Стратегията „Ретроградният Меркурий“

(От „Дневник„)

Няма публично изказване, в което Борисов да не е демонстрирал, че наистина добре е попил уроците на двамата си наставници – Тодор Живков и Симеон II.

От първия е научил, да се държи като прост с прости, които трудно правят разлика между полупроводници и „цели“ проводници*. От втория е копирал способността – да изглежда малко неадекватен винаги, когато трябва да отговори на точен и важен въпрос. Както в последното си участие в утринния блок на БиТиВи миналия четвъртък.

В него съобщените лично от лидера причини за

шикалкавенето около кандидат-президента на ГЕРБ

на партията бяха две.

Едната – че депутатите и населението не бива да се разсейват, за да се съсредоточат по-лесно върху предложението му все пак да си купим от Русия двата ядрени реактора за „гьола“ в Белене (по Борисов – бел. ред.). По същата тема Борисов доскоро говореше за „полупроводници“. Сега вече, както разбрахме, става дума за „цели“.

Втората причина за овъртолването на кандидат-президентската номинация на ГЕРБ беше развита по-мащабно. Тя била в „ретроградния Меркурий“, чийто период продължава от 30 август до 22 септември.

Според астрологията, а най-вече според министъра на правосъдието Екатерина Захариева по време на ретроградната фаза не бивало да се предприема нищо важно. Т.е. ще изчакаме звездите да се подредят и да дадат знак кога му е дошло времето на кандидат-президента. Добре, че лошият цикъл на Меркурий тази година приключва по-раничко. Защото ако беше както миналата, по астрологична причина

ГЕРБ можеше изобщо да отмени изборите

Тези дни медиите в Германия публикуваха анализи на т. нар. „традиционно лятно интервю“ на Ангела Меркел пред обществената немска телевизия ARD. В тях имаше няколко фокуса – промяната към по-твърд тон в публичното поведение на канцлера, еволюцията на позицията й към бежанския проблем и новият смисъл, който придобива в днешния политически контекст в Германия прословутата й реплика отпреди година „Wir schaffen das“ (Ще се справим).

В същото интервю Меркел отказва да даде конкретен отговор на въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат или не. Само че, в Германия политиците не гледат към звездите, когато говорят с гражданите и медиите. По тази причина мълчанието на канцлера има ясно обяснение – изчакването е, за да стане ясно дали кандидатурата й ще донесе по-скоро победа или по-скоро загуба на партията й.

Тук, в

изненадващите интервюта на Борисов

броим звездите, коментираме двойни дузпи от селски мачове и крием важни политически послания, за да съсредоточваме парламента и избирателите върху подкрепата за предварително взети решения. Но и дума не обелваме, че циркът който ГЕБ разиграва с кандидат – президента си има една единствена цел – да го крие до последния възможен момент от важните въпроси, на които трябва да даде отговор преди да поиска подкрепата на избирателите си. Най-неотложният от тях е накъде ще води страната – към НАТО и Европейския съюз или към периферията на Евразийския? Или пък ще продължим да се самоунижаваме „снишени, снишени докато отмине бурята“**.

В такъв буламач от суеверия, първични страхове и ретроградност политическото говорене губи сила и смисъл. А криенето на един кандидат-президент (в случая с ГЕРБ) не е демонстрация на някаква отговорност, а

стратегия на селското хитруване

Елемент от него е и задължителното гласуване, на което сега ще бъде подложен „ласт минит“ кандидатът на Борисов („обявеният в последната минута“ – бел.ред.). Точно по тази причина преди да влязат в тъмната стаичка избирателите ще гледат тавана или в най-добрия случай ще броят звездите.

* „Тази година завод за полупроводници, догодина – за цели проводници!“ (из реч на Тодор Живков при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград)
** „Да се снишим, докато бурята отмине“ (Из реч на Тодор Живков по повод т-нар. „перестройка“ в бившия СССР)

Същата статия в „Дневник“ – тук.