Държавата на мързеливците!

Така се случва невъзможното! Снимка на едно чудо...
Снимка на едно "чудо".

От 2007г. водя битка за отсичането на една опасна топола до блока, в който живея. От 2007г. до сега Общината, Областната администрация, лично главният комисар на Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ в МВР и който още ви дойде на ум ми обяснява, че това няма как да стане. Причини – най-различни. От това, че не е ясно дали тополата е на държавен или общински терен, през липсата на договор с фирма, специализирана в рязане на опасни дървета, нямане на техника, отказ от отговорност и т.н. до невъзможност за изграждане на „20 метрово строително скеле“, което да предотврати нещастни случаи и унищожаване имуществото на гражданите при рязането. Последното писмо в този дух дойде вчера (5 април) на обяд. Подписано не е от друг, а от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР. С това писмо той ме информира, че работата няма как да бъде свършена и по тази причина цялата преписка се връща по компетентност в община Варна, от където тръгна през 2007г. И…край!
Рано сутринта днес (6 април) обаче бригада частни резачи започнаха премахването на тополата. Оказа се, че някой от живеещите наоколо е водил паралелна битка – същата като моята. И след като му е писнало е платил от джоба си на частна фирма, която да отреже дървото.
В момента тополата е почти отрязана – без 20 метрово скеле, без „специализирана техника“, без опасност от повреждане на имуществото на гражданите и  човешки жертви! Значи частната компания може!? Държавата и общината – не!
Примерът може и да е пресилен, но вероятно  по същата технология на безотговорността във Варна са си отишли и 80 годишната жена, затисната от метална решетка в централния подлез на 12 август 2008г., и 22 годишната Гергана, затрупана под паднала козирка на 2 януари 2008г., и 55 годишният мъж премазан от паднала топола до Гранд мол на 20 юли 2010г. …Същата епистоларна глупост сигурно е предшествала и скъсването на язовира, който издави хората в с. Бисер… И така нататък… Това е държавата!

Фотогалерия с копия на документите и отсичането на тополата – тук.