Времето на злодеите

Спас Спасов, 30 септември 2019 г.

(От „Дневник“)

 

Злодей! Злодей! Усмихващ се злодей!
Къде е плочката ми да запиша,
че някой може да ти се усмихва
и пак да е злодей!
Поне у нас, във Дания, това се случва“.
„Хамлет“, Шекспир

Злодействата често стават видими внезапно и твърде късно – едва когато вероломно са съживили миналото. Когато са подменили с него настоящето, за да лишат от смисъл всяко усилие за движение напред. Това направи в неделя Българската национална телевизия с интервюто на бившия главен прокурор Никола Филчев.

„Авторитетен университетски преподавател, бивш главен прокурор…Никола Филчев. Да, това е Никола Филчев“. Така Георги Любенов, водещ на предаването „Денят започва“, представи госта си, който през последните няколко седмици два пъти се изявява пред сайта „Блиц“. Сега, за да продължи атаката си – получи национален ефир.

Филчев бе поканен по-малко от месец, след като прокурорът от Върховната касационна прокуратура Васил Миков бе намерен мъртъв в апартамента си в софийския кв. „Младост“. Версията, която прокуратурата разпространи почти мигновено, беше, че Миков се е самопрострелял със законно притежаваното си оръжие.

Всичко, което трябва да знаете за:Изборът на нов главен прокурор (232)
Кой беше Миков, ли?

Един от малкото прокурори, събрали куража да се опълчат на Филчев, който управляваше държавното обвинение от 1999 до 2006 г.

Другите, които се осмелиха бяха прокурорът от Върховна административна прокуратура Николай Колев, застрелян пред дома си през 2002 г. и Николай Джамбов, самоубил се в кабинета си през 2000 г. За Джамбов Филчев поръча венец с надпис: „От прокуратурата на Република България“ и според свидетелства на прокурори цензурирал надгробното слово.

През април 2000 г. пред кантората на съпругата на Васил Миков – Анета, по това време нотариус в Добрич, беше хвърлена бутилка със запалителна течност. Може и да е само съвпадение, но това се случи часове преди самоубийството на Николай Джамбов. Само месец по-късно пред кантората на Анета Микова избухна и взрив.

През 2010 г. съпругата на застреляния Николай Колев, каза в интервю за Би Ти Ви, че Филчев е поръчал на съпруга ѝ убийството на Васил Миков. А приживе самият Колев обяви, че е получил поръчка – да подпали колата на Момчил Милев – журналист от „Капитал“, който по това време отразяваше работата на правораздавателната система.

По тези казуси въпроси към Филчев – нямаше.

„Здравейте, професоре! Добро утро!“

– така започна разговора на Георги Любенов. А после услужливо му подаде една по една очевидно предварително уговорените опорни точки на интервюто. През цялото време в помощ на спонтанния разговор бившият главен прокурор прехвърляше в ръцете си тесте напечатани листи. А когато изгуби мисълта си, втренчи поглед във водещия, за да му я върне.

Нямаше кой да припомни на зрителите нито за бума на поръчковите убийства по времето, когато Филчев беше главен прокурор, нито, че тогава изживяха звездните си мигове „герои“ като Таки, Братя Галеви, Маргините. Всички те потънаха в неизвестност по времето на Борис Велчев, а с мандата на Сотир Цацаров дойде време за завръщане. Обвиненията срещу тях за поръчкови убийства, пране на пари и търговия с наркотици бяха прекратени с един и същи мотив – „липса на доказателства“.

„Добро утро, професоре!“ – в неделя темата беше друга. За това Георги Любенов не умря от срам, че участва в спектакъла на човека, който през 2006 г., докато беше покрит в българското посолство в Казахстан, напсува по телефона журналист от БТА. В записа на разговора, излъчен от националното радио се чу ето, това: „Ти разбираш ли к’во ти говоря, или си с ограничени възможности. И повече, л**но мръсно, не ми звъни, щото ще ти е** п****** майчина“.

Монологът на Филчев, инсцениран като разговор

в студиото на Георги Любенов на практика следваше неотклонно мотивите, с които днешният му наследник Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови производството за предсрочното условно освобождаване на осъдения за убийство Джок Полфрийман.

За да набере инерция, преди да бъде запратена в лицето на зрителите, една манипулация, близо седмица се въртеше в медиите на прокуратурата. Че бившият правосъден министър Христо Иванов се срещнал в кабинета си с Полфрийман, за да вкарат заедно в Наказателния Кодекс поправката за предсрочно му условно освобождаване, каза Филчев.

И нарече лъжата си

„сценка, разиграна пред обществото“

Ако след казаното от бившия главен прокурор беше спазена журналистическата етика, зрителите на БНТ щяха да чуят, че поправката е подготвяна от работна група в мандатите на двама министри на правосъдието – Христо Иванов и Екатерина Захариева. А това се случи след като България бе осъдена в дело, заведено от Европейския съд по правата на човека. Освен това текстът, даващ възможност на затворниците сами да подават искания за предсрочно условно освобождаване, стана част от Наказателния кодекс по настояване на организации като Съвета на Европа и Международния комитет против изтезанията. Той е създаден като орган, който да следи за спазването на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, по която България е страна още от 1987 г.

Ако водещият на неделния утринен блок в националната телевизия беше спазил само един от професионалните принципи в журналистическата, зрителите на предаването му щяха да разберат още, че в работната група по изготвянето на проекта за изменение на Наказателния кодекс е участвала и прокуратурата, оглавявана, както тогава, така и сега от Сотир Цацаров.

В разговора на Георги Любенов с Никола Филчев зрителите НЕ чуха и друго: В България министрите нямат законодателна инициатива. По тази причина предложението за изменение на Наказателния и Наказателно процесуалния кодекс, касаещо предсрочното условно освобождаване на затворници, е внесено в Народното събрание с решение на Министерския съвет, оглавяван от премиера Бойко Борсов. То е прието на 7 февруари 2017 г.

с гласовете на парламентарното мнозинство, доминирано от ГЕРБ

Вместо всичко това аудиторията на националната телевизия трябваше да чуе от устата на Филчев лъжата, че решението за освобождаване на Джок Полфрийман „е взето от незаконен съдебен състав“.

За да бъдат наизустени още по-трайно, трябваше да бъдат изслушани още веднъж, и

милиционерските мантри,

родени най-вероятно в библиотекарския институт.

Че Костов е виновен. Най-много за приватизацията, но по подразбиране и за всичко.
Че освен него виновни и без право да доказват противното са Хелзинкския комитет, Съюзът на съдиите и персонално Нели Куцкова , защото е сред неговите създатели и един от най-активните му членове (Филчев дори не посмя да произнесе името й).

Че Сорос, соросоидите, грантовете и съществуването на гражданския сектор са погром, национална драма и трагедия за България. И всичко това, за да прозвучи

посланието, заради което Филчев бе доведен в БНТ

„Ако искате главен прокурор, който да пуска убийците, не избирайте Иван Гешев!“.

Ето, тази „сценка“ ни беше разиграна в неделя сутрин. Но след нея Георги Любенов няма да бъде свален от ефир, заради „публично представяне на едностранна позиция в обществена медия, което е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми“. Това се случи с журналиста от „Хоризонт“ Силвия Великова, заради критичното й отношение към Гешев и номинацията му за следващ главен прокурор.

Членовете на Управителния съвет на националната телевизия няма да препоръчат „да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес и за да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки“. Тази лицемерна тактика приложиха колегите им от националното радио, в опит да решат безпрецедентната му криза, която сами допуснаха.

Не, нищо подобно няма да се случи, защото вече няма къде. Не се сбъдна надеждата на доц. Георги Лозанов, че в биографията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков „има различни моменти и е възможно да надделеят тези, които ще го карат да се чувства неудобно, ако изпълнява ролята на „момче за поръчки“.

С поканата на Никола Филчев в неделя сутрин БНТ „спря“ за 28 минути. И отвори мястото за времето на злодеите.


Същата публикация в „Днвник“ – тук