„Южен поток“ потопи „Тол шипс“*

(От „Дневник„)

Реклама на „Южен поток“ „потопи“ откриването на регатата „Тол шипс“Море от рекламни знамена със запазените знаци на руските компании „Южен поток“ и „Транснефт“ буквално „удави“ днешната церемония във Варна по откриването на „Бляк сий Тол шипс регата 2014“ („Black Sea Tall Ships Regatta 2014“). Морската надпревара е една от най-престижните в света и безспорно сред най-значимите спортни състезания, провеждани някога у нас.

Изненада за присъстващите при откриването на събитието бе фактът, че логото и опознавателните знаци на регатата „Тол шипс’2014“ бяха изгубени в рекламата на генералния спонсор на „Тол шипс’2014“ – руското дружество „Южен поток транспорт“. Членове на екипа, работил по подготовката на днешната церемония, които не пожелаха да бъдат назовани, съобщиха за „Дневник“, че гафът вероятно се дължи на изключително краткото време, в което е трябвало да бъдат уговорени условията за рекламното присъствие на „Южен поток транспорт“ като спонсор на събитието.

Off Stage Снимка: Спас СПАСОВ
Off Stage, Снимка: Спас СПАСОВ

Информацията, че газопреносната компания ще има основен дял във финансирането му стана известна едва на 16 април. Тогава в българския вариант на сайта й бе публикувано съобщение, което гласеше, че „Южен поток транспорт“ „е основен спонсор на международната „Бляк сий Тол шипс регата 2014″ в България“.

Днес по време на официалната церемония по откриването на регатата това беше повече от очевидно.

Подаръци за всички

Информационният павилион на "Южен поток транспорт" Снимка: Спас СПАСОВ
Информационният павилион на „Южен поток транспорт“                 Снимка: Спас СПАСОВ

Освен натрапчивото присъствие на корпоративното лого на „Южен поток“ в пространството пред сцената, от която бе открито събитието, дружеството бе изградила и най-голямата шатра в „селото“ на регатата. В нея посетителите на корабите, които участват в състезанието, ще могат да получат пълна информация за проекта, да се снабдят с брошури и рекламни материали, да видят видеопрезентации и да си тръгнат със сини и зелени летящи балони с логото „South streem“ и брандирани пликове с рекламни сувенири.

Платната на яхтата
Платната на яхтата „Running on Waves“ (Бягащ по вълните).         Снимка: Спас СПАСОВ

Точно срещу шатрата, на едно от кейовите места на Пристанище Варна, е привързан и малтийския ветроход „Running on Waves“ (Бягащ по вълните). Едно от платната му също носи запазен знак „South streem“.

„391 километра полезна информация“

За основния спонсор на регата „Тол шипс“ днес бе отделено и най-много време в сценария на церемонията по откриването й. То бе използвано от представител на дружеството, който обяви наградите от проведения блиц-конкурс за есе или предложение за слоган на информационния център за Южен поток във Варна. Темата на есето бе: «Южен поток – енергия за Европа, полза за България».

Конкурсът бе обявен също на 16 април и приключи вчера, като победителите бяха излъчени от „независимо жури, съставено от журналисти и обществени личности“.

Също вчера няколко сайта на централни и регионални медии публикуваха напълно идентичен текст. Според него слоганите, които са спечелили журито сред всички 21 предложения, са:
„391 километра полезна информация“, „Южен поотк – синьо гориво за зелена среда“ и „Южен поток, защото Европа се нуждае също“.

„Пусть всегда будет „Южный поток“

Пак според същия текст победителите в конкурса за есе, са трима – Алекс Картъков, Детелина Генкова и Цветан Димитров. Тримата ще получат възможност да пътуват от Новоросийск до Сочи на борда на един от руските ретроходи от най-високия клас „А“. В случай, че някой от участниците няма възможност да пътува има избрани „дубльор“. Това е четвърти участник в конкурса за есе – Мирослава Попова.

Разноските по пътуването на тримата до Русия и обратно ще бъдат поети от „Южен поток транспорт“, обяви представител на компанията по време на днешната церемония по откриването на регатата. „Пусть всегда будет „Южный поток“ (от рус. Нека винаги има „Южен поток“ ), благодари за наградата си Цветан Димитров от сцената, построена за откриването на „Тол шипс“.

Selfie Снимка: Спас СПАСОВ
Selfie, Снимка: Спас СПАСОВ

„Южен поток транспорт“ и базираната в София компания „Южен поток България“ откриха свой информационен център във Варна на 16 януари т.г. Това стана след протести срещу проекта за трасето на газопровода. Той предвижда тръбите да излязат от морето в непосредствена близост до „Пашадере“ – един от най-красивите и все още девствени плажове по Северното Черноморие.

Длъжността на мениджър „Комуникации“ в „Южен поток транспорт“ за България бе поета от Нина Мирчева.

* Оригиналното заглавие на текста, публикуван в „Дневник“ е „Реклама на „Южен поток“ „потопи“ откриването на регатата „Тол шипс“