След десет номадски години Янко Станев отново оглави СДС-Варна

Според лидери на Реформаторския блок изборът, състоял се в неделя, е „демонстрация тип Пеевски“, която може да блокира коалицията

 

Янко Станев
Янко Станев

Спас СПАСОВ, 9 февруари 2015г.

(От „Капитал“)

Десет години, след като някогашния председател на СДС във Варна Янко Станев бе изключен от партията за действия против интересите й, в неделя той отново бе избран за лидер на градската й организация.

Конференцията, на която това се случи, се състоя в читалището на един от крайните варненски квартали. Тя беше организирана в пълна секретност и на нея не бяха допуснати медии. По тази причина броят на присъствалите, както и този на членовете на СДС, имащи право на глас, бяха цитирани само „по разкази на очевидци“. Според тях цифрите варираха в пределно относителните граници от 80 до 250.

Радан Кънев: Изборът на Станев е преврат

Заради безпринципното си политическо поведение Станев, който до неотдавна бе председател на градската организация на ДПС във Варна, е неприемлив както за много от членовете на СДС така и за симпатизантите на останалите формации в Реформаторския блок. По тази причина изборът му в неделя постави на изпитание не само целостта на коалицията в ключов град като Варна, но и способността й да участва с единна листа и общ кандидат за кмет в предстоящите местни избори.

„СДС е стара партия и би трябвало да има имунизационна система срещу подобни преврати, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев. Очаквам решението на Националния изпълнителен съвет на партията. От това дали ще бъде признат този избор или не зависи по-нататъшната ни реакция“.

Според членове на СДС, несъгласни с избора на Станев, неделната отчетно-изборна конференция е била пореден, самоубийствен лупинг на партията. Освен това те твърдят, че моментът за провеждането й, съвсем не е случайно избран.

От края на миналата седмица председателят на СДС Божидар Лукарски е на посещения в Азербайджан във връзка с работата си като министър на икономиката. С него е и главният секретар на партията Филип Кирев. Вероятно по тази причина новината за избора на Станев все още не е отразена на официалната страница на партията в Интернет.

Тон на радикално несъгласие със случилото се във Варна вчера носеха и оценките на други местни фактори в Реформаторския блок. Заради все още неясната позиция на СДС по избора на Станев засега те предпочитат неофициалните коментари.

Демонстрация „тип Пеевски“

Информацията, с която са разполагали буквално часове преди избора в неделя лидерите на партиите в Реформаторския блок е била, че за председател на СДС-Варна ще бъде избран братът на Станев Валентин. Макар и прозрачна като прикритие тази кандидатура е била трудно оспорима. Причината за това е, че през есента на 2011г. Валентин Станев вече беше допуснат като име във варненската листа с кандидати за общински съветници на тогавашната Синя коалиция. Подмяната му с „оригинала“ Янко Станев в последния момент сега се смята за демонстрация и предизвикателство към лидерите на блока.

Негови активисти коментираха за „Капитал“, че Станев е разполагал с целия инструментариум от средства, за да осигури избора на поне трима души за председател на градската организация на СДС във Варна, които да гарантират след това скритата му власт в партията. Фактът, че е предпочел показността на личния си избор, се оценява от националните ръководства на останалите партии в Реформаторския блок като „демонстрация тип Пеевски“, на която те са длъжни да реагират.

СДС, ДПС, ГЕРБ и две медузи

След 1999г., когато заради котерийни битки СДС загуби на практика всички позиции във Варна, Янко Станев лесно оглави местната организация на партията. Шест години по-късно, през 2005г., след като беше изключен от нея, той стана член на ДПС, а след това и председател на градската структура на движението.

На местните избори през 2011г. Статнев спечели поредния си мандат като съветник с листата на ДПС, но скоро след това беше изключен и от тази партия. Причината – разкрития, че по време на изборите, а и след тях е работил против интересите й в полза на ГЕРБ . Така през есента на 2012г. той регистрира нова група в Общинския съвет на Варна, наречена „СДС – Демократична алтернатива“.
До 2011г. Янко Станев бе смятан за особено приближен до бившия председател на съвета и лидер на градската организация на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Той бе арестуван в рамките на акцията „Медузите“ през март с.г. заедно с бизнесмена Даниел Славов – Дънката.

На извънредната общинска сесия след ареста обаче, тримата съветници от ДПС, предвождани от Станев, гласуваха за свалянето на Гуцанов от председателския пост и подкрепиха кандидатурата на ГЕРБ за негов наследник.

Във Варна Станев е известен и като учредител и пръв председател на фондация „Владиславово“. Нейната дейност в сферата на ромската интеграция получи критична оценка в одитния доклад на Агенцията за Държавна финансова инспекция за периода юни 2006г. – декември 2012 г.
Една от дейностите на фондация „Владиславово“ – Центъра за социална рехабилитация и адаптация на деца от ромски произход се ръководи от съпругата на Станев Радостина Петрова. Центърът разполага с три бази в големите ромските квартали на Варна.

На 11 май 2011г. в града бе проведена т.нар. акция „Медузите 2“, в която според официалната информация на МВР бе проверявана документация за финансирането през общинския бюджет „на фондация, работещата по проблемите на ромската общност в града“.

Досъдебното производство, започнало след това, бе тихомълком прекратено през юни 2013г., а според източници от прокуратурата в неговите рамки е било проверявана именно свързаната със Станев фондация „Владиславово“.

На 6 юни 2013г. в деня за размисъл преди частичните избори за кмет на Варна Янко Станев бе арестуван по сигнал за купуване на гласове в ромските махали на града. След освобождаването си от ареста той заяви, че задържането му е било политически мотивирано. Информация за резултата от последвалото разследване няма и до този момент.

–––––––––––––

Публикация на същата статия в „Капитал“ – тук.