Доброто и лошото ченге – заедно и поотделно

От „Капитал daily

Само преди три месеца Окръжният съд във Варна оповести първото в страната решение за разтрогване на заменка. Радостното събитие се отнасяше за половината от 94-те декара, на които бившият зам.- министър на вътрешните работи Явор Хайтов стана собственик след една от най-мащабните и скандални замени на гори по време на тройната коалиция.

Повод за съдебната процедура срещу Хайтов беше жалбата на варненския областен управител Данчо Симеонов. Той неочаквано бе успял да се пребори за това държавата да си прибере обратно близо 45 дка. парк, собственост на правителствената резиденция „Евксиноград“. И понеже никой не може да се разпорежда с чужда собственост, съдът реши, че е нямало как Областното управление на горите във Варна да продаде нещо, което не е притежавало. Правилно, нали!

След тази победа, областният на Варна записа червена точка. Но, както гласи една много стара мъдрост, никога не е късно да станеш за резил!

Тази седмица Административният съд във Варна обяви решение, според което същият Данчо Симеонов незаконно е продал малко над 5 дка. крайморски терен на свой партиен другар от ГЕРБ и общински съветник във Варна. Не стига това, ами цената на парцела между „Златни пясъци“ и „Албена“ била определена на 3 лв. за кв.м. И за капак – земята се оказала собственост на Министерството на земеделието и горите. Ето това вероятно е преляло чашата на Мирослав Найденов, който казват стоял зад сигнала до прокуратурата, предизвикал съдебното дело срещу решението на Симеонов.

Между другото, вчера депутатите от мнозинството с радост приеха предложението на Яне Янев ( РЗС) да създадат парламентарна комисия, за разследване на корупционни скандали от последните години. Ако тя започне работа, думите на Мирослав Найденов, че „По безкомпромисност и принципност управлението на ГЕРБ било без аналог“ може да се окажат пророчески. Но само при едно условие – ако комисията не се занимава със скандалите от 2009г насам.

На входа и на изхода на всички власти тези управляващи нямат проблем да играят ролята и на лошото, и на доброто ченге  – поотделно и едновременно.