Варна в своя лабиринт

Лидерът на СДС Божидар Лукарски застана зад противоречивия варненски политик Янко Станев, но е все по-самотен в подкрепата си Снимка: Юлия Лазарова, Капитал

(От „Капитал„)

Предизборните недомлъвки и разногласия между партиите от РБ във Варна поставят под въпрос единството на коалицията

Политическите лидери не обичат Варна. Стигмата тръгна от Костов и беляза дори Борисов. Първият не можа да преглътне кадровите си провали в местната структура на СДС. От тях в края на 90-те години започна разпадът на партията. Колкото до Борисов, за него Варна се оказа задънена улица. През 2011г. в края й, като неизбежен провал, го пресрещна бившия кмет на града Кирил Йорданов.

Сега, три месеца преди изборите за местна власт през октомври, суеверният страх от провал все по-ясно личи в колебливото поведение на лидерите от Реформаторския блок.

Въпросът, който тормози не само тях, но и местните им структури, е ще успеят ли да стигнат до единна кандидатура за кмет на града. Поне засега отговорът е най-лошият – между колебливото „да“ и скептично „не“. Причината за това е новата „фронтова линия“ в блока, очертана още на 8 януари т.г. след избирането на Янко Станев за председател на местната структура на СДС в града.

…още 20 дни

Заради политическото номадство на Станев, което за десет години го преведе през членство в СДС и ДПС, а междувременно и през работа в полза на БСП и НДСВ, изборът му беше определен като „удар по СДС и провокация към Реформаторския блок“. Цитатът е от изказване на зам.-председателят на синята партия и депутат от РБ Костадин Марков.

Потвърждението на думите му не закъсня. В края на май Станев обяви, че оглавяваната от него структура ще подкрепи кандидата за кмет на Варна, издигнат от ГЕРБ. На същата позиция изненадващо застана и главния секретар на СДС Филип Кирев.

В същото време, още в средата на април, от ДСБ заявиха подкрепата си за независимия Чавдар Трифонов като единна кандидатура на РБ.

„Нашите членове изразиха ясната си подкрепа за Чавдар Трифонов като издигнаха номинацията му“, обяснив началото на юнии местният лидер на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Стилиян Гроздев. Мнението ни е изпратена за съгласуване в Изпълнителния съвет на партията и чакаме решение в рамките на 15 – 20 дни“.

Но вместо решение 20 дни по-късно Меглена Кунева разколеба оптимистите:

„Кандидатури има само в онези места, в които има единодушие между петте партии в блока. Във Варна продължаваме да работим по темата“, обяви тя.

Така още преди да е потърсил път към предизборното си единство в страната, във Варна РБ се оказа разцепен.

Обратен завой

Еднозначно становище по обща кандидатура за бъдещ кмет на Варна нямат и останалите две партии в РБ – БЗНС и „Националната партия Свобода и достойнство“ (НПСД) на Корман Исмаилов.

За „Капитал“ председателят на местната структура на БЗНС Стоян Стоянов направи странно, „двулицево“ изявление: БЗНС ще подкрепи кандидатурата на Чавдар Трифонов, но сме решили да заемаме изчаквателна позиция“, каза най-напред той. След това, в същия разговор, направи обратен завой: „Отношенията ни с ГЕРБ са идеални, което значи, че ще трябва да подкрепим тяхната кандидатура“.

Не по-ясна беше и позицията на областния координатор на „Народна партия свобода и достойнство“ Искрен Яшев.

„Както знаете в политиката две по две не прави четири, пресметна той. Все още не е ясно как ще се регистрира Реформаторският блок за участие в местните избори на есен, а всичко ще зависи от това“.

Слухове, объркване и оптимизъм

На 6 юли, пред заседателната зала на Общинския съвет във Варна, девойки в национални носии посрещнаха с хляб и сол председателя на СДС Божидар Лукарски. Той пристигна за общото събрание на градската организация на партията. На него за председател на предизборния й щаб в града беше избран… Янко Станев. Но това не беше всичко.

„Одобрен бе и политически меморандум с БЗНС, за подкрепа на кмета Иван Портних като кандидат за втори мандат , както и създаването на общ Предизборен Щаб и обща листа за Общински съветници“, пишеше в прессъобщението от събитието.

С това, комуникацията в местната структура на Реформаторския блок изглеждаше окончателно блокирана. Но последното заседание на Председателския съвет на блока миналия петък роди нови слухове, създаде ново объркване и стана повод за нов оптимизъм.

Според участници в заседанието на съвета, за първи път след избирането на Янко Станев за лидер на СДС – Варна, Божидар Лукарски е дал знак, че може да оттегли подкрепата си за него в името на единството на Реформаторския блок. По информация от Националния изпълнителен съвет на СДС тази позиция е била продиктувана от сериозната съпротива срещу Станев на трима от ключовите му членове – Костадин Марков, Борислав Миланов и особено Румен Христов.

По време на същия председателския съвет от миналия петък зад Чавдар Трифонов, като общ кандидат на РБ във Варна, е застанал и лидерът на БЗНС Николай Ненчев. Според него решението на местната партийна структура на земеделците във Варна да подкрепи номинацията на ГЕРБ било взето „без да е съгласувано с централното ръководство“. Затова Ненчев поел ангажимента „да коригира“ тази позиция.

Знак, че това се е случило, са новите преговори, предприети от БЗНС – Варна за места в обща листа за общински съветници, но този път оглавявана от Чавдар Трифонов.

При това положение в необяснима и изнервяща за партньорите си изчаквателна позиция остават само централните ръководства на две от партиите в РБ – ДБГ и НПСД.

На „опитното поле“

Най-вероятно през следващата седмица лидерите на РБ ще се съберат за окончателно решение по регистрацията на партиите си за предстоящите местни избори. Очакванията за единство са по-скоро скептични заради разногласията на местните им структури в повече от 20 общини.

В такъв „контекст“ преди седмица председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов избра скучната за журналистите неделя, за да обяви, че „много от членове на ДСБ във Варна ще подкрепят кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних“. Изказването му веднага беше определено от местното ръководство на партията като „манипулация“ и опит да разколебае подкрепата на партньорите в РБ за независимия Чавдар Трифонов.

Но това е само първата половината от лошата новина.

Останалата й част гласи, че Варна винаги е била „опитно поле“ за кръстоските на „централната“ политическа безпринципност.

Сега пак във Варна лидерите на ГЕРБ изглежда са готови да приемат като партньор в евентуално бъдещо управление на града по-скоро предизвестената нелоялност на Станев, отколкото някакъв местен вариант на трудната, но така или иначе продуктивна коалицията с реформаторите.

Това вече е цялата новина!

Публикация на същата статия в „Капитал“ тук.

Копие на текста в pdf – Capital-26-26