Шансът на Патриаха

Отец Любомир Попов
Отец Любомир Попов

Патриарх Неофит ще пристигне днес във Варна, придружен от представители на 13 православни църкви. Визитата му е по повод отбелязването на  1150 години от приемането на Християнството в България.

Пристигането на патриархът във Варна е събитие. Не само протоколно. В продължение на повече от 20 години градът беше център на епархия, управлявана от покойния митрополит Кирил – една от най-противоречивите личности във висшия клир на Българската православна църква. Но затова пък безспорен агент на комунистическата Държавна сигурност, заедно с още 10 свои колеги от общо петнадесет членния състав на Светия синод.

Посещението на патриарх Неофит във Варна сега- за първи път след встъпването в длъжност на новия митрополит Йоан, е дипломатически знак. То слага формален край на изолацията, в която енорията се намираше в продължение на години, заради авторитарния стил на поведение, наложен от покойния Кирил.

Едно от най-тежките морални наследства, които той остави на Българската православна църква беше разделението на миряните в епархията.

Заради непримиримостта си към кухата догматичност на църквата през 2003г. от храма „Св. Атанасий“ в града, заедно с миряните, беше изгонен отец Любомир Попов. Независимо от това, че беше низвергнат от църковен съд, той и до днес остава един от най-уважаваните свещеници в страната. Но е принуден да служи в концертна зала, приправена като параклис, вече повече от 10 години. Независимо от това паството му го следва.

Попов е ръкоположен за дякон през 1978 г., а от 1982 до 1998 г. е протосингел на Варненската и Великопреславска митрополия. Но нито тогава, нито сега се е страхувал да говори открито за проблемите на православната ни Църква.

Той е депутат във Великото народно събрание.

След изгонването на отец Любомир Попов от църквата „Св. Атанасий“ негови последователи подадоха персонални жалби до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

На 22 януари 2009 г. съдът отхвърли две от жалбите,но прие за основателна една от тях – за нарушено право на вероизповедание. На „спорещите стани“ бе даден тримесечен срок, за да постигнат извънсъдебно споразумение. Последва мигновенна реакция!

Още същия ден Светият синод  разпространи обръщение, в което отправи остри критики към съда в Страсбург заради намесата му „в каноничните дела на Българската патриаршия“.

Сега патриарх Неофит има повод да направи жест, който да сложи край на конфликта, в която покойният владика Кирил вкара вярващите във Варна.

Но патриархът има и шанс да посочи справедливия изход от задънената улица, в която вече дванадесет години се лутат отец Любомир Попов и паството му.

Дай Боже поводът да се превърне в шанс!