Ревизия в „Клондайк“

Спас Спасов, spas@dnevnik.bg

Асфалтовият път плавно се спуска през гората до самия морски бряг. Рибарите разказват, че някога тук е имало пристан за товарене на въглища. „Лицата на хамалите били черни от праха и приличали на цигани, обясняват те. За това нарекли мястото „Ченгене скеле“ – „Циганското пристанище“.

Местността влезе в черните новинарски хроники на незаконното строителство по Черноморието през декември миналата година, когато с много шум и тежко въоръжена полиция два багера разрушиха незаконна дървена постройка и два недовършени строежа. Днес нещата изглеждаха по-сериозни – полицаите бяха зарязали шлемовете и щитовете си в жандармерийските камионетки и почти отегчено пиеха вода на сянка, на за това пък техниката бе по-тежка от миналата година.

Строежи в чужд терен

Малко след 10ч. – предварително обявения час за началото на акцията за събаряне на незаконни постройки край алеята, която води до базата на „Нефтохим“ на 15-ина километра южно от Бургас, пред първата къща, белязана със син спрей избухва скандал между собственика й – русоляв мъж със черно – златни спортни обувки и началникът на РДНСК Бургас Георги Георгиев. „Аз искам само да седнем и се разберем като цивилизовани хора в нормална държава!“, вика мъжът с лъскавите обувки. „Има заповед и аз съм длъжен да я изпълня“, отвръща нервно началникът. В кавгата се намесват още двама – трима от зяпачите наоколо и това предизвиква намесата на втори началник – този на стотината полицаи, които охраняват акцията.

Вилите в „Ченгене скеле“ са построени върху терен, представляващ държавен горски фонд, съобщиха вчера от пресслужбата на Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК). Собствениците на сградите са правили многократни опити за изключването на терена от държавния горски фонд, за промяната на предназначението му и за узаконяване на постройките си, но напразно. Категоричното становище на РДНСК, обявено в понеделник гласи, че „терените са заети без правно основание в нарушение на Закона за горите и Закона за устройство на територията“.

„Строежите са извършени в чужд терен, без отстъпено право на строеж, без промяна на предназначението на горски земи, без одобрен подробен устройствен план и без издадени строителни книжа, обясни отново вчера и директорът на ДНСК Милка Гечева . Те са безспорно незаконни по смисъла на Закона за устройство на територията и трябва да бъдат съборени. Заповедите за премахване на незаконните постройки са издадени в периода 2004 – 2009 година“.

За престъплението и наказанието

„Май пак ще трябва да ви прибираме в колата, подмята почти шеговито един от полицаите към дребна жена с шушляково яке. „Ами приберете ме, щом аз съм проблемът!“, отвръща кротко тя и дръпва дълбоко от цигарата си. В ръцете си носи дебела папка, в която е събрала цялата си кореспонденция с държавата около също незаконната си вила в съседство. „Това, което се е случило тук, не е станало без съгласието на държавата, обяснява тя и подкрепя мнението си с цитат от книжката „За престъплението и наказанието“ на Джубран Халил Джубран. „Тъй както листът не пожълтява без съгласието на цялото дърво, така и злосторникът не върши злините си без съгласието на всички, прочита тя и се представя като Елеонора Милева. Крайно време е държавата да си зададе въпроса, защо у нас има толкова много незаконно строителство?“.

Грешка в грешката

Всъщност незаконните къщи край местността „Ченгене скеле“ имат дълга история. Те са са строени върху държавни и общински терени, присвоени заради мълчаливото бездействие на държавата през последните 15 години. В началото на 80-те години на миналия век по т.нар. Указ за самозадоволяване на населението около три изкуствено оформени канала рибари създали селище от паянтови постройки. След 1989 г. в района започва хаотично и безконтролно застрояване без строителни книжа, без проектна документация и разрешения. За петнадесет години от община Бургас и държавата са отнети няколкостотин декара парк и гори. Част от терените са напълно обезлесени, за да бъдат застроени. Така се стига до днешното внушително селище, което предстои да бъде съборено в следващите месеци.

Елеонора Милева има друг поглед към тази история: „Когато преди десет години решихме да си построим къщи тук, най-напред попитахме, какъв е законният начин да го направим? Как са го направили другите? Мъжът ми имаше съученици в Горското и те му казаха: „Отивате там, забивате си колчетата и строите. България сега е Клондайк. Такова е времето – отиваш и си ограждаш територията. После се узаконява“.

В различните етапи от изграждането на селището главният архитект на община Бургас последователно отказвал да издаде разрешителни за строежите. По-късно са съставени и мотивирани откази за узаконяването им, но къщите са вече завършени. Независимо от това обаче всяка от дву и триетажните вили е снабдена с вода и осигурена с електрозахранване. Нищо, че нямат строителни книжа. „Още преди две години електроснабдителното дружество EVN беше информирано, че трябва да прекъсне електрозахранването на незаконните обекти, но това се случи едва сега“, твърдят собствениците на къщите, които предстои да бъдат съборени.

Прах във вятъра

Към 11ч. На мястото на скандала пристига адвокатът на потърпевшите Евгений Мосинов. Той обяснява, че заповедта за събарянето на къщата им не е влязла в сила, а във Върховния административен съд (ВАС) има дело, което е образувано по жалба на „извършителите на строежа. „Заседание по делото е насрочено за 8 февруари и в ДНСК знаят тези обстоятелства, казва Мосиков. Въпреки това те твърдят, че заповедта е влязла в сила и пристъпват към изпълнението й. В случая считаме, че ДНСК превишава правомощията си“, каза още Мосинов.

„За всички сгради, чието премахване е започнало днес, има влезли в сила заповеди, включително и за тази, за която се твърди, че има дело във ВАС, отговаря задочно пред журналисти на двадесетина метра встрани новият директор на ДНСК Милка Гечева. То е приключило и дори е архивирано. Издадени са 147 заповеди за премахване на незаконни постройки, 23 от тях са изпълнени до момента, а до 10 декември трябва да бъдат съборени още 26 . До края на годината или най-късно в началото на следващата ще бъдат изпълнени още 20 заповеди“, каза още Гечева.

И понеже градусът на напрежението наближава точката на кипене, тежката машина спряла до къщата предупредително прекършва малко дърво в градината й и изтръгва с металната си човка решетките на четири от прозорците. Когато става ясно, че „екзекуцията“ няма да бъде отложена собствениците на къщата най -после склоняват служителите от дирекция „Незаконно строителство“ в Община Бургас да опишат и изнесат имуществото им.

Процедурата трае близо три часа. В това време собствениците на съседния незаконен имот сами товарят покъщнината си в малък камион. „Ето, вземете си за спомен играчките на детето ми. То вече няма да играе тук, няма да ги има спомените му, няма да спортува в морето…“, нарежда през сухи сълзи жената и хвърля в ръцете на един от полицаите голям плюшен мечок.

Около 15ч. „разрушителят“ отново пали двигателя. Този път няма шега – къщата пада зид по зид, докато от нея остава огромна купчина развалини. Докато вятърът отнася кълбетата прах към съседните вили, които предстои да паднат в близките дни, Елеонора Милева отново разтваря книжката си: „Черната и бялата нишка вървят винаги заедно, прочита бавно тя. Когато едната започне да се къса прекалено често, тъкачът трябва да провери, дали станът му не е повреден…“.

Публикацията на същия текст във в. Дневник можете да видите тук.

Фотогалерия от събитието – тук.

Видео от събитието – тук и тук.