Проект за фестивал забърка Министерството на културата в скандал за 600 хил. лв.

(От „Дневник„)

Дружеството „Авант-гарде ентертейнмънт груп“, което поиска от община Варна финансиране в размер на 300 хил. евро за организирането на фестивала си „Blacksea Rocks“, e изпратило до председателя на Общинския съвет писмо с невярно съдържание. Това установи проверка на „Дневник“.

Същото писмо е изпратено и до председателите на три общински комисии – „Култура и духовно развитие“, „Младежки дейности и спорт“ и „Туризъм, търговия и рекламна дейност“. То носи печата на компанията, както и подписа на едноличния й собственик, композитора Иван Кутиков. Той живее в САЩ, но продължава да работи и в България.

В писмото, с което е придружен проекта за организирането на „Blacksea Rocks“, се твърди, че той е „официално подкрепен“ от кмета на община Варна, БНР, БНТ, Министерството на туризма и „Министерството на културата в лицето на Вежди Рашидов“. (Виж Приложение 1 в края на текста)

Сред документите, изпратени до комисията „Култура и духовно развитие“ във Варна, действително е приложено „писмо за подкрепа“ от министъра на туризма Николина Ангелкова . В него пише, че „министерството на туризма е заинтересовано да проследи развитието на проекта като цяло“.

Друго писмо с подобно съдържание е подписала и директорът на „Музикална къща БНР“ Хелия Чавдарова. „БНР активно подкрепя попурязирирането на българската музика, обясни тя. Става дума за проект в твърде начална фаза. Дали сме оферта за участие на наш състав във фестивала като съпътстващ изпълнението на български изпълнител, това е всичко. Всеки ден раздаваме поне по десет подобни оферти. Ако се стигне до реализиране на проекта, тогава ще трябва да се подпише договор, да се уточнят финансови подробности за участието и т.н.“.

„Дневник“ поиска и от Министерството на културата писмено потвърждение, че Вежди Рашидов е подкрепил проекта. От там обаче изпратиха следния отговор: „Министерството на културата и министър Вежди Рашидов

не са подкрепяли по никакъв начин

– нито официално, нито неофициално, международния музикален проект, за който ни пишете“.

„Става дума за недоразумение, каза в разговор по телефона управителят на „Авант-гарде ентертейнмънт груп“ Даниела Николова. Сутринта (20 март, бел. ред.) е разговаряно с Боил Банов зам.- министъра на културата. С него г-н Кутиков се среща от 10 декември – не мога да уточня точно датата, но сме поставили въпроса за забавянето и че трябва това нещо да се изготви и да ни бъде предоставено“, каза още Николова.

По-нататък в разговора тя внезапно отрече с Боил Банов да е воден разговор на 20 март. Телефонният диалог протече така:

– Днес сутринта сте разговаряли с него (Боил Банов, бел. ред.), че трябва писмото да бъде изготвено, така ли?
– Не! Искам да кажа, че това нещо е уговорено в среща на г-н Кутиков със зам.-министъра на културата (…).
– Днес ли е станало това?
– Не, не ви казвам днес…На 10 декември (…) имаха среща и имахме многократни разговори, защото очакваме не само писмена подкрепа в рамките на едно писмо. Очакваме и друга подкрепа и съдействие. Изчакваме въпросния документ вече два месеца и те обещаха по най-бързия начин да ни го изпратят.

В края на разговора се намеси лично Иван Кутиков, за да каже следното:
„Ние не даваме никакви изявления, господине. Желая ви приятен ден и приятен уикенд! Бай бай!“.

В допълнителен разговор по темата, Радка Петрова, директор на дирекция „Връзки с обществеността и комуникации“ в Министерството на културата уточни, че разговори за подкрепа на проекта „Blacksea Rocks“ не са водени с нито един от заместниците на Вежди Рашидов.

Въпреки, че писмо с въпроси беше изпратено и до Националната телевизия, до този момент от Дирекция „Публични комуникации“ не са отговорили каква е формата на подкрепата, която евентуално ще окажат на „Blacksea Rocks“.

За реализирането на проекта  на 26 февруари т.г. е подписан

меморандум между „Авант-гарде ентертейнмънт груп“ и кмета на Варна

Иван Портних. Неговата дминистрация се ангажира с „подпомагане намирането на спонсори и рекламодатели, както и частично финансиране на трети етап (от фестивала „LA Stargate“, бел. ред.) – „Blacksea Rocks“ (…) като за конкретните финансови ангажименти между страните ще бъдат сключвани отделни споразумения“. (Виж Приложение 2 в края на текста)

За „“Авант-гарде ентертейнмънт груп“ меморандумът е подписан от Иван Кутиков (президент).

Справка в Търговския регистър показва, че през 2009г. Кутиков е основал компания на име  „Авант-гарде ентертейнмънт груп“ ООД в съдружие с Димитър Станчев. Година по-късно тя е ликвидирана.

През май 2013г. Кутиков регистрира

еднолично търговско дружество със същото име

– „Авант-гарде ентертейнмънт груп“. Именно негов управител е Даниела Николова. Тя притежава и управлява още четири компании с дейности от търговия, реклама, и строителство, през аниматорски и ксерокс услуги до строителство, проектиране и ремонти.

Според фирмената им документация на дружествени дялове в три от тях – „Де 2“, „Бейби мол“ и „Ди енд ди трейд“ в полза на частно лице са наложени запори в размер на над 340 хил. лв.

Проектът за финансиране на фестивала „Blacksea Rocks“ беше разгледан за първи път от комисията „Култура и духовни дейности“ на 17 март. т.г. Тогава пред общинските съветници самият Кутиков обясни, че той ще представлява онлайн състезание за певци“, в което ще бъдат избрани 12 финалисти. Те трябва да бъдат изпратени в музикална академия в Лас Вегас.

„Това е един много мащабен музикален

проект, който ще обедини Варна, Лос Анджелис и Лас Вегас“,

казва той.

Пред членовете на комисията Кутиков обяснява също, че се водели преговори за намаляване на хонорар на Марая Кери, който в момента възлизал на 1,7 милиона долара (вероятно, за да участва във фестивала „Blacksea Rocks“, бел. ред). Но останалите сигурни звезди в програмата щели да бъдат „Филип Киркоров и дует „Ритон“. Поканена била изпратена и до британската група „One Direction“.

Според протоколите от заседанията на комисията проектът на Кутиков е бил защитен от зам.-кмета на Варна Пламена Маринова.

„Надявам се, да подкрепите този проект, тъй като той е на световно ниво и ще допринесе много за града ни, е казала тя. (…) Имаме и подкрепата на министрите на туризма и културата Николина Ангелкова и Вежди Рашидов. (…) Още се водят разговори в Министерството на културата за размера на финансовата подкрепа“.

На въпросите на „Дневник“ откъде има тази информация, Маринова отговори така: „Пред мен г-н Кутиков заяви, че вече е водил разговори с министъра на културата и в момента очаква от него писмо за подкрепа. Пак от разговорите си с него зная и това, че в момента се водят преговори за финансовото подпомагане на проекта му от страна на министерството“.

Според Пламена Маринова, Кутиков я е информирал също и за това, че е е отложил срещата си, насрочена с Вежди Рашидов за вторник (24 март, бел. ред.), тъй като тогава би трябвало да присъства на заседание на финансовата комисия във Варненския Общински съвет.

Министър Вежди Рашидов и заместникът му Боил Банов Фотограф: Анелия Николова (Дневник)
Министър Вежди Рашидов и заместникът му Боил Банов
Фотограф: Анелия Николова (Дневник)

„Министерството на културата не само не е подкрепило, но и не е предприело процедура за подкрепа на подобен проект. Ние не работим по документ, с който подобна договорка би могла да бъде потвърдена. Няма го в деловодството ни“, заявиха от пресслужбата на културното министерство в петък. Уточнението бе направено в отговор на въпросите за евентуални бъдещи срещи между Иван Кутиков, Вежди Рашидов или негови заместници.

Миналия петък, на второ поредно заседание, комисията по култура в Общинския съвет във Варна

отново не успя да вземе решение за подкрепа

на проекта, предложен от „Авант-гарде ентертейнмънт груп“.

„Сумата от 300 хил. евро е твърде голяма за бюджета на Варна, каза председателят й Даниела Димова. Особено на фона на средствата, с който разполага общинският фонд „Култура. Той е малко над 1 млн. лв. Изпратили сме предложението за становище до комисията по финанси и бюджет. Поискали сме и справка за актуалното състояние на компанията на г-н Кутиков“.

Димова не беше информирана за това, че Министерството на културата няма намерение да подкрепи проекта. Поредният дебат по него ще се състои следващата седмица.

Приложение 1. Съпътстващото писмо и проектът, изпратени до ОбС – Варна

Приложение 2. Меморандумът за партньорство и писмата за подкрепа на проекта

––-

Публикация на същата статия в „Дневник“ – тук.