Фрактура 101, или какво всъщност е счупено в историята с Кирил Йорданов

 Дневник.bg 

Кметът на Варна Кирил Йорданов действително е станал причина за отлагане на заседание в Софийски градски съд миналата седмица по делото срещу бившия министър на образованието от правителството „Сакскобургготски“ Владимир Атанасов. Информацията бе официално потвърдена и от говорителя на съда Аделина Николова. В хода на делото трябваше да стане ясно как и защо част от базата на Колежа по туризъм в града е била отнета в полза на частен интерес.


Ето краткото резюме на контекста, в който отсъствието на Йорданов от съдебната зала измести по важност същинската новина:

Сделката

През август 2002г. „Краун хотел мениджмънт“, управлявана от Георги Велчев, брат на тогавашния министър на финансите Милен Велчев, купува от дружеството „Златни пясъци“ терените, върху, които се намират хотелите „Ехо“ и „Мургаш“. Сградите са държавна собственост и се използват като бази на Колежа по туризъм, който притежава и правото на строеж на тяхно място.

Под натиска на Владимир Атанасов през октомври същата година Георги Велчев и ректорът на университета сключват договор, с който компанията на Георги Велчев получава правото на строеж в курорта „Златни пясъци“. Срещу това тя се задължава да построи сграда на Колежа по туризъм. Уточнено е дори, че тя трябва да се намира в двора на II корпус на Икономическия университет във Варна.

През декември 2002г. Владимир Атанасов сключва нов договор с „Краун хотел мениджмънт“, чийто текст трасира заобикалянето на задълженито за строеж на нова сграда за Колежа по туризъм. Тя не е изградена и до този момент, но „Ехо“ и „Мургаш“ са разрушени, а на тяхно място отдавна се издига хотелскиат комплекс „Хелиос SPA&Resort“. Според обвинението щетите, нанесени на държавата с тази сделка, надхвърлят 450 хил. лв.

Травмата

В заседанието на Софийски градски съд на 25 септември 2012г., Кирил Йорданов трябваше да обясни защо е подписал строителното разрешение за изграждането на „Хелиос SPA&Resort“ на базата само на предварителен договор между „Краун хотел мениджмънт“ и Министерството на образованието и науката. Както вече стана ясно, това така и не се случи, а делото бе отложено за 29 ноември.

Според говорителя на Софийски градски съд Аделина Николова, представеният от варненския кмет болничен лист е издаден от поликлиника „Санита“ в града и носи подписа на доц. Руслан Попстефанов, ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология във варненския Медицински университет. „Диагнозата в него посочва, че става дума за битова злополука – „счупване на ключицата вляво“, уточни тя. В болничния лист е посочено също, че свидетелят е в отпуск по болест от 21 до 30 септември т.г. включително“.

Само ден, след като е представил документ, според които не е в състояние да се яви като свидетел по дело заради счупена ключица, във видимо добро здраве и настроение на 26 септември Кирил Йорданов се появи пред съгражданите си. Преди официалното откриване на Националната кампания по информиране и консултиране „Бъди инфо“ във Варна той дори помаха за поздрав към фоторепортерите с дясната си ръка и се пошегува, че тя му била по-важна от лявата, защото с нея подписва.

Това поведение на кмета Йорданов естествено стана причина за съмнения и подхрани спекулациите около достоверността на представения в съда болничен лист, а доц. Руслан Попстефанов така и не вдигна телефона си, за да я потвърди. Според негови колеги обаче, на рентгенова снимка, която той лично им е показал,  ясно личало счупване на лява ключица. По мнението им подобна травма зараства за около седмица, но болничните листи, които се издават на пострадалите могат да имат продължителност и до 30 дни. Независимо от това, счупването на ключицата по никакъв начин не възпрепятства придвижване с превозни средства, вървенето, дишането и говоренето.

Счупването е другаде

„До момента (четвъртък, 27 септември) на съда не е било известно, че Кирил Йорданов е участвал в други публични изяви, докато е бил в отпуск по болест и то още на следващия ден след делото, на което по същата причина не се явил како свидетел“, каза Аделина Николова. По тази причина, според нея, Софийски градски съд за сега няма да предприеме никакви действия, за да установи достоверността на издадения болничен лист. Счупването обаче е другаде.

За Варна туризмът, „Златни пясъци“, студентите, университетите и колежите са ценно предимство. Те са детайл от икономическата значимост на града. От духа му. Проблемите със сградата на Колежа по туризъм във Варна продължават вече близо 15 години.  През по-голямата част от тях кмет на града беше Кирил Йорданов.

Недостигът и ниското качество на кадрите в туризма е сред най-тежките проблеми на бранша – един от най-важните за икономиката на България. В същото време броят на студентите в колежа без база, който подготвя  голяма част от тях, е почти 700 души. Всяка година те изслушват не по-малко от 50 хил. часа лекци. По-голямата част се водят в приспособени помещения, бараки и сутерени, осигурени като временно решение на проблема  в резултат на серия от студентски протести.

Като юрист с практика и политик с опит Кирил Йорданов със сигурност умее да прекарва границата между морала и законността на точното й място. За това е така необяснима лекотата, с която я прекрачи в случая с неявяването си като свидетел в Софийски градски съд. Точно по тази причина вече няма никакво значение, дали ключицата на варненския кмет е счупена или не. Важното е друго.

Рентгеновите снимки не регистрират счупванията на морала. Истински или не, те няма как да оправдаят отказа на публична фигура да свидетелства в съдебно дело от явен обществен интерес, а още на следващия ден да помаха за поздрав от протоколен президиум. Едно от неписаните, но базови и универсални етични правила, придобили известност под „псевдонима“ 101*, гласи следното: „Питай не кое е законно или незаконно, а кое е морално или неморално. Не забравяй, че някога робството също е било законно“.

––––––––––––

* 101 е американско означение за „базово ниво“. Т.е. „Морал 101“ е код за въвеждащ курс по морал (От Pavlik Morozov във форума след публикацията на статията в Dnevnik.bg)