Реджеп, който плати цената на омразата

Деца от "долната махала" на циганското гето в Балчик, юли 2011г. Снимката е илюстративна.

Спас СПАСОВ, 26 фувруари, 2014г.

(От „Дневник„)

През октомври 2012г. три момчета от ромски произход – Али, Васви и Реджеп бяха изправени пред „съда“ на педагогическия съвет в добричката Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост. Вината им беше, че преди часа по история са позирали в предизвикателни пози с портретите на Левски, Симеон Велики и Борис I. След това един от тях качил снимката в профила си във „Фейсбук“.

На 20 октомври (събота) тогавашният зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов заяви, че снимката, публикувана в интернет е „гавра с български национални светини“ и поиска незабавното изключване и наказание на трите момчета.

На 21 октомври Али, Васви и Реджеп бяха буквално засипани с вулгарни заплахи за живота им. По телефона, с есемеси, на адресите на електронната си поща и със съобщения в социалните мрежи тримата бяха известени, че трябва веднага „да бъдат сварени на сапун“ или да екзекутирани в „газова камера“.
И така до 22 октомври 2012г. когато гимназията, където до момента бяха учили Али, Васви и Реджеп, осъмна обсадена от гологлави патриоти, готови незабавно да приведат в изпълнение присъдите си.

Заради неудържимите пориви за саморазправа около 11ч. учебните занятия бяха прекратени, учениците евакуирани под полицейска охрана, а Али, Васви и Реджеп изправени пред извънреден педагогически съвет, спешно свикан под натиска на улицата.

Неговото решение, взето в спешен порядък още същия ден, гласеше, че тримата ще бъдат отстранени от редовни учебни занятия до края на учебната година. Второ наказание – 40 часа обществено полезен труд в градския зоопарк , наложи Общинската комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълналетни в Добрич.

В клас са се върнаха само двама

В един от малкото и хилави публични опити за защита на тримата ученици, преподавателите им, които имат това задължение и според закона за Народната просвета обявиха, че Али и Васви са били сред най-успяващите в гимназията. „Малко по-труден“, „момче със собствено мнение“ бил Реджеп. Но дори и това не го поставяше извън признанията, че заедно с другите двама той е бил част от „будните ученици“.

Нито едно от тези признания не успя да спаси трите момчета. Под натиска на улицата и медии те бяха изхвърлени от гимназията и принудени да завършат 11 клас като частни ученици.

На 15 септември м.г. в клас са се върнали само двама от тях – Али и Васви. Реджеп остава в Крушари, откъдето беше родом. За да посещава консултациите в гимназията той трябваше всеки ден да пътува до Добрич.

„Момчето не е като другите роми, каза преди година Димитрина Желева, зам. кмет на Крушари. Има цел, има стремежи, полага усилия, за да ги постига. Родителите му също са свестни хора. Работят – майката като детегледачка в дом за деца без родители, бащата – каквото намери. Грижат се за децата си…“.

Миналата седмица Желева помоли за срок от един ден, за да издири Реджеп.

„Труден е животът на тези деца, казва пак тогава – преди малко повече от година, директорът на училището Снежана Жечева. Трябва да имаме душа за тях. Ако и ние ги отритнем, отиват на опашката за социални помощи“.

Точно там го откри и Димитрина Желева.

„Дойде на консултациите един път – два пъти и… престана, каза директорката на Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в Добрич. За останалите животът продължава, инцидентът е забравен и от съучениците им и от учителите им. Говорим си за бала, който предстои през май… Това е“.

Ромският им произход

В оня понеделник – 22 октомври 2012г. в Добрич спешно бяха изпратени двама психолози от Министерството на образованието. В доклада им за причините, довели до публичната истерия и отстраняването на Али, Васви и Реджеп от учебни занятия, бе записано следното:

„Начинът, по който тримата са застанали пред обектива и държат портретите, както и ромският им произход, предизвиква бурни обществени и политически реакции“.

Още в първия ден след избухването на скандала във „Фейсбук“ се появи и друга снимка. На нея русоляво момче, видимо не от ромски произход, свиреше като на китара с портрет на Неофит Бозвели. Тя не предизвика никаква реакция! Никаква реакция не последва и когато през ноември 2012г. в няколко вестника и сайтове в интернет се появи снимката на две деца, вдигнали среден пръст срещу плакат с цитата на думите: „Върви народе възродени“.

И двата случая не събудиха гнева на вярващите в абстрактната сила на фетишите. Не за друго, а защото фотографираните нямаха „ромски произход“, както бе написано в доклада на психолозите от Добрич. По тази причина за тях капанът, сглобен от ксенофобията и медиите, не задейства. Оказа се недоокомплектован. Липсваше първата му част.

Спектакъл „на живо“

И днес, както и през 2012г. регионален представител на комисията за защита от дискриминация в Добрич е Ширин Касаб.

„Вие какво искате? Защо ме притеснявате по телефона?, попита тя, когато преди седмица я потърсих с въпрос за мерките, които е предприела за защита на трите момчета – Али, Васви и Реджеп.

„Никакви мерки не съм предприела, каза след това Касаб. Няма как да се самосезирам, защото не мога да подпиша сама формуляра на жалбата, която да подам пак сама до себе си. Как си ги представяте тези неща?“.

Не, няма нищо, което трябва да си представяме. Всичко е спектакъл „на живо“. Реджеп вече е изхвърлен от него. Ако един ден се завърне в ролята на мразещия, никой няма да има право да бъде изненадан.

* Реджеп, както и двамата му бивши съученици Али и Васви, отказват да разговарят за случилото се на 22 октомври 2012г.

** * Припомняме, че още в началото на случая „Дневник“ прецени да не публикува снимката на момчетата, защото:
– не искаме да участваме в истеризирането и използването й
– смятаме, че снимката нямаше да предизвика никаква или дори подобна реакция, ако момчетата бяха от български произход
– от всички известни досега факти няма доказателства, че единият от тийнейджърите я е качил в личния си профил в социалната мрежа с цел провокация, обида или специално послание
– проблемът не е в снимката, а в реакцията срещу нея.

– Към 25 февруари 2014г. снимката вече не може да бъде открита във „Фейсбук“ .

Публикация на същия текст в Дневник – тук.