„Артек“ край Варна – Русия ще има „губернаторски лагер“ в България

Плановете на Русия да създаде в комплекса „Радуга“ в курорта Камчия в „основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на интереси в Европа“ най-вероятно ще бъде реализирана с превръщането му в един от деветте „губернаторски лагера“, които страната възнамерява да открие през 2020 г. Два от тях ще се намират извън територията на Русия – единият в България, а вторият – в Монголия. За това съобщи официалната агенция ТАСС. Според информационната агенция лагерите ще бъдат създадени по модела на

младежкия център „Артек“ в анексирания от Русия Крим

Това означава, че съобразно инфраструктурата и програмата на „Радуга“ ръководството на „Артек“ предава технологията, методиката, обучаването на дружинните ръководители и възпитатели и създава свой методически щаб. Основно става дума за организиране здравословната почивка на децата плюс допълнителни „програми за професионално обучение“, но също така има и такива за „военно-патриотично обучение“.

В момента в Русия водещите за това национални центрове са четири: „Артек“, „Орльонок“, „Смена“ и „Океан“. Идеята е „губернаторските лагери“ да оформят следващата категория, в която да се реализират програмни продукти на тези центрове с цел полагане „основите за възпитание на бъдещите граждани и патриоти на своята страна“.

Новината за създаване на „губернаторски лагер“ на 25 км южно от Варна съвпадна със съобщение на все още притежаваното от московското кметство акционерно дружество СОК „Камчия“. То е собственик на комплекса „Радуга“. Според съобщението заради всички негови задължения от есента на м.г. са запорирани сметките му и е наложи възбрана върху цялото му имущество, ще бъдат погасени до юни т.г. В съобщението е цитиран и заместник-председателят на Съвета на директорите на СОК „Камчия“ Сергей Ладочкин, според когото на 21 март т.г. ще започне изпълнението на „новата образователно-туристическа услуга под надслов „Почивай и учи!“ – Smart-смени“, които щели да бъдат реализирани целогодишно за деца и младежи. С общинската администрация в община Аврен, на чиято територия се намира „Радуга“, била обсъдена и програми за санаторно-курортно лечение не само за деца, но и за възрастни.

Проектът за създаване на т.нар. губернаторски лагери

е бил представен още на 10 октомври м.г. показва публикация в сайта на проекта „Артек“. Според нея първите региони в Русия, които вече са създали или предстои да създадат „губернаторски лагери“ до края на т.г., са Ярославъл, Курск, Псков, Магаданска област, Ханти-Мансийски автономен окръг и Татарстан. Освен тях пак през тази година трябва да бъдат открити и двата задгранични лагера – в България и Монголия.

Според информацията, поместена в сайта на проекта „Артек“, „ключовият инструмент за прилагането на неговите програми и технологии ще бъде „обучението на персонал за създаващите се лагери и адаптирането на образователните програми на „Артек“ към спецификата на конкретни региони“. Плановете са до 2024 г. капацитетът на „губернаторските лагери“ на територията само на Русия да достигне 60 хил. деца годишно.

А Сергей Ладочкин е съобщил, че през следващите месеци предстои да бъде извършена модернизация и на базата в Камчия, открита през 2010 г. Нейната цел ще е да бъде увеличен броя на стаите в детския лагер „Черноморски“ – един от най-големите обекти на територията на комплекса. Какъв ще е капацитетът му след разширението не става ясно, но в момента той може да приема по 1000 души в една смяна без оглед на продължителността й.

Идеята за създаване на „културно-хуманитарна площадка“

беше подхвърлена официално от руски сенатори в края на декември м.г. по време на публично огласена дискусия с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. В нея той обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди „в присъствието на президента Владимир Путин“ прехвърлянето на собствеността на почивния комплекс, тъй като ситуацията около него „деградирала“ и имало дори проблеми със собствеността му. Повод за това уточнение вероятно вероятно са станали наложените

запори и възбрани върху всички имоти и банкови сметки на дружеството „СОК Камчия“

към община Аврен, на чиято територия се намира той и три частни компании.

Според информация на местната администрация в Аврен задълженията на компанията към бюджета на общината за 2019 г. са близо 500 хил. лв., формирани от неплатени вноски за данък сгради и такса смет. Дружеството дължи и още 85 хил. лв. за минералната вода, която е ползвало. Преди седмица кметът на Аврен Емануил Манолов съобщи за „Дневник“, че е постигнато споразумение за разсрочване на задълженията да миналата година, но само за първите три месеца на тази ще бъдат натрупани нови в размер на над 1 млн. лв.

Мерките за справяне със ситуацията, изготвени от руското МВнР, за които през декември съобщи Лавров, предвиждали кметството на Москва да прехвърли на правителствотото собствеността върху базата в курорта „Камчия“, а издръжката му да се поеме от държавния бюджет на Русия.

Проектът за превръщането на базата „Радуга“ в „губернаторски лагер“, част от проекта „Артек“, звучи именно като реализация на този план.

В момента едноименният „международен детски център“ в Крим се състои девет лагера „с развита инфраструктура, собствени образователни технологии и културни традиции“, гласи информацията, публикувана на страницата му в интернет. Базата е наследена от времето на комунизма, когато в „Артек“ е прекарвал ваканциите си съветският „детски елит“. А през миналата година Би Би Си съобщи, че през 2017 г.

децата на сирийския диктатор Башар Асад са почивали там инкогнито

През 2014 г. е приведена в изпълнение „концепцията за развитие на международния детски център Artek 2.0. Презареждане“. Официално обявената ѝ цел е „да превърне детския център в най-добрата международна платформа за създаване, тестване и прилагане на иновативни програми за общо и допълнително образование, както и за рехабилитация и отдих на децата“.

Концепцията предвижда почти цялостната реконструкция на Артек, най-важното в нея,според създателите й е „новото съдържание на педагогическата дейност“, която ще се осъществява там.

Светлина върху идеите за развитие на образованието, обсъждани в руския Сенат, хвърля в свой коментар за „Дойче веле“ журналистът Фьодор Крашенинников. Сцената, която той описва, се е разиграла само няколко месеца преди да стане известно, че Русия има намерение да превръща „Радуга“ в културно-хуманитарна площадка за прокарване на интересите си в Европа.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/H2q5NFPMDcQ“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

„След обсъждане на проблемите в образованието думата взе председателят на Комисията за отбрана и безопасност Виктор Бондарев, който пледира за връщането в училищата на военната подготовка, пише Крашенинников. Речта на бившия командващ на Въздушно-космическите (ВКС) и на Военновъздушните сили (ВВС) на Русия беше емоционална и типично генералска. „Днес

децата се страхуват от автомати, не знаят какво е и как се хвърля граната.

Нима това е нормално?“, обърна се той към министърката на образованието. Сенаторът не уточни какви точно обстоятелства налагат руските деца да могат да боравят с гранати и да не се плашат от автомати. Но присъстващите на обсъждането одобрително поклащаха глави, а министърката трябваше да импровизира, съгласявайки се, че военната подготовка непременно трябва да бъде върната в училищата като учебен предмет“.

Руският журналист коментира също, че широко рекламираната нова всеруска младежка организация е наречена еднозначно „Юнармия“ и се определя не просто като патриотична, а като „военно-патриотична“.

„През XXI век, когато младежта в развитите страни е в авангарда на промените и в търсенето на по-добър живот, на младите руснаци им е отредено да се готвят за военните делници и да считат казармените порядки за идеал на общественото устройство“, коментира Фьодор Крашенинников.

Публикация на същия текст в „Дневник“тук.