Полицията и прокуратурата „онемяха“ по случая с простреляното дете във Варна

Скрийншот от "Нова телевизия"
Скрийншот от "Нова телевизия"
Скрийншот от „Нова телевизия“

Спас СПАСОВ, 14 май 2015г.

(От „Дневник“)

Районната прокуратура във Варна и Областната дирекция на полицията наложиха пълно ембарго върху информацията за дете от ромската махала в кв. „Владислав Варненчик“, което на 5 май т.г. беше простреляно с въздушна пушка.

Инцидентът стана пред бл. 54 в квартала. След изстрел от балкон на третия етаж, дванадесет годишният Джани Данаилов беше ранен в областта на гърдите. След като беше приет в болницата „Св. Анна“ той беше освободен за домашно лечение без опасност за живота.

За стрелбата по детето Областната дирекция на полицията във Варна съобщи едва в бюлетина си на 7 май. В него информацията е подредена в хронологичен ред и така новината за стрелба по дете попадна в раздела „Разкрити извършители на престъпления“ на втора позиция. Преди нея беше тази за „увреждане на две детски пластмасови колелета“.

Според същата информация за стрелбата на 5 май е бил задържан 23 годишен мъж, известен и до момента само с инициалите И.П.

На въпроса на „Дневник“ защо

за стрелба по дете полицията съобщава с два дни закъснение

говорителят на ОД на МВР във Варна Ивана Милева отговори, че инцидентът е станал в следобедните часове на 5 май. Следващият ден – 6 май (Гергьовден, бел. ред.) беше почивен и тогава бюлетин нямало, каза тя. „По тази причина събитието беше включено в обобщената сводка за двата дни – 5 и 6, която изпращаме до медиите на 7 май“, обясни Милева.

Пак според информацията на полицията стрелецът И.П. е бил задържан за 24 часа. Вероятно поради факта, че този срок е изтекъл в почивния 6 май мъжът е бил освободен., а по случая е започнало досъдебно производство. „За допълнителни въпроси от тук нататък се обръщайте към прокуратурата“, посъветва Милева.

От репортаж на кореспондента на Нова телевизия във Варна Нивелина Няголова, излъчен на 7 май, стана ясно, че пострадалият Джани живее с майка си Албена в близката ромска махала на кв. „Владислав Варненчик“. Детето е било улучено със съчма в областта на гърдите докато играело със свои приятели на капачки пред блока на стрелеца.

Пред Нова телевизия майката Албена обясни, че в Трето районно управление на МВР, където е била извикана след инцидента, и показали пушката, с която е стреляно. Според нея

оръжието е имало оптически мерник.

До този момент информация за това къде се намира И.П., след като е бил освободен от полицията няма. Той не може да бъде открит и на адреса си в бл. 54 в квартала, където живее. „Добър човек е, казва пред „Нова телевизия“ съседът му Християн Пенков. По-скоро съм очаквал от брат му…“. Според други съседи обаче всички се дразнели от децата, които играели пред блока, вдигали много шум и ровели в кофите за боклук.

Според Ивана Милева стрелецът нямал регистрирани криминални прояви до момента, а пушката взел от свой близък.

„Дневник“ потърси повече информация по случая от Варненската районна прокуратура, която, според говорителя на полицията в града, би трябвало е започнала досъдебното производство по него. Тъй като в края на миналата седмица пресаташето й Десислава Йотова отсъстваше,

информацията беше отказана.

Оказа се също, че при отсъствието на Йотова неин заместник не е определен. След час консултации с ръководителя на прокуратурата Цветанка Гетова стана ясно, че „цялата информация по случая е предадена на Главна прокуратура“ и трябва да бъде потърсена от там.

„В момента влизам в пресконференция, а тя едва ли ще свърши до 17ч., отговори по телефона пак в петък следобед говорителят на Върховна касационна прокуратура Румяна Арнаудова. Изпратете ми въпросите си на електронната поща на пресцентъра и аз ще ви потърся в понеделник“.

Обратно обаждани в първия ден на седмицата не последва, а при повторния опит Арнаудова съобщи, че е получила въпросите и ще им отговори по телефона по-късно.

„Бих ви посъветвала да се обърнете за това към колегите във Варненската Районна прокуратура“, посъветва тя. След уточнението, че това вече е направено без успех, а от там са препратили за информация към нея Арнаудова се разсмя. Ново обаждане от нейна страна не последва.

Едва във вторник, по повод на зададените въпроси, от службата за връзки с обществеността на Върховна касационна прокуратура в кореспондентското бюро на „Дневник“ във Варна позвъни Теодора Тодорова.

Наблюдаващият прокурор не позволява да ви бъде предоставена информацията, която искате“, заяви тя. Според вече установената практика Тодорова отказа да съобщи и името на наблюдаващия.

Така без отговор останаха въпросите има ли повдигнато обвинение по случая? Известни ли са мотивите на стрелеца и пълните му имена и дали и друг път е стрелял по деца, играещи пред блока, в който живее?

Няма отговор и за това, дали не съществува опасност И.П. да се укрие или да окаже натиск върху евентуални свидетели на случилото се?

Проверка на „Дневник“ установи, че на първия етаж в блока, от който е било стреляно се намира офисът на неправителствена организация „Паисий Хилендарски“, основана от германеца Франк Абас. Вече близо десет години той работи по проблемите на ромското образование и интеграция у нас.

„Джани е от нашите деца, каза той. Тук имаме занималня, а това е просто

поредната проява на агресия и ксенофобия

спрямо тях. Ние също нямаме никаква информация за това, какво се прави по случая“.

Днес, изненадани от информацията за Джани Данаилов, прострелян преди девет дни, останаха и в офиса на Държавната агенция за закрила на детето във Варна. По-късно от там информираха, че след обаждането ни са се запознали с публикация за него в сайта на „Дневник“ и са уведомили по телефона отдела за Закрила на детето към общинската дирекция „Социално подпомагане“.

„Ще им изпратим и писмен сигнал, каза Младен Кръстев от регионалното звено на държавната агенция. Ако се интересувате от развитието по случая, можете да получите информация по каналния ред“.

––

Същата статия в „Дневник“ – тук.