Сигнал до главния прокурор

Принт на сайта на Прокуратурата на Република България с изпратения текст на сигнала.

Смятам, че гласовете на миналото са онова, което ни пречи да потърсим по-достоен път напред.  Затова не можах да отмина статията „Боклуци“*  на Кеворк Кеворкян в сайта www.stsndartnews.bg и в. „Стандарт“. Нещо повече, убеден съм, че мълчанието след подобни текстове  е пълно с тревога, с унижение и че е опасно! И че рано или късно това мълчание ще ни затрупа.

По тази причина днес изпратих сигнал до главния прокурор Борис Велчев. Ето текстът му:

До

Главния прокурор

на Pепублика България

Г-н Борис Велчев

Сигнал

Относно: Публикация в електронния сайт „Стандарт информационна агенция“ (www.standartnews.com), подбуждаща към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса и етническа принадлежност.

Г-н Главен Прокурор,

На 22.10.2012г. eлектронното издание „Стандарт информационна агенция“ (www.standartnews.com) публикува статията „Боклуци“ на автора Кеворк Кеворкян. Същата статия е публикувана и във в. “Стандарт“ (брой: 7096 от 23.10.2012 г.). Повод за написването на текста са два случая от последните шест месеца, добили широка известност чрез публикации в медиите.

В първия случай става дума за задържани на 1 май т.г. младежи от ромски произход заради това, че са се снимали около надгробни паметници в гробището на село Звъничево, Пазарджишко. Снимките си са публикували във Фейсбук.

Вторият случай, станал повод за написване на въпросната статия, е случаят с трите момчета от гр. Добрич и село Крушари – Али, Васведин и Севдин, за които на 20 октомври т.г. стана известно, че са се снимали в предизвикателни пози с портрети на личности от българската история.

На 25 октомври т.г. публикацията „Боклуци“ бе преименувана в Интернет на „Тест за овчедушие“. Вероятно авторът и издателите на сайта „Стандарт информационна агенция“ и в. „Стандарт“ са почувствали, че тонът и съдържанието на въпросния текст са минали далеч отвъд моралните, етични и законови граници в отношението към ромското малцинство в България. Заглавието в хартиеното тяло на в. Стандарт обаче няма как да бъде подменено.

Текстът на Кеворк Кеворкян съдържа множество обидни квалификации и внушения, основаващи се на етническата принадлежност на младежите, свързани с описаните по-горе случаи. В него те многократно са наречени „идиоти“, „животни“, „скотове“, „вандали“, „организирани типове“и др. В текста се твърди също, че случилото се в Добрич е „епизод от поредицата проучвателни  атентати – да видят докъде могат да стигнат под носа на българските овце“ и още, че „Това не са случайни екзалтации на някакви животни – а последни  приготовления преди Големия Взрив“.

Авторът Кеворк Кеворкян отива дори по-далече като чрез текста си цели насаждането на страх, свързан с някакви хипотетични действия от страна на ромското малцинство. В статията е написано буквално следното: „Не разбирате ли, че няма връщане назад – тези животни вече са си направили сметките. Българите сега щели да организират отряди – но циганските вече съществуват. Идеите им отдавна са приютени във Фейсбук, там ги проверяват,  скоро ще си намерят и техния мангалски Ян Палах – ще убият някой кирливец и  сетне ще припишат това на овчедушните българи“.

Г-н Главен прокурор, моля да бъде извършена проверка, която да установи дали въпросният текст или части от него не попадат сред престъпленията против правата и равенството на гражданите, квалифицирани в Чл. 162., ал.1. от Наказателния кодекс.

В случай, че бъде установено противоречие на въпросния текст или части от него със законодателството на Република България, моля да бъдат предприети предвидените от закона действия спрямо автора на статията Кеворк Кеворкян, както и срещу издателите на електронния сайт „Стандарт информационна агенция“ и в. „Стандарт“.

 25 октомври 2012г.                                                                         С уважение: Спас Спасов

 

–––––––––––-

* Избрах да не публикувам копие на статията „Боклуци“ или линк към нея, защото смятам, че подобни текстове трябва да останат там, където е мястото им.