С главата надолу в реката от срам

Снимка: Надежда Чипева (Капитал)

(От „Дневник„)

Помните ли „анклава“ сeло Розово? На 1 май 2014г. жителите му изнудиха държавата да изпълни ултиматума им и да прогони 17 сирийски бежанци заедно с шестте им деца, заселени там легално и при спазване на всички правила.

„Домакините“ се уплашиха, че децата им можело да прихванат паразити. Метнаха нависоко два трикольора и заплашиха, че ще линчуват бежанците, ако държавата сама не наруши законите си. В решителната фаза на битката влезе дори кметицата на селото Теодора Георгиева. Вместо да отведе насилниците там, където пише в Наказателния кодекс, полицията пристигна в селото, за да охранява своеволията им. След това сирийците си заминаха и оставиха розовчани в автономната им територия, на която вече не важеха поне два български закона – за убежището и бежанците и този за защита от дискриминация.

След това

слабоволие на държавата

беше ясно, че територията й много скоро може да се окаже сглобена от гетата на автономната омраза.

През последните десетина дни Широка лъка също отвоюва своето и изгони две афгански момчета без родители, настанени в социален дом. След това държавата също отказа да се погрижи за тях и дори загуби едното някъде по пътя от Родопите към Пловдив и София. Сега е ред и Елин Пелин да изгони от града законно настаненото там семейство на Фатима и Фахим Джабер от Алепо.

„Тук турчин не е вирел“

съобщи по телевизора един от гражданите, „нема да има и сириец“. По сценария от Розово в кадър веднага влезе и кметът Ивайло Симеонов, който вече втори месец отказва да издаде ЕГН-та и документи за самоличност на бежанците. Въпреки че е длъжен да го направи защото семейство Джабер са преминали през цялата процедура за получаване на хуманитарен статут. Според всички международни спогодби, подписани от България, той е равносилен на разрешение за постоянно пребиваване у нас.

Вместо да изпълни закона, кметът Симеонов реши да очарова викачите от градския площад: „Ние, шопите, няма да допуснем сирийци при нас“, каза той и скочи право в новините. За повече тежест се позова на решение на Общинския съвет в града. То, разбира се, не е документирано в нормативен акт, защото е противозаконно. Но така подстрекателството на съветниците от Елин Пелин нямам как да бъде и оспорено от областния управител на София – област.

Турбофолкът на тази институционална безотговорност

прозвуча и в друг телевизионен блиц на Ивайло Симеонов: „Моите съграждани са категорични и няма да допуснат, който и да е, да живее, без да се съобразява с нашата воля“. От тук нататък разпасването на площада потегли без спирачки. Директните заплахи, които прозвучаха от Елин Пелин, до този момент не са сепнали ничий правоохранителен рефлекс. За това стигнаха до там, че Фатима и Фахим се оказаха предупредени от добрите градски християни, че може да бъдат „покръстени“ – вероятно в реката, „но с главата надолу“.

Как става възможно всичко това?

Отговорът е в членския състав на Общинския съвет в Елин Пелин. Там има пет партии и коалиции, в които т.нар. патриоти са формирали критична маса. За това говорят дори само имената на политическите им платформи: Коалиция „ВМРО – Нова България“, Коалиция „Единство“ (БСП, Атака и Нова зора), още два „генномодифицирани“ съюза – между социалдемократите и Реформаторския блок и между ДПС и БЗНС „Александър Стамболийски“. Съветниците от ГЕРБ също излизат на площада за протест срещу „чужденците“.

А защо точно сега ли?

Семейство Джабер живеят в Елин Пелин от август миналата година. А големият им син от години работи в борса за електроника в София. Но сега внезапно идват избори и всички стават техни жертви.

Национализмът „продава“! Колкото по-фундаментален, по-радикален, по-покръстващ с главата надолу, толкова по-добре за продуктовото му позициониране.

„В нашите градове живеят хора, които имат абсолютното право да желаят или да не желаят с кого да съжителстват, излъга от телевизионния екран съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Смеонов. Представители на „Хелзинкски комитет“, „Отворени общества“ и всякакви други соросоидални и либерастки организации от сутрин до вечер ни защитават интересите“, каза още той.

След това попита кой ще носи отговорност, ако „някой тегли кибрита и това семейство изгаря“?

До къде ще стигнем така?

Заверата на ретроградния национализъм огражда гето. Плете оградата му от страх и двуличие, също като селяните от Розово преди три години и тези от Широка лъка преди три дни.

Сега е ред на гражданите от Елин Пелин – „с вселенски отпор да защитят собствения си вид“ (по Боян Расате). Инстинктът на примитивното оцеляване най-вероятно пак ще се окаже по-силен от държавата и ще изхвърли от града Фатима и Фахим Джабер. Ако междувременно те сами не направят по-доброто за себе си – да си тръгнат преди един ден да чуем, че са ги покръстили с главата надолу, или че някой е уловил кибрита, подхвърлен от Валери Симеонов.

Така ще е по-добре и за нас. Няма да носим поне този срам – че шопите от Елин Пелин са се оказали болни от същия атавизъм като талибаните край Кабул или сирийските касапи на ИДИЛ.

Публикация на същата статия в „Дневник“ – тук.