Близката до Пеевски „Хидрострой“ и Москва са платили „безплатния“ концерт на „Любе“ във Варна

Спас Спасов, 9 юни 2017г.

(От „Дневник“)

Часове преди „безплатния“ концерт на руската група „Любе“ във Варна тази вечер се оказа, че неговият съорганизатор – община Варна, не разполага с никаква информация за това, кой е поел основните разходи за него и кой е привлякъл компанията „Хидрострой“, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски като един от основните спонсори на събитието. Това стана известно

в последния момент

от съдържанието на официалния плакат за концерта. Върху него, освен името на компанията, известна като най-успешният кандидат за изпълнение на обществени поръчки във Варна през последните 15 години, е и това на „СОК Камчия“ ЕАД. То е собственост на правителството на Москва и е управлявано от бившия секретар на Димитровския комунистическия младежки съюз у нас (до 1989 г.) Станка Шопова. Третият упоменат спонсор е хотел – казино „Интернационал“ в курорта „Златни пясъци“.

Членовете на „Любе“ са известни с многобройните си участия в

открито пропагандни и политически акции

на Русия в чужбина, споделената носталгия по комунизма в бившата СССР и демонстративната си близост с руския президент Владимир Путин. Те подкрепиха анексирането на Крим и открито споделят антилибералните си и хомофобски позиции.

В официалното съобщение за концерта, разпространено едва в началото на тази седмица, се казваше, че негови организатори са Община Варна и Генералното консулство на Руската федерация в града. По тази причина „Дневник“ изпрати няколко въпроса до пресцентъра на общинската администрация във Варна. Те трябваше да изяснят, как са разпределени

разходите за гастрола на „Любе“

и има ли други институции и организации, ангажирани с него.

Полученият днес отговор няма почти нищо общо със зададените въпроси. Той гласи буквално следното: „Община Варна не финансира концерта на руската група „Любе“, оказано е логистично съдействие – издадено е разрешение за провеждане на концерта, изпратено е писмо до пристанище Варна за осигуряване на място за сцена, информирани са органите на реда за провеждане на събитие от масов характер“.

От това съдържание на имейла става ясно, че Общинската администрация във Варна не е потърсила и не разполага с никаква информация нито за финансирането, нито за целите нито за реалните организатори на концерта. Подобна незаинтересованост е трудно обяснима като се има предвид, че става дума за артисти, чиито

пропагандни мисии у нас

са широко известни от години. През 2009 г. „Любэ“ изнесоха концерт в Каварна по покана на Форум „България – Русия“ в подкрепа на българо-руските проекти: нефтопровода Бургас- Александропулис, АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. Също като този, който днес ще се състои във Варна този концерт също беше с „вход свободен“.

През ноември същата година (когато в България бе отбелязана 20 годишнина от свалянето на комунистическия режим през 1989г., бел. ред.) „Любе“ изнесоха два концерта в Зала 1 на НДК в София под надслов

„Кой каза, че живяхме лошо“

Концертът на „Любе“ в подкрепа на предизборната кампания на „Атака“ през май 2014г. (Снимка: Юлия Лазарова)

Организатор на събитието бе пак Форум „България – Русия“.

„Любе“ бяха основна атракция по време на митинг на БСП пред храм-паметника „Александър Невски“ в столицата, а на 23 май 2014 г. и в заключителния митинг на „Атака“. Тогава те подариха като предизборен слоган на партията на Волен Сидеров името на песента си „Давай за“. На транспаранта зад сцената им се четеше „Давай за Атака!“.

За тесните връзки на „Любе“ с Владимир Путин и водената от него политика говори и фактът, че през 2010 г. фронтменът на групата и народен артист на Русия, Николай Расторгуев става депутат в руската Дума от партията Единна Русия.

Същата статя в „Дневник“ – тук.