Несебър – град с часовников механизъм

Несебър

Рано сутринта на 17 март анонимен глас вдига по тревога задрямалото полицейско управление във варненското с. Аврен. Той съобщава, че в багажника на кола, пътуваща от Бургас, има пакет с наркотици. Автомобилът е спрян в центъра на Варна, а при обиска действително е открит пакет с малки пликчета бял прах.

Лабораторните тестове обаче показват, че веществото не е наркотик, и шофьорът на автомобила е освободен. Той e Атанас Терзиев, общински съветник и лидер на несебърската партия „Дела“. От централата й хвърлят цялата вина за случая върху кмета на Несебър Николай Димитров, като го обвиняват в опит за сплашване и дискредитация на Терзиев.

„Единствените хора, които имат интерес да ми запушат устата, са Димитров и братя Диневи“, обяснява самият Терзиев. Според несебърския кмет обаче става дума за нелепа PR акция дни преди делото за клевета, което е завел срещу Терзиев.
Този сюжет има предистория.

На 5 март 2009 г. общинският съвет (ОбС) в Несебър приема с почти пълно мнозинство рекорден бюджет от над 69 млн. лв. Съотнесен  към населението в общината, което е малко над 21 хил. души, той автоматично я изстрелва на първо място сред най-богатите в страната. Въпреки това тримата съветници от партия „Дела“ гласуват против. Аргументите им – бюджетът е манипулативен, раздут и прокорупционен.

Досиетата „Х“

Горните два сюжета бележат възлови моменти в битките, които Димитров и партия „Дела“ водят вече близо година и половина. Най-шумната част от скандала се разрази около предложението на кмета за замяната на терен, собственост на „Феста холдинг“, срещу общински имот („История за един делфинариум, премълчани истини и откровени лъжи“, „Дневник“, 26 януари т.г.).

От „Дела“ обвиниха Димитров в корупция, но прокуратурата отказа да образува наказателно производство. В средата на миналата година Атанас Терзиев сезира  Бургаската окръжна прокуратура със сигнал за още пет случая на злоупотреби за милиони левове, за които обвинява Николай Димитров.

„Нищо не ме притеснява!“, каза в края на миналата седмица Николай Димитров. Срещата ни е предварително уговорена, но въпреки това той категорично отказва разговорът ни да бъде записван. Всички доказателства за невинността му са старателно подредени в най-горното чекмедже зад бюрото му.

Един след друг с широки жестове Димитров вади протоколи от завършили проверки на прокуратурата, които го оневиняват, положителен доклад от демонстрационен одит на холандската сметна палата, копия от договори. Усещането за приближаваща война е натрапчиво. Ключът към мотивите на враговете в нея е в историята на последните избори за местна власт в града.

Вътрешен човек

На 9 май 2007 г. Димитър Янков – едър хотелиер, бивш председател на ОбС и приближен до несебърския наркобос Митьо Очите, е застрелян с шест куршума в джипа си „Порше Кайен“. Според по-ранни показания на свидетели, загинали при странни обстоятелства, на съвестта му лежат многобройни опити и заплахи за убийства. Приживе обаче Янков е успял да лансира кандидатурата на Магдалена Мандулева за кмет на града в изборите за местна власт, които се състояха само няколко месеца по-късно.Това убийство влива внезапна предизборна енергия у всички, които до този момент са стоели в сянката на Янков. Строителните предприемачи Йонко и Йордан Диневи от съседното село Св. Влас основават коалицията си „Местно обединение за разцвет и единство“ (МОРЕ). Тя подкрепя кандидатурата за кмет на издигнатия като независим Николай Димитров.

Другият сериозен местен играч и конкурент на Диневи, Чавдар Александров, регистрира политическа формация с бизнес платформа „Дела“. В нея влизат предимно негови служители и съдружници. В бизнес историята на Несебър Чавдар Александров влиза като „най-младия милионер“. Многократният републикански шампион по уиндсърф и ветроходство е едноличен собственик на 17 компании и притежава солидни дялове в още 3. Участва в управлението на общо 21 компании и сдружения.

Бизнесът му се простира от строителство през хотелиерство и търговия с яхти до собствена авиокомпания за бизнес полети. През 1997 г., само на 22-годишна възраст, Александров купува сградата, в която се помещава клонът на една от големите все още държавни банки в Слънчев бряг.

На изборите през 2007 г. от „Дела“ издигат собствен  кандидат за кмет на града – Атанас Терзиев. Така при старта на кампанията фронтовата линия Диневи – Александров изглежда очертана. Но противниците сключват пакт за ненападение.

Parla più piano…

След безпрецедентна търговия с гласове от  страна на всички участници в изборите Магдалена Мандулева и Николай Димитров достигат до балотаж на 4 октомври 2007 г. Няколко дни преди него в щаба на „Дела“ се събират представители на партиите и коалициите, за които вече е ясно, че ще бъдат част от управлението на града през следващите четири години.

Сега Николай Димитров обяснява срещата така: „Като кандидат за кмет с най-големи шансове на втория тур аз събрах политическите сили, за да обединим усилията си преди балотажа.“ Почти същото обяснение дава и лидерът на „Дела“ Атанас Терзиев: „Бъдещето на общината имаше нужда от обединените усилия на всички ни и се събрахме, за обсъдим общи действия.“

Магдалена Мандулева и подкрепящите я партии обаче не са допуснати до преговорите. Така става ясна и същинската им цел – окончателно неутрализиране на остатъчното влияние, което, макар и покоен, Димитър Янков все още е имал в Несебър. Изненадващо ниската активност на балотажа доказва, че освен разпределянето на властовите позиции в общинския съвет е било предварително посочено и името на бъдещия кмет.

Привечер на 4 ноември 2007 г. пред щаба си, разположен в собственото му заведение, час преди официалния край на изборния ден, Николай Димитров беше посрещнат припряно от тъмен младеж, облечен в черно: „Биеш ги бе, човеко! Ама с много ги биеш!“, обяви победата му той. С останалите говореше рязко и неприветливо.

След ареста на Алексей Петров на 10 януари т.г. младият мъж беше разпознат от противниците на Димитров като Марчело Джотолов. След операцията „Октопод“ той остана в ареста по обвинение, че е ръководил наказателен отряд и организирана престъпна група. В пресата се появиха и снимки, на които Джотолов е неизменно до Николай Димитров по време на предизборната му кампания.

„Виждате докъде може да стигне обвързаността“, коментира преди десетина дни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.  „В момента тече проверка. Като приключи, лично ще питам министъра къде е „Октопод“-а“, каза Димитров.

Прочети и изгори

След встъпването си в длъжност новоизбраният кмет на Несебър назначава седем заместници, по един от всички политическите сили, които са го подкрепили на изборите. Техни представители оглавяват и съответните седем постоянните комисии в ОбС. Зам.-кмет по строителството и инфраструктурата става инж. Мария Белински, номинирана от „Дела“.За председател на общинската комисия „Устройство и развитие на общината и населените места“ е избран Атанас Терзиев. Така партията на Чавдар Александров на практика получава пълен контрол върху най-желания ресор в местното управление. „Мария дори не беше наш член, обяснява сега Терзиев. Николай Димитров ни попита имаме ли подходящ човек и понеже тя беше млад ВиК специалист с много добро име, я предложихме за зам.-кмет.“

Само за година след назначаването си Мария Белински успява да сключи впечатляващ брой договори за поддръжка и строителство на общински обекти без конкурс. Почти всички компании изпълнители са свързани с членове на партия „Дела“. Други са управлявани от съпруга й Петър Илиев.

В трета тя самата е била съдружник до назначаването си като общински служител.  На 28 септември 2008 г. джипът на Белински изгаря, а два месеца по-късно тя напуска зам.-кметския си пост. Според Терзиев причина за решението й са били непрекъснатите скандали с Николай Димитров и непоносимия натиск от негова страна.

Още при първия въпрос за конфликта му с Белински Димитров енергично посяга пак към чекмеджето си. Копията от договорите, върху които стои подписът й, също са там. Димитров обаче не позволява да се разглеждат отблизо. „Не сега! Ще им дойде времето“, усмихва се кметът и прибира обратно грижливо закопчаните листа. На въпрос не се ли е притеснявал от очевидните конфликти на интереси, с които сам е минирал администрацията си при назначаването на Белински, Николай Димитров отговаря с мълчалива досада.

Преди да отвори широко вратата на кабинета си, за да ме изпрати, Николай Димитров се шегува: „Скоро смятам да открия психиатрия в Несебър, за да има къде да се лекуват момчетата от „Дела“. Не губи чувството си за хумор и малко по-късно, когато му подхвърлям, че не съм успял да заключа колата си, паркирана пред входа на общината, защото дистанционното е блокирало.

„Не се притеснявай! Тук дистанционните не работят…“, усмихва се Димитров и очертава с пръст въображаем чадър около сградата. Година и половина преди следващите местни избори Несебър се готви за война.

–––––––––––––––––––––––––-

Нарушенията на Николай Димитров според „Дела“

–       Издаване на протокол за бетониране на пътна отсечка и приведени по договор близо 200 хил. лв на „Обзор“ ЕООД, като и до този момент строително-монтажнит работи не са изпълнени.

–       Одобряване на прроект за изменение на подробен устройствен план за регулация и застрявне на общински имот без санкцията на ОбС в Несебър.

–       Неправомерно сключване на договор за отстъпено право на строеж върху общински терен

–       Сключване на договор за ремонт на детска градина при завишени цени, достигащи 1900 лв. На кв.м. по този сигнал има становище на прокуратурата, че няма основание за започване на досъдебно производство

–       Възлагане на обществена поръчка за доставка на служебен мерцедес S класа при условия, фаворизиращи само един възможен доставчик.

–––––––––––––––––––––––––––

Свързани лица

Част от компаниите, с които Мария Белински е работила като зам.-кмет

–       „Продезайн груп“ ЕООД – еднличен собственик е Аспарух Пределиев, член на УС на Политическа партия „Дела“

–       „Инжпроект“ ООД – собственици са Мария Белински – Илиева и съпругът й Петър Илиев за периода на работата си като зам.кмет на община Несебър Мария Белински напуска кампанията

–       „Трейс Бургас“ ЕООД – управител на дружеството е Петър Илиев. Собственик е „Трейс груп холд“, включващо 15 компании, работещи в сферата на туризма, хотелиерството, строителството, инфраструктурните пректи и др.

–       „Булстрой“ ЕООД – собственикът на компанията Тихомир Петров е съдружник с брата на Атанас Терзиев Христо в компанията „Глобал гард“. Той е и член на УС на сдружението с нестопанска цел Яхт и сърф клуб „Несебър“, чийто председател е Чавдар Александров.

–––––––––––––––––––––––––

Едно време на Изток

– През 1997г., в бунгало край „Слънчев бряг“ изгаря жив Петко Камбоджанеца. Според полицейската сводка той се е самозапалил, докато е бил охраняван като свидетел срещу Димитър Янков. Според Камбоджанеца Янков му е поръчал убийството на бившия кмет на града Живко Георгиев.

– Пак през 1997г. след шест изстрела оцелява общинският съветник в Несебър – Венелин Ташев. За това покушение, както и за взривения си мерцедес година по-рано той обвинява отново Димитър Янков.

– През ноември 2006 г. е пребита сестрата на Ташев. Той е считан за близък до тогавашния кмет Николай Трифонов. За побоя е задържан Митьо Очите. Ташев твърди, че той е заради намерението му да поиска оставката на председателя на Общински съвет – Димитър Янков.

– В средата на февруари 2007г. кметът на Нсебър Николай Трифонов внезапно подава оставка. Скоро след това набързо е назначен за консул в посолството ни в Одеса. Според Венелин Ташев причината за оставката му е заплаха със смърт, която е получил от Димитър Янков.

– На 9 май 2007г. Янков е застрелян с шест куршума в джипа си порше „Кайен“.

Линк към публикацията на статията във в. „Дневник“.