговия ще е и определянето на новия председател на комисията „Бюджет и финанси“. От тези преговори заради зачестилите опити да води политика, независима от ГЕРБ, ще трябва да бъде изолиран кметът на Варна Кирил Йорданов, което е трудна задача.

Когато през януари тази година Павел Димитров бе попитан в интервю за „Дарик“ дали миналото му, свързано с агентурния апарат на ДС, няма да е пречка пред амбициите му да стане кмет на Варна, той отговори така: „Някой много бърза да ме отпише, но това няма да стане лесно!“ И наистина! „Отписването“ на Димитров предизвика криза в кандидаткметските номинации на ГЕРБ, стана причина и за четвъртия мандат на Кирил Йорданов, а след това за още цяла серия политически скандали, довели в края на краищата до спешната необходмост от отстраняването на местния лидер. Както личи по всичко, то също няма да е лесно.

Сигурно затова, както много пъти досега във Варна, ГЕРБ отново остави края на приказката за утре вечер. Както правела хитрата Шехерезада, за да отложи „голямата неприятност“ с още ден. Лошото е, че рано или късно 1001-ата нощ идва.

––––––––––––––––-

Публикация на същия текст в Капитал.bg