„Киро, Киро…“ викал самозапалилият се пред кметството във Варна Пламен Горанов

Пламен Горанов (снимката е от профила на Горанов във Facebook)

Спас СПАСОВ, 21 февруари, 2013г.

( Оригиналното заглавие, под което същият текст  е публикуван в „Дневник.bg“ е Самозапалването на Пламен Горанов във Варна – революция или нещастен случай)

Критично остава състоянието на Пламен Горанов, 36-годишният мъж, който в сряда се замозапали пред общината във Варна. Това съобщиха от клиниката по изгаряния на Военноморска болница, където Горанов беше приет с 80 % изгаряния и в момента се намира в състояние на медикаментозна кома.

Официално все още не са известни причини защо Горанов го е направил и дали не е било инцидент заради протеста, който е подготвял срещу управлението на кмета на града Кирил Йорданов. Малкото свидетели на трагедията, случила се на 20 февруари около 7:30 часа сутринта пред главния вход на общината, твърдят, че докато е горял младежът извикал „Киро, Киро, сега трябваше да съм в Анталия!“.  Йорданов, който вчера през деня присъства на сесията на общинския съвет във Варна досега не е коментирал инцидента.

Разследването на случая в момента се води от варненската полиция. Разпитани са свидетели на случилото се и приятели на Пламен. По информация на „Дневник“ днес следобяд на разпит е бил извикан и Николай Тодоров (какво разказва за приятеля си – вижте по-надолу).

„В практиката ни до момента има случаи на спасени пациенти с такъв процент изгаряния“, каза днес директорът на болницата д-р Ивайло Въжаров, цитиран от „Дарик „.  В интернет продължават да се разпространяват призиви за кръводаряване в полза на Пламен Горанов, което може да бъде направено в Кръвния център на варненската болница „Св. Анна“ (бивша Окръжна болница). Кръвната група няма значение, уточняват от там.

Активен в протестите виртуално и реално

Пламен Горанов е бил сред най-активните участници в протестите във Варна през последните две седмици, твърдят приятелите му. Той обаче често спорел с тях, че шествията няма да доведат до исканите резултати. Няколко пъти през последните дни Горанов е публикувал в профила си във Facebook епиграми, които съчинил сам по адрес на варненския кмет . „Киро щом е с нас – ний сме за Бургас!!!“ и „Тръгваме на лов, за Кирил Йорданов!!!“, гласят две от тях от последните дни. Споделял е и снимки и статии за протестите.

С Йорданов (в момента той изпълнява четвъртия си мандат начело на управлението на Варна, за който през 2011г. беше избран като кандидат на ГЕРБ.) са свързани и голяма част от останалите публикации на Горанов във Facebook. На 3 юли миналата година той е написал: „Крайно време е да се организира подписка с искане оставката на Кирил Йорданов. Казвайте как се прави, утре я мятам!“.

Прегледът на профила на Пламен в социалната мрежа показва активна гражданска позиция. Там той е копирал линкове към статии свързани със закриването на театъра в Смолян, както и към антирасисткия текст „На кой е тази майка“ (който „Дневник“ също препубликува от блога на Емилия Славова), харесал е статията на Красен Станчев – „Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски“. Под една от снимките си, Горанов, който е известен сред приятелите си със „заразно“ чувство за хумор, е написал двусмисленото „Който спи не лай…“. Интересувал се от съвременно изкуство и музика.

"Джулай? Който спи, не лай..." е написал Пламен Горанов под тази снимка, на която е с кучето си Кастиел. (Снимката е от профила на Горанов във Facebok)

В понеделник е споделил снимка-тип плакат за годишнината от смъртта на Васил Левски с неговите мисли „Без революция сме загубени во веки веков“ и „Дела трябват, а не думи“, под която днес негов приятел коментира, че „ето това е най-ясното обяснение защо Пламен направи това, което направи“.

На 17 февруари Пламен споделя в статус, че „в едно магазинче за бои ми направиха 20% отстъпка, като им казах ,че са за плакати“, а на 16 февруари заявява участието си в протеста, като споделя илюстрация на неформалната организация „Съпротива“ – „Не е само за тока, вече е за България“.

„Джулай? Който спи, не лай…“ е написал Пламен Горанов под тази снимка, на която е с кучето си Кастиел. (Снимката е от профила на Горанов във Facebok)

Приятелите на Пламен и днес твърдят, че

самозапалването най-вероятно е нещастен случай

„Пламене, не мога да повярвам, че си го направил умишлено! Моля се за Теб“, е написал на стената му във Фейсбук Мартин Лозев. Според хората, които са го познавали отблизо, той не е дал никакви предварителни сигнали, че има намерение да прибегне до подобен отчаян акт на протест. Не бил въздържател, но в никакъв случай алкохолик, както се опитаха да твърдят неофициално и анонимно в социалните мрежи противниците на протестите. Близки приятелите на младежа твърдят също, че не е бил и наркоман, не е страдал от депресии, нито е имал сериозни проблеми със здравето. Пламен бил алпинист и се занимавал с поставянето на топло и хидроизолация на трудно достъпни места. Бил и запален любител фотограф.

„Преди няколко дни Пламен е споделил, че

планира да запали чучело на варненския кмет по време на големия протест в неделя

разказва приятелят му Николай Тодоров (Ник), собственик на магазините за ъндърграунд мода „На тъмно“. Във вторник, когато Пламен се прибрал от Добрич, баща му забелязал в раницата му пожарогасител. В този час, в който е станало това с него, няма логика да се самозапалиш протестно – кой ще те види в 7.30 пред общината. Той е отишъл рано, за да се подготви и да запали чучелото към началото на сесията (на Общинския съвет, бел. ред) в 9 часа. Но нещо се е случило. Изтървал е нещата, излял е бензин, лумнал е огън…“, търси обяснение за трагедията Ник.

„Изключително свестен и смислен човек, Няма нищо вярно в твърденията, че бил алкохолик или наркоман. Нищо подобно!“, сподели друг от приятелите му Тони Стателов, който тази сутрин се е завърнал от чужбина и научил за случилото се.

Според д-р Антоанета Касабова, зам.-управител на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна обаче изгарянията са по цялото тяло на Касабов. В същото време първоначалният оглед на мястото е показал, че количеството бензин, което младежът е излял върху себе си е около 3-4 литра, а на мястото на самозапалването са открити общо около 15 литра бензин в бутилки, както и пожарогасител.

Пламен Горанов за риба с приятеля си Петко Герджиков (снимката е от профила на Горанов във Facebook)

Пламен Горанов за риба с приятеля си Петко Герджиков (снимката е от профила на Горанов във Facebook)

„Първо си помислих, че е някаква кукла, но се оказа, че е човек. Имаше и други хора, които започнаха да го гасят. Ние се обадихме на тел. 112. Не беше пиян. Лицето му беше почерняло. До него имаше плакат, че протестира мирно“, разказа пред bTV варненецът Калоян Йорданов, станал свидетел на драмата, тъй като работел в непосредствена близост. Други медии съобщиха, че плакатът е бил с искане за оставката на кмета.

И днес състоянието на Пламен продължава да бъде изключително тежко, е съобщил началникът на отделението по реанимация във Военнноморска болница д-р Валентин Милев. По думите му 36 годишният мъж продължава да е в шок и има сериозна опасност за живота му. Продължава и преливането на кръв и акцията за кръводарители.

Само вчера са се отзовали 30 души. Едни от първите са били приятелите му Миро Морски от групата „Джанго Зе“, Ник и рапърът Мишо Шамара.