Кой сложи крак на Светия Дух?

Варненската катедрала "Св. Успение Богородично"

(От Дневник.bg)

„Изборът на нов Варненски и Великопреславски митрополит ще бъде направен от Светия Дух чрез Светия синод. И когато някой корумпира избирателите на първия тур, той всъщност препречва пътя на Светия Дух, спъва го. Разбираш ли…“

Изслушвам няколко пъти все същото обяснение на свещеника Василий Шаган за резултатите от избора на нов варненски владика на 17 ноември и нищо не разбирам! Как така ще бъде спънат, като е дух. На всичко отгоре Свети Дух! Нещо друго трябва да е станало!

Воден явно от същите съмнения, свещеник Шаган реши да не се уповава само на препънатия дух. Затова в събота доведе пред Синодалната палата в София два автобуса миряни, които поискаха касиране на първия тур от изборите за наследник на покойния владика Кирил.

„Ако изборът на митрополитите Борис и Игнатий не бъдат касиран, членовете на синода ще се окажат в още по-тежко положение от сегашното, каза ми в петък по телефона Василий Шаган. Те трябва да знаят, че вече има хора, които са готови да започнат гладна стачка.

И самозапалвания може да има дори“,

додаде припряно той в самия край на разговора.

Малко по-късно след кратко заседание Светият синод отмени избора на Борис и Игнатий. Миряните от Варна се качиха обратно в двата автобуса и се прибраха по домовете. До 15 декември, когато е насрочен „поправителният“ избор, пътят на Светия Дух трябва да бъде разчистен.

За да се случи това, има най-малко три условия:

Първо – синодалните старци да обявят мотивите, с които касираха избора на Борис и Игнатий, да кажат защо и двамата се оказаха недостойни, къде съгрешиха?

Второ – да съставят нов списък с кандидати за булото на покойния варненски владика Кирил, от който да отпаднат поне имената на двамата вече компрометирани епископи Борис и Игнатий.

Трето – да бъдат определени нови епархийски избиратели на мястото на тези, върху които според разбунтуваните варненски свещеници и миряни е бил оказан натиск. Защото нали точно те са „препречили пътя на Светия Дух“, както обясни отец Шаган.

Засега от Светия синод не са дали никакъв знак, че имат намерение да се захванат нито с първото, нито с второто, нито с третото. За отпадането на епископите Борис и Игнатий от листата с кандидати на извънредното заседание на Светия синод в събота е гласувал единствено Ловчанският митрополит Гавриил.

Обосновавайки гнева си

от направения на 17 ноември избор, църковните хора от Варна казаха, че митрополит Борис „най-вероятно“ е бил подкрепен от пловдивския владика Николай, който подготвял пътя си към патриаршеския трон. Казаха още, че зад двамата „може би“ стои пловдивския бизнесмен и лидер на социалистите в града Георги Гергов.

Свещениците и миряните от Варна твърдят също, че изборът на Борис и Игнатий е бил предрешен, защото конфигурацията от „един компрометиран и един неизбираем“ навявали съмнения за манипулация.

Те обясниха още, че компрометираният е Борис, защото имал четири мерцедеса, дължал 500 хиляди лева, невнесени от Бачковския манастир в касата на Светия синод, а на всичко отгоре се носели се слухове, че в Русия има жена и яхта. Освен всичко друго напук на правилата Борис май посетил четири пъти Варненската епархия преди изборите. А какво е правил по време на тези посещения, всеки можел сам да се досети.

Колкото до Игнатий, той също нямал място в следващите избори. Бил без авторитет и трябвало да докаже обвиненията, които в „предизборната кампания“ е отправил към конкурента си Борис. В противен случай – да бъде разследван и съден за клевета.

Изобщо – мътна история!

Затова сега Светият синод едва ли има намерение да се занимава с нея. Захване ли се,

току-виж всички слухове се оказали истина.

Членовете на висшия църковен клир не дават никакви сигнали, че имат намерение да кажат онова, което им е известно за начина, по който са били подбрани епархийските избиратели, кой и как ги е „мотивирал“, за да направят „опорочения“ си избор. Няма да го направят, защото това означава да обърнат с главата надолу процедурата на църковния вот, след който по правило никой никому не дължи нито обяснение, нито отчет.

Свещеници от Варна още помнят избора на покойния Кирил, който оглави епархията им през 1989 г. По време на гласуването тогавашният наместник на Варненската и Великопреславска митрополия, също вече покойният митрополит Калиник, вадел една по една бюлетините от изборната урна и след като прочетял името, изписано върху тях, ги прибирал в джоба си. После бюлетините не били прикрепени към изготвения протокол за резултатите от избора.

По тази причина, влязат ли в режим на разследване, членовете на синода биха се изправили на ръба на библейското саморазкритие, че „всички са под грях“, защото „няма нито един праведен, няма кой да разбира, няма кой да търси Бога, всички се отклониха от пътя и вкупом негодни станаха“ (Рим 3:10-12).

Доказателствата за това как епископите Борис и Игнатий са стигнали до избора на 14 ноември могат да върнат на дневен ред и дебата за връзките на владиците с ДС, архонтите и пр. В синода вече изпитаха веднъж на гърба си пораженията от тази верижна реакция и за нищо на света няма да я предизвикат отново. Така мотивите им за касиране на варненските избори най-вероятно ще бъдат пошепнати директно на Светия Дух, но няма да бъдат публично обявени.

Сигналът, подаден с подобно поведение, ще означава само, че клирът, но и самият патриарх Неофит са пожертвали Борис и Игнатий, за да оцелеят. Че колкото и революционно да изглежда решението им от събота, то не е нищо повече от обходна маневра. За успокояване на духовете и избягване на по-сериозни трусове, които биха застрашили целостта на църквата, но което е още по-лошо –

пожизнения комфорт на синодалния клуб.

Десет дни преди Коледа епархийските избиратели от петте енории на Варненската и Великопреславска митрополия ще се съберат, за да поправят грешката, която са допуснали. С други думи – същите хора, за които вече съществуват всички основателни съмнения, че са подбрани, защото лесно поддават на натиск, ще избират пак измежду същите тринадесет митрополита от „оня списък“. И понеже всичко, което се случи в изборите за нов варненски владика дотук, бе обяснено само с догадки, предположения и слухове, пак според тях най-вероятните избраници след гласуването на 15 декември ще бъдат секретарят на Светия синод епископ Наум и викарият на Софийската митрополия епископ Йоан.

Главният секретар на Светия синод и Стобийски епископ Наум е на 45 години. Той е сред редовните участници във всички епархийски избори в страната. В надпреварата на 15 декември обаче той би разполагал с няколко сериозни кредита. Роден е във Варна през 1968 г., подстриган е за монах през 1990 г. пак от покойния варненски владика Кирил и пак от него е ръкоположен за йеродякон в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ в града.

Епископ Йоан е сред най-доверените приближени на патриарх Максим до смъртта му на 6 ноември 2012 г.. Той е роден в Ямбол на 13 февруари 1969 г. със светското име Иво Иванов. Баща му бил военен и въпреки волята му да не става монах Йоан най-напред приел послушание, а през 1998 г. бил подстриган в Кокалянския манастир.

През 1999 г. той специализира в Московската духовна академия, а през пролетта на 2007 г. е хиротонисан за Знеполски епископ и е назначен за викарий на патриарха.

Сега във Варна се говори, че както Наум, така и Йоан са сред фаворитите на свещениците и миряните, които организираха протеста пред Светия синод миналата събота. Дори и да изберат именно тях, тридесетте гласоподаватели, които ще бъдат отново свикани на 15 декември, няма да имат никакъв шанс за оправдание, ако отново бъдат обвинени, че са се поддали на натиск. Този път от друга посока.

И току-виж пак сложили нещо в краката на Светия Дух.

Същия текст в Дневник.bg – тук.